string(0) ""

Πώς να κρατήσετε τον συνέχεια πεινασμένο σκύλο σας στο κατάλληλο βάρος

Μυρτώ Τζώρτζου

24/05/2024

Photo: Shutterstock

Αν έχετε έναν σκύλο που ψάχνει συνέχεια να φάει κάτι, παρότι καλά φαγωμένος, σε σημείο μάλιστα που να γίνεται υπερβολικά κουραστικός, να ξέρετε ότι δεν είναι κάτι παράξενο. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι λίγο πολύ έτσι, κάτι που μας προκαλεί συχνά ανησυχία αλλά και να αναρωτιόμαστε αν τους έχουμε ταΐσει όπως πρέπει.

Κανένας δεν θέλει να αισθάνεται ότι λιμοκτονεί ο σκύλος του, όμως η διατήρηση του μεγέθους των μερίδων και των προγραμμάτων σίτισης είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του.

Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και ποια είναι η ευθύνη σας ως κηδεμόνας.

Γιατί ο σκύλος μου είναι πάντα πεινασμένος;

Η αναζήτηση τροφής είναι ένα φυσικό ένστικτο. Πολλοί σκύλοι απλά δεν αισθάνονται κορεσμό – δεν αισθάνονται αρκετά χορτάτοι. Έτσι σπάνια ή ποτέ δεν θα σταματήσουν να ψάχνουν για φαγητό. Ορισμένες φυλές μάλιστα είναι γνωστές για αυτό το χαρακτηριστικό. Labradors, Beagles, Cockers Spaniels, Pugs και Retrievers είναι όλα γνωστά για τη συνεχή τους πείνα.

Γιατί ένα σωστό βάρος είναι υγεία

Οι σκύλοι που είναι υπέρβαροι- ακόμη και κατά 10%- έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή αρθρίτιδας και άλλων ασθενειών. Καθώς λοιπόν τα σκυλιά μας δεν αποφασίζουν για τα γεύματά τους, είναι ευθύνη δική μας να τα βοηθήσουμε να τρώνε όπως πρέπει, χωρίς υπερβολές, ώστε η ζωή τους να είναι καλή και όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να ενδίδετε σε κάθε απαίτηση του ζώου σας και να του δίνετε συνέχεια κάτι να φάει αλλά να το βοηθήσετε ώστε να διατηρηθεί σε ένα σωστό και υγιές βάρος.

Τι πρέπει να κάνετε:

Βοηθήστε να ασκηθεί περισσότερο

Οι σκύλοι που έχουν παραπάνω βάρος συνήθως δεν ασκούνται αρκετά. Μπορείτε λοιπόν από την πλευρά σας να βοηθήσετε το δικό σας ζώο να επιτύχει τους στόχους βάρους του προσθέτοντας μερικά επιπλέον λεπτά σε κάθε βόλτα. Εξερευνήστε μια νέα διαδρομή ή πάρτε μια μπάλα μαζί σας για να παίξει περισσότερο και να κουραστεί. Επιστρέφοντας σπίτι, ένας νυσταγμένος και κουρασμένος σκύλος δεν θα σκεφτεί τόσο πολύ για το στομάχι του.

Έχετε πάντα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Οι πολλές λιχουδιές απαγορεύονται, όσο και αν ο σκύλος μας παρακαλάει όλη την ώρα για αυτές. Είναι όμως δυνατόν να αρνηθείτε μια λιχουδιά σε έναν σκύλο που σας δείχνει ότι πεινάει- κάτι φυσικά που το κάνει όλη μέρα; Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Έχετε πάντα υγιεινά σνακ που είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με φυτικές ίνες. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε μαγειρεμένα λαχανικά στο μπολ του ώστε να αυξήσετε τον όγκο της τροφής. Δοκιμάστε μερικά και μάθετε ποιο αρέσει περισσότερο στον σκύλο σας:

-Καρότα (ωμά ή στον ατμό)
-Κομμάτια αγγουριού
-Κομμένα σε φέτες μήλα (να γνωρίζετε ότι τα φρούτα έχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα σε σύγκριση με τα λαχανικά)
-Μπρόκολο στον ατμό
-Πράσινα φασόλια (ωμά ή στον ατμό).

Μην ενδίδετε στην επαιτεία

Αυτό που είπαμε πιο πάνω. Μην ενδίδετε στον πειρασμό να ταΐζετε συχνά τον σκύλο σας είτε με φαγητό είτε με λιχουδιές. Όσο και αν σας κοιτάζει με εκείνα τα παραπονιάρικα μάτια που λένε ”πεινάω”. Η υπερβολική σίτιση μπορεί πραγματικά να κάνει τα σκυλιά πιο πεινασμένα. Το πολύ φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί μείωση της παραγωγής λεπτίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει την όρεξη.

left arrow
right arrow

Ταΐστε τον πιο συχνά

Η σίτιση πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για ένα ή δύο μεγάλα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να αισθάνεται πιο ικανοποιημένος. Υπολογίστε όμως ακριβώς πόση τροφή πρέπει να τρώει καθημερινά και μη δίνετε περισσότερη. Χωρίστε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε μικρές μερίδες και δοκιμάστε να ταΐσετε το πρωί, αργά το απόγευμα και ακριβώς πριν τον ύπνο για να περιορίσετε την όρεξη του σκύλου σας όλη την ημέρα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν ο σκύλος μετά από όλα αυτά συνεχίζει να πεινάει συνέχεια, θα πρέπει να προβληματιστείτε. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν έναν σκύλο να αισθάνεται συνέχεια πεινασμένος. Για αυτό επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης και η νόσος του Cushing, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική πείνα στους σκύλους. Ο καρκίνος και τα εντερικά παράσιτα μπορούν επίσης να κάνουν τα σκυλιά να πεινούν περισσότερο.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Οι καλοκαιρινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας με ασφάλεια – Ποιες πρέπει να αποφύγετε