string(0) ""

Να γιατί οι σκύλοι κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

22/06/2024

Photo: Unsplash

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας κάνει πολλούς κύκλους πριν ξαπλώσει είτε για να χαλαρώσει μες την ημέρα είτε για να κοιμηθεί το βράδυ. Μάλιστα, μερικές φορές οι σκύλοι το παρακάνουν είτε με το να στριφογυρίζουν αρκετή ώρα, είτε γρατζουνώντας το μαξιλάρι τους σαν να ψάχνουν για κάποιον κρυμμένο θησαυρό. Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί γιατί το κάνουν αυτό; 

Η αλήθεια είναι πως η τάση να κάνει κύκλους ο σκύλος πριν ξαπλώσει είναι αρκετά συνηθισμένη και μάλιστα είναι ένα χαρακτηριστικό που τα σκυλιά κληρονόμησαν από τους μακρινούς τους προγόνους: τους λύκους. 

«Οι συμπεριφοριστές σκύλων πιστεύουν ότι η ανάγκη ενός σκύλου να εκτελεί το τελετουργικό του να κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει, είναι κληρονομική. Οι πρόγονοι των σκύλων, όπως οι άγριοι λύκοι, έκαναν το ίδιο πράγμα και οι οικόσιτοι σκύλοι διατήρησαν αυτή τη γενετική προδιάθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Dr. Lynn Buzhardt. 

Αυτοσυντήρηση και αυτοπροστασία  

Ωστόσο, ποιον σκοπό εξυπηρετεί; Όπως αποδεικνύεται, αυτή η πρακτική έχει ως στόχο την επιβίωση. «Το να κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει είναι μια πράξη αυτοσυντήρησης, καθώς ο σκύλος μπορεί να γνωρίζει έμφυτα ότι πρέπει να τοποθετηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να αποκρούσει μια επίθεση στην άγρια φύση. Η περιστροφή 360 μοιρών παρέχει επίσης την ευκαιρία να ρίξει μια τελευταία ματιά για πιθανούς θηρευτές πριν από τον ύπνο», σημειώνει ο Dr. Buzhardt. 

Δημιουργία ενός άνετου σημείου ξεκούρασης 

Εκτός όμως από την αυτοπροστασία, το στριφογύρισμα και η φωλιά βοηθούν τα σκυλιά στη φύση να κάνουν τον χώρο του ύπνου τους πιο άνετο. Όπως εσείς θέλετε να τοποθετήσετε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες σας στη σωστή θέση πριν πέσετε για ύπνο, έτσι και οι σκύλοι έχουν την ίδια παρόρμηση. 

Ρύθμιση θερμοκρασίας 

Οι λύκοι και τα κογιότ έχουν ζήσει σε όλων των ειδών τα κλίματα, από το κρύο των βουνών μέχρι τη ζέστη της ερήμου. Όσοι πρέπει να κοιμηθούν στο χιόνι, συχνά συνδυάζουν την περιφορά με το σκάψιμο του χιονιού. Δηλαδή, με το να μαζεύουν χιόνι γύρω από τις άκρες του σημείου όπου θα κοιμηθούν, όχι μόνο θα καταφέρουν να μην κοιμηθούν πάνω στο κρύο χιόνι, αλλά μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως μόνωση από τις χαμηλές θερμοκρασίες γύρω τους. Η κυκλική κίνηση τούς επιτρέπει επίσης σε ψυχρότερες περιοχές να κουλουριαστούν με τη μύτη τους χωμένη κάτω από την ουρά τους. Πέρα του ότι αυτή η στάση αποτελεί ένα γλυκύτατο θέαμα, το σημαντικό είναι ότι με το να κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται και θερμοκρασία σώματος. Εναλλακτικά, οι λύκοι και τα κογιότ που πρέπει να κοιμηθούν σε θερμότερα κλίματα μπορούν να σκάψουν το χώμα έτσι ώστε να κοιμούνται σε έδαφος που είναι πολύ πιο δροσερό από το χώμα που ψήνονταν στον ήλιο όλη μέρα. Για αυτό λοιπόν και οι απόγονοί τους, οι σκύλοι, κάνουν ακριβώς το ίδιο. 

left arrow
right arrow

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε 

Όπως αναφέραμε, το να κάνει ο σκύλος σας κύκλους πριν ξαπλώσει είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Τι γίνεται όμως αν το κάνει υπερβολικά; Αρχικά, εάν ο σκύλος σας έχει νευρολογικές ή ορθοπεδικές παθήσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα, τότε μπορεί να αρχίσει να κάνει κύκλους περισσότερο από ό,τι έκανε κάποτε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εύρεση μιας άνετης θέσης ύπνου μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μια πολύ καλή λύση είναι να του παρέχετε υποστηρικτικά και ορθοπεδικά κρεβάτια κατάλληλα για σκύλους αλλά και φάρμακα για τις αρθρώσεις και τον πόνο προκειμένου ο σκύλος σας να είναι πιο άνετος.  

Ορισμένα σκυλιά μπορεί επίσης να υποφέρουν από ψυχαναγκαστικές διαταραχές, όπως το κυνήγι της ουράς. Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε ψυχαναγκαστικές, τελετουργικές συμπεριφορές, μπορεί να αρχίσει να κάνει πολύ έντονα κύκλους ως άλλη εκδήλωση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής του. Έτσι, συνιστάται η συζήτηση αυτής της συμπεριφοράς με τον κτηνίατρό σας ή έναν ειδικό για να καταφέρετε να παρέχετε βοήθεια στο σκύλο σας.

Καταλήγοντας

Αν και η επιστήμη λοιπόν δεν μας δίνει μια οριστική απάντηση για το γιατί οι σκύλοι κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν, υπάρχουν όπως είδαμε κάποιες αρκετά λογικές υποθέσεις που εξηγούν την προέλευση αυτής της συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν ανησυχείτε ότι οι συνεχείς κύκλοι που κάνει ο σκύλος σας πριν ξαπλώσει μπορεί να οφείλονται σε πόνο ή να είναι ενδεικτικοί κάποιας ψυχαναγκαστικής διαταραχής, τότε μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. 

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια