Πώς να χαρούμε με ασφάλεια τις διακοπές στη θάλασσα ή την πισίνα παρέα με τον σκύλο μας
Αναστασία Στουπάκη
27/07/2025

Το καλοκαίρι είναι για βουτιές, παιχνίδια και χαλάρωση. Κι αν ο σκύλος μας λατρεύει το νερό όσο κι εμείς, το να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές μαζί του μπορεί να είναι υπέροχο, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες βασικές αρχές ασφάλειας.
Το καλοκαίρι για πολλούς σημαίνει μια πετσέτα στην άμμο, μια ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα και βουτιές στη θάλασσα. Και φυσικά, οι τετράποδοι φίλοι μας είναι πια μέλη της οικογένειας — άρα, γιατί να μη μας συνοδεύουν σε αυτές τις δραστηριότητες; Οι περισσότεροι σκύλοι χαίρονται απίστευτα με το νερό, όμως, όπως και στα παιδιά, έτσι και στα κατοικίδια χρειάζεται προσοχή. Η ασφάλεια δεν πρέπει να περνά σε δεύτερη μοίρα.
Πριν τη βουτιά: Είναι όλα τα σκυλιά γεννημένοι κολυμβητές;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι “όλοι οι σκύλοι ξέρουν να κολυμπούν”, όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Υπάρχουν φυλές που έχουν φυσική κλίση προς το νερό, όπως τα λαμπραντόρ και τα γκόλντεν ριτρίβερ. Από την άλλη, φυλές με κοντά ποδαράκια, πιο βαριά κορμιά ή επίπεδη μουσούδα (π.χ. μπουλντόγκ, παγκ) κουράζονται γρήγορα ή δυσκολεύονται με την αναπνοή τους.
Μην ξεχνάμε πως ο σκύλος μας μπορεί να μην είναι γεννημένος κολυμβητής, και να μην του αρέσει το νερό, ανεξαρτήτου φυλής
Ακόμα κι ένας σκύλος που του αρέσει το νερό μπορεί να τρομάξει από ένα απότομο κύμα, να καταπιεί νερό ή να παρασυρθεί από ρεύματα. Γι’ αυτό, καλό είναι οι πρώτες του επαφές με τη θάλασσα ή την πισίνα να γίνονται σταδιακά, με επιβράβευση και θετική ενίσχυση.

Βασικοί κανόνες για το μπάνιο στη θάλασσα
1. Διαλέγουμε petfriendly παραλία: Πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι επιτρέπονται τα κατοικίδια στη συγκεκριμένη παραλία. Επιλέγουμε σημεία χωρίς πολύ κόσμο, με άμμο ή ψιλό βότσαλο (αποφεύγοντας τα βράχια) και κυρίως, χωρίς έντονα ρεύματα ή μεγάλα κύματα.
2. Πάντα υπό επίβλεψη: Δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μας να κολυμπά χωρίς να τον παρακολουθούμε. Μπορεί να κουραστεί ή να απομακρυνθεί χωρίς να το καταλάβουμε. Μικρά σκυλιά κινδυνεύουν ακόμα και από μικρό κυματάκι.
3. Ζώνη ή σωσίβιο κολύμβησης: Αν ο σκύλος μας είναι μικρός, μεγαλόσωμος με κινητικά θέματα ή απλώς πρωτάρης, ένα ειδικό σωσίβιο σκύλου μπορεί να του προσφέρει ασφάλεια και εμάς ηρεμία. Πολλά έχουν και χερούλι για να μπορούμε να τον “ψαρέψουμε” αν χρειαστεί.
4. Δροσιά και ξεκούραση: Προσφέρουμε άφθονο καθαρό νερό (όχι της θάλασσας) και σκιά. Ο ήλιος και το παιχνίδι κουράζουν πολύ. Αν ο σκύλος αρχίσει να λαχανιάζει έντονα, ήρθε η ώρα να βγει από το νερό.
5. Ξέπλυμα μετά τη θάλασσα: Το αλάτι ξηραίνει το δέρμα και ερεθίζει το τρίχωμα. Αφού φύγουμε από την παραλία, ξεπλένουμε τον σκύλο μας με καθαρό νερό και τον σκουπίζουμε καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα και τα αυτιά.
Σκύλος και πισίνα: Προσοχή και πάλι
Οι πισίνες μπορεί να φαίνονται πιο “ελεγχόμενο” περιβάλλον, όμως κι εκεί ελλοχεύουν κίνδυνοι:
– Χλώριο και χημικά: Το νερό της πισίνας περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα ή στα μάτια. Φροντίζουμε ο σκύλος μας να μην πίνει νερό από την πισίνα και τον ξεπλένουμε καλά μετά τη βουτιά του.
– Πρόσβαση και έξοδος: Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας μπορεί να μπει και κυρίως να βγει από την πισίνα με ασφάλεια. Οι περισσότερες πισίνες έχουν σκαλοπάτια που δεν είναι κατάλληλα για ζώα, οπότε μπορεί να πανικοβληθούν. Μια ράμπα ειδική για σκύλους μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
– Ολίσθηση: Οι επιφάνειες γύρω από την πισίνα γλιστράνε. Προσέχουμε να μην τρέχει και γλιστρήσει τραυματίζοντας τα πόδια ή τη σπονδυλική στήλη του.
Τι να έχουμε μαζί μας στην παραλία ή την πισίνα
Καπέλο ή ομπρέλα για σκιά
Δικό του μπολ και καθαρό νερό
Πετσέτα ή ψάθα για να ξαπλώνει
Αντηλιακό ειδικό για κατοικίδια (ιδίως αν έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα)
Λιχουδιές και παιχνίδια (που επιπλέουν στο νερό)
Κουτί πρώτων βοηθειών με βασικά (γάζες, αντισηπτικό, τσιμπιδάκι)
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
– Να τον βάζουμε με το ζόρι στο νερό
– Να του πετάμε αντικείμενα μακριά σε βαθιά νερά
– Να κολυμπά σε θερμοκρασίες νερού που είναι πολύ χαμηλές ή με υψηλά κύματα
– Να αγνοούμε σημάδια εξάντλησης ή δυσφορίας
Καλοκαίρι με φροντίδα και χαμόγελα
Ένας σκύλος που τρέχει στην παραλία με την ουρά ψηλά ή που βουτά με ενθουσιασμό στο νερό είναι εικόνες χαράς. Και η χαρά αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν ξέρουμε ότι το ζώο μας είναι ασφαλές και απολαμβάνει τη στιγμή.
Το νερό μπορεί να είναι πηγή διασκέδασης, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί. Με λίγη προνοητικότητα, μπορούμε να ζήσουμε μαζί του τις πιο δροσερές και χαρούμενες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Άλλωστε, δεν είναι αυτά τα καλοκαίρια που θυμόμαστε για πάντα;