string(0) ""

Πώς να σταματήσετε τους σκύλους σας που μαλώνουν την ώρα του φαγητού

Μυρτώ Τζώρτζου

08/12/2023

Photo: Shutterstock

Όταν έχετε περισσότερους από έναν σκύλους στο σπίτι σας, το να τσακώνονται την ώρα του φαγητού μπορεί να αποτελέσει σοβαρό και συχνά επικίνδυνο πρόβλημα.

Αν και οι αιτίες που κάποιος σκύλος είναι πολύ κτητικός με το φαγητό του, με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετικός, δεν είναι πλήρως κατανοητές, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τη συμπεριφορά αυτή και να τον επανεκπαιδεύσετε ώστε να κάνετε την ώρα του γεύματος ασφαλή για όλους.

Αιτίες αυτής της συμπεριφοράς

Όταν οι σκύλοι τσακώνονται για το φαγητό, αυτό σημαίνει ότι ο ένας σκύλος προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο το φαγητό μακριά από τον άλλο σκύλο. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα σε όλες τις φυλές και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα σκυλιά, όπως ξέρουμε, κατάγονται από τους λύκους. Δεδομένου ότι οι λύκοι έπρεπε να παλέψουν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, είναι πιθανό αυτή η επιθετικότητα την ώρα του φαγητού να είναι μια φυσική συμπεριφορά στην οποία οι σκύλοι έχουν προδιάθεση. Επιπλέον, ορισμένοι σκύλοι έχουν γενετική προδιάθεση να είναι πιο επιθετικοί ή αγχωμένοι από άλλους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιθετικότητας στο φαγητό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Εάν η μητέρα είναι επιθετική την ώρα του φαγητού, τότε μπορεί να διδάξει στα κουτάβια της αυτή τη συμπεριφορά. Ένα τραύμα ή μία παραμέληση αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες ένας σκύλος να φυλάει την τροφή του. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ανταγωνισμός για την τροφή, ο οποίος είναι συνηθισμένος σε σπίτια με πολλά κατοικίδια ζώα.

Τα πρώτα σημάδια επιθετικότητας

Είναι απίθανο ο σκύλος σας να αρχίσει ξαφνικά να τσακώνεται για το φαγητό χωρίς να έχει δείξει κάποια προηγούμενα σημάδια. Το να εντοπίσετε και να καταλάβετε νωρίς αυτά τα σημάδια θα σας επιτρέψει να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα πριν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ορισμένα σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε είναι αυτά που εμφανίζονται όταν εσείς ή κάποιος άλλος σκύλος περνάει ή πλησιάζει το σκυλί σας ενώ τρώει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι εκείνο τεντώνει το σώμα του, κάθεται πάνω από το πιάτο του, σας κοιτάζει καθώς περνάτε και τρώει πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να σφίξει τα χείλη του για να δείξει τα δόντια του.

Καθώς η επιθετικότητα στο φαγητό χειροτερεύει, ο σκύλος μπορεί να αρχίσει να γρυλίζει, να χτυπάει και να ορμάει. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα ή καβγά με άλλον σκύλο.

Αποτρέψτε τις διαμάχες για το φαγητό

Αποφύγετε να ταΐζετε μαζί σκύλους που τσακώνονται ή γίνονται επιθετικοί για το φαγητό τους. Είναι σημαντικό η ώρα του ταΐσματος να είναι ήρεμη και γαλήνια, επειδή τα σκυλιά που είναι αγχωμένα ή ενθουσιασμένα είναι πιο πιθανό να γίνουν επιθετικά. Εάν έχετε σκύλους που τσακώνονται την ώρα του ταΐσματος, τους ταΐζετε σε ξεχωριστά δωμάτια. Φροντίστε επίσης να κρατάτε τα παιδιά μακριά από τους σκύλους αυτή την ώρα.

Η εκπαίδευση είναι το παν. Θέλει όμως χρόνο για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται και να μένει εκεί, ενώ εσείς τοποθετείτε μια μικρή μερίδα φαγητού. Στη συνέχεια, αφήστε τον να φάει με την ησυχία του. Όταν τελειώσει, δώστε εντολή να απομακρυνθεί από το πιάτο, λέγοντας “άφησέ το” ή “πέταξέ το”. Σηκώστε το πιάτο και προσθέστε άλλη μια μικρή μερίδα και επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει όλο το γεύμα του.

Όταν αρχίσετε να τον μαθαίνετε αυτές τις εντολές, είναι καλύτερο να κρατάτε τον σκύλο σας με λουρί. Εκπαιδεύστε κάθε σκύλο ξεχωριστά, καθώς η ταυτόχρονη εκπαίδευση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Συμβουλές εκπαίδευσης

Η συνεργασία με τον σκύλο σας με το που θα εμφανίσει το πρώτο σημάδι αυτής της συμπεριφοράς -να φυλάει το φαγητό του- μπορεί να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί η συμπεριφορά. Να εστιάζετε πάντα στη θετική ενίσχυση. Μην φωνάζετε ή τιμωρείτε τον σκύλο σας για το γρύλισμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς αυτό μπορεί να μεγαλώσει την έντασή του.

Αν έχετε ένα νεαρό κουτάβι, φροντίστε να το κοινωνικοποιήσετε, ώστε να καταλάβει πώς να αλληλεπιδρά κατάλληλα με άλλα σκυλιά σε διάφορα περιβάλλοντα.

Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας κάνει διάφορα, δαγκώνει ή παλεύει με άλλα σκυλιά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων ή κτηνίατρο για να σας βοηθήσει να τον επανεκπαιδεύσετε με ασφάλεια.

Σταματήστε έναν καβγά

Εάν τα προληπτικά σας μέτρα δεν αποδώσουν και τα σκυλιά σας αρχίσουν να τσακώνονται για το φαγητό, λάβετε μέτρα για να σταματήσετε τον καυγά με ασφάλεια.

Το πιο βασικό είναι να μην προσπαθήσετε να απλώσετε τα χέρια σας και να τραβήξετε τα ζώα μακριά, καθώς αυτό σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο γιατί μπορεί να σας δαγκώσουν. Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή των σκύλων με έναν δυνατό θόρυβο, όπως το χτύπημα ενός πράγματος. Μια άλλη επιλογή είναι να ρίξετε ένα μπουφάν ή μια πετσέτα στο κεφάλι κάθε σκύλου για να μην μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.

Αν αυτό δεν λειτουργήσει, προσπαθήστε να τοποθετήσετε ένα αντικείμενο ανάμεσά τους, όπως μια πύλη για μωρά ή το καπάκι ενός κάδου απορριμμάτων.

Εάν οι καβγάδες τους είναι ένα πρόβλημα και δεν μπορείτε να τα ταΐσετε σε ξεχωριστά δωμάτια, είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα λουρί στα σκυλιά, ώστε να μπορείτε να τα τραβήξετε χώρια σε περίπτωση που πάνε να τσακωθούν.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας