string(0) ""

Κινήσεις που μπορεί να σώσουν τον σκύλο σας από μια φωτιά

Αγγελική Μακρή

21/07/2025

Photo: Shutterstock

Κάθε στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει φωτιά και να κινδυνεύσει ο σκύλος σας. Από το τζάκι και μια πρίζα, μέχρι το μπάρμπεκιου και μια πυρκαγιά στο δάσος.

Τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένειάς μας και, όπως θα προστατεύαμε τους γονείς και τα παιδιά μας, έτσι πρέπει να κάνουμε και για αυτά. Είναι τραγικές οι εικόνες που βλέπουμε σε κάθε φωτιά με ζώα που είναι δεμένα ή εγκλωβισμένα σε διάφορους χώρους και βρίσκουν φρικτό τέλος.

Πέρα από τις καλοκαιρινές φωτιές, υπάρχουν και τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι, που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανάφλεξη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις συσκευές θερμότητας, όπως το τζάκι και η σόμπα.

Μπορούν να μυρίσουν οι σκύλοι τον καπνό;

Αρκετές φορές διαβάζουμε για σκύλους που γάβγισαν επειδή είδαν ή μύρισαν καπνό και έσωσαν τους κηδεμόνες τους. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι σκύλοι μυρίζοντας τον καπνό, αντιλαμβάνονται πως κάτι κακό συμβαίνει και προσπαθούν να ενημερώσουν τους ανθρώπους κλαίγοντας, πηγαίνοντας πάνω κάτω στο δωμάτιο και γαβγίζοντας. Μπορεί επίσης να λαχανιάσουν ή να κάνουν μικρά βήματα από εκεί που έρχεται η μυρωδιά του καμένου, προκειμένου να σας ενημερώσουν για την απειλή.

Είναι πολύ σημαντικό, αν ο σκύλος σας έχει τέτοια συμπεριφορά, να μην τον τιμωρήσετε γιατί τον αποτρέπετε από ένα χάρισμα που έχει, να σας ειδοποιεί δηλαδή για κινδύνους. Αφήστε τον να σας δείξει και να σας οδηγήσει σε αυτό που θεωρεί σημαντικό και επιβραβεύστε τον.

Πώς θα αποτρέψετε τα ατυχήματα φωτιάς στο σπίτι

– Βάλτε προστατευτικό μπροστά από το τζάκι. Μην τον ενθαρρύνετε ποτέ να μπει ή να παίξει εκεί κοντά.

– Μην αφήσετε ποτέ το τζάκι αναμμένο και φύγετε από το σπίτι, αφήνοντας τον σκύλο σπίτι.

– Αν καίτε χόρτα και κλαδιά σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει αυτό να γίνεται μόνο όταν επιτρέπεται και εκτός της αντιπυρικής περιόδου. Ισχύουν διαφορετικές κανόνες και θα πρέπει να τους γνωρίζετε. Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνετε τον σκύλο να πλησιάσει, ούτε να τον αφήσετε χωρίς επίβλεψη, ενώ καίει η φωτιά.

– Επισκευάστε και αντικαταστήστε πρίζες, διακόπτες και καλώδια, τα οποία έχουν φθορές και μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα ή να βγάλουν σπίθες.

– Μην αφήνετε αναμμένα μάτια κουζίνας, μπάρμπεκιου, κεριά και ό,τι άλλο έχει φλόγες, χωρίς επίβλεψη, καθώς μπορεί από λάθος ο σκύλος να προκαλέσει ατύχημα.

– Μην αφήνετε εύφλεκτα υλικά σε μέρη που μπορεί να τα φτάσει ο σκύλος.

Extra tip: Αν είστε από τους ρομαντικούς, που ανάβουν φωτιά στην παραλία με την παρέα σας, παίζετε μουσική, βλέπετε τις Περσείδες τον Αύγουστο και λέτε ιστορίες, προσέξτε τον σκύλο σας. Για κανένα λόγο μην τον αφήσετε χωρίς επίβλεψη και μην πέσετε για ύπνο -αν έχετε αποφασίσει να κοιμηθείτε στην παραλία- χωρίς να έχει σβήσει η φωτιά εντελώς και είναι απόλυτα ακίνδυνη. Η περιέργεια του σκύλου μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

Κινήσεις που μπορεί να σώσουν τον σκύλο από μια φωτιά

– Τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού, έτσι ώστε αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο σπίτι και κινδυνεύσετε εσείς και ο σκύλος από φωτιά, να το καταλάβετε αμέσως.

– Φροντίστε ο σκύλος να έχει ταυτότητα στο κολάρο του, αλλά και ενημερωμένα στοιχεία στο microchip του.

– Καλύψτε καλώδια και πρίζες που έχετε διαπιστώσει ότι έχουν πρόβλημα, μέχρι να τα επιδιορθώσετε.

– Τοποθετήστε και μην απομακρύνετε το προστατευτικό από το τζάκι. Κάθε φορά που πάει να το πλησιάσει μπορείτε να μάθετε στον σκύλο μια εντολή ή να εφαρμόσετε μία που γνωρίζει ήδη, για να σταματάει σε ασφαλή απόσταση.

– Ποτέ και για κανένα λόγο, μην αφήνετε τον σκύλο σας δεμένο, ειδικά όταν λείπετε από το σπίτι. Αν πιάσει φωτιά, δεν θα μπορέσει να τρέξει για να σωθεί.

– Φροντίστε να έχει κάποιο δικό σας πρόσωπο κλειδιά του σπιτιού, έτσι ώστε αν πιάσει φωτιά, να πάει να πάρει τον σκύλο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, επικοινωνήστε με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία ή εθελοντές φιλοζωικών σωματείων, για να βοηθήσουν ώστε να σωθεί το ζώο σας.

Φυσικά, αν σας ζητήσουν οι αρχές να εκκενώσετε το σπίτι σας, θα πάρετε τα ζώα μαζί. Αν δεν έχετε όχημα ή αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα για τη μετακίνηση, ζητήστε βοήθεια και ποτέ μην τα αφήσετε πίσω.

left arrow
right arrow

Με ψυχραιμία, προσοχή, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και σωστή συνεννόηση με τις αρχές, κανένα ζώο δεν θα μείνει πίσω είτε σε περίπτωση φωτιάς από οικιακό ατύχημα είτε αν ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή που μένετε.

Μην ξεχνάτε επίσης, πως οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνο το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να συμβούν όλο το χρόνο, ακόμη κι από μια σπίθα από το τζάκι ή ένα ξεχασμένο μάτι στην κουζίνα.

Σχετικά άρθρα

Κατοικίδια και ψύλλοι- Πράγματα που πολλοί δεν γνωρίζουν

Τι πρέπει να έχετε μαζί στην παραλία με τον σκύλο σας

Τα πιο «δροσερά» προϊόντα για την προστασία του κατοικιδίου σας στη ζέστη