string(0) ""

Μαύρο Ρωσικό Τεριέ: Τα πάντα για τον σκύλο του ρωσικού στρατού που δημιουργήθηκε από 17 φυλές

Μυρτώ Τζώρτζου

10/02/2024

Photo: Shutterstock

Το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ είναι ένα μεγαλοπρεπές, δυνατό και μυστηριώδες σκυλί, ειδικά όταν όλα αυτά τα μαλλιά κρύβουν τα μάτια του. Είναι επίσης γνωστό ως Τσιόρνι Τεριέ. Πρόκειται για μια συναρπαστική φυλή που συνδυάζει δύναμη, εξυπνάδα και κομψότητα. Αυτά τα πραγματικά υπέροχα πλάσματα έχουν πλούσια ιστορία και μοναδικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από άλλες φυλές.

Αν είστε λάτρεις αυτών των σκύλων είτε απλά είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα για αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα, θα σας αποκαλύψουμε πιο κάτω όλα τα μυστικά τους.

Ιστορία του Μαύρου Ρωσικού Τεριέ

Η φυλή Black Russian Terrier έχει την καταγωγή της στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Σοβιετική Ένωση ήθελε τον τέλειο σκύλο εργασίας και ανέθεσε σε ειδικούς την εκτροφή του, σε ένα κυνοκομείο της Μόσχας, που ονομαζόταν Kennel Red Star. Εκείνοι διασταύρωσαν ράτσες σκύλων, μεταξύ άλλων: Schnauzers, Rottweilers, Μεγάλους Δανούς και Airedale terrier, για να δημιουργήσουν το εντυπωσιακό Μαύρο Ρωσικό Τεριέ. Οι σκύλοι αυτοί ήταν κατάλληλοι για φύλαξη κατά τη διάρκεια των έντονων ρωσικών χειμώνων. Είτε επρόκειτο για περπάτημα σε συνοριακά περάσματα δίπλα στη σοβιετική στρατιωτική αστυνομία είτε για ”στρατιωτική υπηρεσία” ως φύλακες φυλακών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, είτε για ανίχνευση ναρκών και εκρηκτικών, οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά στη δημιουργία του τέλειου σκύλου εργασίας.

Με την πάροδο των δεκαετιών, η αναπαραγωγή σκύλων δεν αποτελούσε τόσο μεγάλη προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο στρατός άρχισε να δίνει κουτάβια στον κόσμο, και ενώ έγιναν μερικές αλλαγές στη φυλή από τους λάτρεις της, αυτή ουσιαστικά παρέμεινε η ίδια. Το 1981, το Σοβιετικό Υπουργείο Γεωργίας αναγνώρισε το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ ως φυλή και λίγο αργότερα, τα μοναδικά αυτά σκυλιά έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ

1. Πρόκειται για μια πολύ νέα φυλή

Το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχει εδώ και λιγότερο από 100 χρόνια. Το πρώτο πρότυπο φυλής για αυτά τα σκυλιά δημιουργήθηκε από το σοβιετικό στρατό το 1958. Οι σκύλοι αυτοί πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τη δεκαετία του 1980 και το American Kennel Club (AKC) αναγνώρισε επίσημα τη φυλή το 2004.

2. Το όνομά τους είναι λάθος

Τα Μαύρα Ρωσικά Τεριέ δεν ανήκουν στην ομάδα των Τεριέ. Ανήκουν στην Ομάδα Εργασίας, επειδή είχαν εκτραφεί για να είναι σκυλιά εργασίας. Όπως θα δείτε παρακάτω, οι σκύλοι αυτοί έχουν αίμα Τεριέ, αλλά υπήρχαν πολλά συστατικά στη ”συνταγή” για τη δημιουργία αυτής της φυλής.

3. 17 φυλές χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους

Οι 4 κύριες φυλές που χρησιμοποίησαν οι Σοβιετικοί για να δημιουργήσουν το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ ήταν οι φυλές Giant Schnauzer, Rottweiler, Airedale Terrier και Newfoundland. Για τη δημιουργία του νέου αυτού σκύλου χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 17 φυλές. Οι εκτροφείς- δημιουργοί ήθελαν να έχει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά: μεγάλο μέγεθος, εργατικότητα, υψηλή εκπαιδευσιμότητα, προσαρμοστικότητα και ικανότητα να αντέχει στο πολύ κρύο.

4. Η δημιουργία της φυλής ήταν μια πρόκληση

Το Kennel Red Star δυσκολεύτηκε να βρει τα σκυλιά που χρειαζόταν για να δημιουργήσει το Μαύρο Ρωσικό Τεριέ, επειδή τα περισσότερα καθαρόαιμα σκυλιά είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης. Μόλις το 1956 -τουλάχιστον 20 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος- η φυλή των Μαύρων Ρωσικών Τεριέ τελειοποιήθηκε και δεν χρειαζόταν πλέον να διασταυρώνεται με άλλες φυλές.

5. Έχουν εντυπωσιακό μέγεθος και δύναμη

Αυτή η φυλή είναι γνωστή για το εντυπωσιακό της μέγεθος και τη δύναμή της. Τα ενήλικα Μαύρα Ρωσικά Τεριέ μπορεί να ζυγίζουν από 36 έως 65 κιλά και να έχουν ύψος 65 έως 75 εκατοστά.

6. Διάρκεια ζωής και υγεία

Η μέση διάρκεια ζωής ενός Μαύρου Ρωσικού Τεριέ είναι περίπου 10 έως 12 χρόνια. Όπως κάθε άλλη φυλή, έτσι και αυτή μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η δυσπλασία του ισχίου και η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της συνολικής υγείας και ευημερίας τους.

7. Πρόκειται για αθλητικά και ενεργητικά σκυλιά

Παρά τη στιβαρή εμφάνισή τους, τα Μαύρα Ρωσικά Τεριέ είναι αθλητικά και ενεργητικά σκυλιά. Χρειάζονται τακτική άσκηση, όπως καθημερινές βόλτες, παιχνίδι ή συμμετοχή σε αθλήματα σκύλων, όπως η ευκινησία ή οι δοκιμασίες υπακοής.

8. Παιδιά και άλλα κατοικίδια

Παρά το εντυπωσιακό τους μέγεθος, τα σκυλιά αυτά είναι εξαιρετικά φιλικά και προστατευτικά με τα παιδιά. Τα θηλυκά φαίνονται πιο πρόθυμα να παίξουν με τα παιδιά απ’ ό,τι τα αρσενικά, αλλά και τα δύο φύλα αντιμετωπίζουν τα παιδιά με τα οποία μεγαλώνουν με ευγένεια και σεβασμό.

Τα πάνε επίσης καλά με όλα τα σκυλιά που μπορεί να ζουν σε ένα σπίτι- καθώς και με γάτες, άλογα, κουνέλια και άλλα κατοικίδια ζώα.

9. Καλλωπισμός

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να νομίζετε με βάση το πυκνό τρίχωμά τους, αυτά τα σκυλιά έχουν χαμηλό τρίχωμα και δεν χρειάζονται πολύ καλλωπισμό. Το βούρτσισμα του τριχώματός τους περίπου μία φορά την εβδομάδα θα είναι αρκετό για να διατηρηθεί γυαλιστερό και υγιές. Το τρίχωμα αυτό είναι σκληρό και πυκνό, πότε μαλακό, ποτέ μεταξένιο ή κατσαρό και θα πρέπει να είναι μεταξύ 5 έως 15 εκατοστά σε μήκος. Θα πρέπει επίσης να υπολογίζετε το κούρεμα της γούνας τους περίπου δύο φορές το χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους