string(0) ""

Οι πιο ήρεμες φυλές σκύλων – Σπάνια ακούμε το γάβγισμά τους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

06/07/2024

Photo: Shutterstock

Το γάβγισμα είναι μια μορφή επικοινωνίας.

Οι σκύλοι γαβγίζουν για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να προειδοποιήσουν για έναν επερχόμενο κίνδυνο, για να δείξουν ότι είναι φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Κάποιοι από αυτούς γαβγίζουν με το παραμικρό, ενώ κάποιοι άλλοι είναι πολύ πιο ήσυχα και ήρεμα παιδιά και σπάνια ακούς την όμορφη φωνούλα τους.

Αν σας φαίνεται περίεργο και δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν τέτοιοι σκύλοι, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα η οποία περιέχει τις πιο “αθόρυβες” φυλές σκύλων και μάλιστα, περιέχει και μια φυλή η οποία δεν γαβγίζει ποτέ.

Δεν θα σας κρατήσουμε άλλο σε αγωνία. Ορίστε η πολυπόθητη λίστα!

Basenji

Τα Basenji είναι μια φυλή μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Το πιο παράξενο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν γαβγίζουν. Βασικά, δεν γαβγίζουν με τον τρόπο που γαβγίζουν τα περισσότερα σκυλιά. Στην ουσία κάνουν μια σειρά από άλλους ήχους, όπως είναι το ουρλιαχτό, το γρύλισμα και ο λαρυγγισμός. Αν ακούσετε ποτέ ένα Basenji να “μιλάει”, θα σας φανεί ότι κάποιος άνθρωπος βγάζει μια κραυγή. Ωστόσο, παρότι δεν γαβγίζουν και είναι ήσυχοι σκύλοι, είναι πάρα πολύ δραστήριοι και χρειάζονται αρκετή άσκηση και εκπαίδευση μέσα στην ημέρα. Τέλος, τα Basenji είναι κατάλληλα για οικογένειες λόγω της ευγενικής τους φύσης.

left arrow
right arrow

Μολοσσός

Αυτός ο αγαθός γίγαντας, αυτός ο τεράστιος σκύλος, ο Μολοσσός ή Μεγάλος Δανός είναι πραγματικά από τους πιο ήρεμους σκύλους που μπορείτε να συναντήσετε. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν γύρω στα 80 κιλά, ενώ τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν γύρω στα 65 κιλά. Λατρεύουν τους ανθρώπους, τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τα παιδιά και εκπαιδεύονται πολύ εύκολα. Είναι ζεν και σπάνια θα τους ακούσουμε να γαβγίζουν. Βέβαια. Όταν το κάνουν μας εκπλήσσουν με το βαθύ, δυνατό και διαπεραστικό τους γάβγισμα.

Bernese

Ακόμη ένας αγαθός και ήρεμος γίγαντας με καταγωγή από τη Βέρνη της Ελβετίας, είναι ο σκύλος Bernese. Τα Bernese είναι καλοσυνάτα, ευγενικά με τα παιδιά και αρκετά δυνατά. Έχουν πολλή ενέργεια και λατρεύουν τα παιχνίδια. Αν και είναι τόσο δραστήρια σκυλιά, είναι αρκετά ήρεμα όσον αφορά το γάβγισμά τους, οπότε πολύ λίγες φορές θα τα ακούσει κανείς να γαβγίζουν. Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα Bernese, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να περνάτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού γιατί χρειάζεται μεγάλες βόλτες για να εκτονωθεί και να μην κάνει αταξίες στο σπίτι.

Newfoundland

Τα Newfoundland είναι υπάκουα σκυλιά, εξωστρεφή, με φυσικό ένστικτο να προστατεύουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους του. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος λατρεύουν τις αγκαλιές και τα χάδια. Είναι άριστοι κολυμβητές και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως σκύλοι διάσωσης. Είναι πολύ ήσυχοι σκύλοι και δεν γαβγίζουν συχνά, οπότε επάξια έχουν κερδίσει τον τίτλο ως ένας από τους πιο ήρεμους σκύλους.

Scottish Deerhound

Ίσως δεν είναι τόσοι γνωστοί σκύλοι στην Ελλάδα αλλά τα Scottish Deerhound είναι πολύ γνωστά στην Σκωτία, όπως μας προδιαθέτει και το όνομά τους. Είναι πολύ λεπτεπίλεπτα σκυλιά, ευγενικά, καλοσυνάτα και πάνω απ’ όλα ήσυχα. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να βρείτε στην χώρα μας έναν τέτοιον σκύλο, αλλά αν τα καταφέρετε να είστε σίγουρος/η ότι θα σας προσφέρει απεριόριστη αγάπη.

Shar Pei

Τα Shar Pei μπήκαν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το σπανιότερο σκυλί στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι αγαπησιάρικα, έχουν ένα ακαταμάχητα ρυτιδιασμένο πρόσωπο, δένονται με τον κηδεμόνα τους, μπορεί να είναι λίγο σνομπ με όσους δεν γνωρίζουν και το κυριότερο, γαβγίζουν σπάνια.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια