string(0) ""

Πώς να σταματήσετε έναν σκύλο να γρυλίζει όταν πλησιάζετε το φαγητό του

Μυρτώ Τζώρτζου

18/03/2024

Photo: Shutterstock

Αν και μπορεί στις ταινίες ή τα κινούμενα σχέδια, ένας σκύλος που γρυλίζει όταν κάποιος άνθρωπος πλησιάζει πολύ κοντά στο μπολ του φαγητού του να είναι αστείο και να μας κάνει να γελάμε, εντούτοις στην πραγματική ζωή αυτό δεν είναι τόσο ευχάριστο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ώστε ο σκύλος μας να σταματήσει να το κάνει.

Ένας σκύλος μπορεί να γίνει απειλητικός και ιδιαίτερα επιθετικός σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την τροφή του αν δει κάποιον να έρχεται κοντά στην τροφή του, ακόμη και στην περίπτωση που γνωρίζει ότι το άτομο αυτό είναι το ίδιο που του έδωσε το φαγητό.

Αυτή η συμπεριφορά, γνωστή ως επιθετικότητα σκύλου στο φαγητό για προστασία της τροφής, φαίνεται μάλλον χαριτωμένη ή ακόμα και αστεία σε ορισμένους κηδεμόνες στην αρχή. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν είναι αστείο. Στην πραγματικότητα, είναι μια άσχημη συμπεριφορά των σκύλων που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και μόνιμα. Και αυτός που θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτή τη συμπεριφορά είστε αποκλειστικά εσείς, καθώς από μόνη της δεν θα σταματήσει αν δεν επέμβετε με το σωστό τρόπο. Η συμπεριφορά αυτή, αν αφεθεί, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για τα μέλη της οικογένειας, ειδικά τα μικρά παιδιά.

Η συμπεριφορά της επιθετικότητας του σκύλου στο φαγητό για να προστατεύσει την τροφή του έχει παρατηρηθεί στον πρόγονό του, τον λύκο. Πρόκειται για ένα καθαρό ένστικτο επιβίωσης που βρίσκεται και στο DNA του σκύλου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός όταν πλησιάζουν το φαγητό του, όπως:

-Προστατευτικό ένστικτο – για να προστατεύσει δηλαδή το φαγητό του από τους άλλους- ανθρώπους και κατοικίδια

-Φόβος/αβεβαιότητα για το αν και πότε θα έχει το επόμενο γεύμα του

-Αντίληψη ότι ο άνθρωπος που τον πλησιάζει αποτελεί σοβαρή απειλή για την τροφή του

-Επιθυμία να καθιερωθεί ως αρχηγός στο σπίτι (ή στα άλλα κατοικίδια του σπιτιού)

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η επιθετικότητα του σκύλου για να προστατεύσει το φαγητό του γίνεται εμφανής όταν εκείνος είναι ακόμα κουτάβι. Αν και αυτό μπορεί να είναι κάπως ανησυχητικό για έναν νέο κηδεμόνα, εντούτοις είναι μια διορθώσιμη συμπεριφορά– αν φροντίσουμε να τη σταματήσουμε νωρίς. Γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, οι συμπεριφορές που δεν διορθώνονται, παγιώνονται και είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση

Εάν αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου μας γίνει εμφανής, οι κηδεμόνες συχνά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, κάτι που είναι λογικό αν δεν είναι ενημερωμένοι από νωρίς για κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσουμε. Οποιαδήποτε βίαιη και σκληρή συμπεριφορά από μέρους μας, όπως το να πάρουμε τον σκύλο από την τροφή του, όχι μόνο δεν θα φέρει αποτελέσματα αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Ο σκύλος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και πιο επιθετικός από πριν.

left arrow
right arrow

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν δύο πράγματα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του ζώου μας. Αυτά είναι:

-Απευαισθητοποίηση της έμφυτης επιθυμίας του σκύλου να προστατεύσει την τροφή του

-Συσχετισμός του πλησιάσματος της τροφής με καλά πράγματα

Μερικές από τις βασικές αλλά εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη αυτών των στόχων, όταν έχουμε έναν κτητικό/προστατευτικό της τροφής του σκύλο, είναι οι ακόλουθες:

-Στην αρχή του γεύματος ταΐζουμε τον σκύλο με το χέρι μας. Στη συνέχεια βάζουμε το φαγητό στο μπολ του με το χέρι

-Χαϊδεύουμε το πίσω μέρος του σκύλου ενώ μιλάμε με ήρεμη φωνή καθώς τρώει

-Πετάμε μερικές λιχουδιές στο μπολ από μικρή απόσταση καθώς ο σκύλος τρώει

-Προσφέρουμε στον σκύλο «κάτι καλύτερο» (κρέας ή ειδική λιχουδιά) καθώς τρώει την κανονική του τροφή

-Τοποθετούμε πολύ λίγο φαγητό στο μπολ του και πλησιάζουμε όταν εκείνος ζητά περισσότερο

Όλα αυτά τα βήματα έχουν σκοπό να δείξουν στον σκύλο ότι:

-Δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως κάποιος κλέψει ή πάρει το φαγητό του

-Είναι εντάξει, όμορφο και ασφαλές να έχει ανθρώπους γύρω του καθώς τρώει

Μια άλλη σημαντική πτυχή για τη διόρθωση αυτής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι προσπαθούν να βελτιώσουν αυτή τη συμπεριφορά ενεργούν με συνέπεια και υπομονή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας-εκπαίδευσης.

Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή που εμπιστεύεστε, ο οποίος θα σας βοηθήσει.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο και αμμολεκάνη για τη γάτα σας

Ποιες ράτσες σκύλων μαδάνε λιγότερο και ποιες περισσότερο

Γιατί τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν το πόδι τους για να ουρήσουν