string(0) ""

Οι βασικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε υιοθετώντας ένα κουτάβι

Στέλλα Πανοπούλου

09/12/2024

Photo: Shutterstock

Ώστε θέλετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι;

Κάνετε πάρα πολύ καλά: πρόκειται να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας από τη μια μέρα στην άλλη, σίγουρα προς το καλύτερο. Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, μας διδάσκει την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό, κι έχει ιδιαίτερα οφέλη για την ψυχική και τη σωματική υγεία όλης της οικογένειας.

Φυσικά, ο ερχομός ενός κουταβιού στο σπίτι συχνά συνοδεύεται από διάφορες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι κηδεμόνες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προετοιμασμένος/η για όλα όσα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε, και να πάρετε την απόφαση να προχωρήσετε στην υιοθεσία έχοντας ενημερωθεί πλήρως για το τι πρέπει να περιμένετε.

Δυστυχώς, πολλοί κηδεμόνες υιοθετούν αξιολάτρευτα κουταβάκια, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος φροντίδας τους, τις ανάγκες τους σε χρόνο και αφοσίωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά ζώα να εγκαταλείπονται όταν ενηλικιώνονται, ή πριν καν φτάσουν στην εφηβεία.

Ας δούμε όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν υιοθετήσετε σκυλάκι:

Προβλήματα συμπεριφοράς

Όλα τα σκυλάκια χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον από μια βασική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Τα αγαπημένα μας κατοικίδια δεν γεννιούνται έτοιμα να συμπεριφερθούν υποδειγματικά, και είναι δική μας υποχρέωση να τους μάθουμε τα απαραίτητα ώστε να φέρονται σωστά, και να παραμένουν ασφαλή και χαρούμενα.

Η λίστα όσων πρέπει να μάθει το κατοικίδιό σας είναι μεγάλη: να μη δαγκώνει, να μη γαβγίζει συνέχεια, να μη διαλύει πράγματα, να σας ακολουθεί στη βόλτα, να πηγαίνει τουαλέτα όταν πρέπει, να κάθεται και να έρχεται όταν το φωνάζετε, να μην τρώει πράγματα από κάτω… τα εφόδια αυτά είναι απαραίτητα για να μπορεί να συμβιώσει υγιώς με άλλα ζώα και ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν ενημερωθεί κατάλληλα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που πρόκειται να ακολουθήσετε, και ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα ως προς την αντιμετώπιση του σκύλου σας. Η συνέπεια και η συνοχή είναι εξαιρετικά σημαντικές παράμετροι για να εκπαιδευτεί ο σκύλος σας σωστά και δομημένα.

Ακόμα, η κοινωνικοποίηση με άλλους σκύλους και ανθρώπους είναι αναγκαία για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα επιθετικότητας, ζήλιας, και άγχους. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του για να επιλύσετε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζει το κατοικίδιό σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάθε ζωάκι χρειάζεται επαρκή άσκηση ώστε να εκτονώνεται και να είναι ευχαριστημένο. Ένα σκυλάκι που βγαίνει αρκετή βόλτα κάθε μέρα, παίζει και κοινωνικοποιείται, θα είναι ένα πιο υπάκουο, ήρεμο, και χαρούμενο ζώο, καθώς δεν θα του λείπει τίποτα.

Κόστος υπηρεσιών υγείας

Ας μην κρυβόμαστε: η φροντίδα της υγείας ενός σκύλου κοστίζει, και η υιοθεσία του απαιτεί την κατάλληλη οικονομική προετοιμασία. Τα κουτάβια πρέπει να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς τους στις 6-8 εβδομάδες της ηλικίας τους, και χρειάζεται να τους επαναλάβουν κάποιες φορές μέχρι να κλείσουν τις 16 εβδομάδες. Ακόμα, τα κουτάβια συχνά χρειάζονται αποπαρασίτωση, και μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια, ψώρα, κήλες, ή άλλες ασθένειες.

Αυτό σημαίνει ότι πριν φέρετε στο σπίτι ένα κουτάβι, πρέπει να υπολογίσετε το κόστος (συμπεριλαμβάνοντας τη στείρωση και το τσιπάρισμα που γίνονται σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά. Σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα να κάνετε ασφάλεια υγείας στο κατοικίδιό σας, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τις παροχές του και να του προσφέρετε τη φροντίδα που του αξίζει χωρίς να ξοδεύετε υπέρογκα ποσά στον κτηνίατρο.

Προβλήματα με την τουαλέτα

Το να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να πηγαίνει τουαλέτα μόνο κατά τη διάρκεια της βόλτας είναι μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, που χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Αναπόφευκτα, υιοθετώντας ένα σκυλάκι μικρής ηλικίας θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και ατυχήματα. Μην τιμωρείτε και μην φωνάζετε στο κουτάβι σας, καθώς αυτό θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, οργανώστε μια ρουτίνα βόλτας που θα ακολουθείτε τον πρώτο καιρό, μέχρι να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα το κουτάβι σας. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί από εσάς χρόνο που θα πρέπει να διαθέσετε.

Άγχος αποχωρισμού και αναπτυξιακές περίοδοι φόβου

Πολλά σκυλάκια, ειδικά σε μικρή ηλικία, βιώνουν έντονο στρες κατά τον αποχωρισμό τους από εσάς, όποτε λείπετε από το σπίτι. Αυτό το στρες μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε έντονο άγχος, το οποίο δυσχεραίνει σοβαρά τη ζωή σας και αυτή του κατοικιδίου σας. Ένα σκυλάκι που μπορεί να μείνει μόνο του για κάποιες ώρες είναι ένα χαρούμενο σκυλάκι.

Παρακολουθείτε το σκυλάκι σας, αναγνωρίστε τα σημάδια του άγχους αποχωρισμού, κατανοήστε τον βαθμό στον οποίο παρουσιάζονται τα συμπτώματα και, αν χρειαστεί, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για την αντιμετώπισή τους.

left arrow
right arrow

Ένα άλλο ζήτημα για το οποίο πρέπει να προετοιμαστείτε είναι οι αναπτυξιακές περίοδοι φόβου που θα αντιμετωπίσει το σκυλάκι σας μεγαλώνοντας. Πρόκειται για φυσιολογικές περιόδους στη ζωή του σκύλου σας οι οποίες λαμβάνουν χώρα γύρω στις 8-11 εβδομάδες και γύρω στους 6-14 μήνες. Αυτές είναι οι περίοδοι κατά τις οποίες ο σκύλος σας αντιλαμβάνεται εκ νέου τον κόσμο και αποφασίζει τι του φαίνεται επικίνδυνο και τι όχι. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων μπορούν να δημιουργηθούν φοβίες και άγχη που διαρκούν για όλη τη ζωή του ζώου. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε και να ανταποκρίνεστε στις συμπεριφορές που εμφανίζει ο σκύλος σας κατά αυτές τις περιόδους, και να βρίσκετε τρόπους να τον καθησυχάζετε και να τον βοηθάτε να νιώθει ασφαλής – χωρίς ταυτόχρονα να τον κακομαθαίνετε.

Τελευταίες σκέψεις: Μπορεί η φροντίδα και η εκπαίδευση ενός κουταβιού να μοιάζει βουνό, αλλά σίγουρα είναι κάτι εφικτό. Χρειάζεται, απλώς, η σωστή ενημέρωση, προετοιμασία, οργάνωση και συνέπεια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο νέο μέλος της οικογένειας την καλύτερη ζωή που του αξίζει.

Τέλος, αν σκέφτεστε να πάρετε ένα κουτάβι, να θυμάστε πάντα τον νούμερο ένα κανόνα: υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε κατοικίδια. Συμβάλλουμε όλοι/ες όπως μπορούμε στη μείωση των αδέσποτων ζώων και στη βελτίωση της ζωής κάθε ψυχής.

Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που κάνετε και ο σκύλος σας συμπεριφέρεται άσχημα

Πώς να μην μυρίζει η αυλή και ο κήπος σας άσχημα όταν έχετε σκύλο

Τι πρέπει να κάνετε για να σας εμπιστευτεί περισσότερο η γάτα σας