string(0) ""

Πώς τα Γαλλικά Μπουλντόγκ έγιναν μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στον κόσμο

Κωνσταντίνα Μάλλιου

06/03/2024

Είναι μικρά, αγαπησιάρικα, αστεία, ακαταμάχητα και πάντα χαρούμενα.

Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του άρθρου, αναφερόμαστε στα Γαλλικά Μπουλντόγκ ή French Bulldogs ή Frenchies. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων σε όλο τον κόσμο, που έχουν έρθει στη ζωή μας για να κλέψουν την καρδιά και του πιο “δύσκολου” ανθρώπου. Λατρεύουν το παιχνίδι, είναι πολύ έξυπνα, λίγο πεισματάρικα και αγαπούν τις αγκαλιές και την προσοχή όσων βρίσκονται γύρω τους.

Όμως τα αξιαγάπητα Frenchies είναι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Ας δούμε μερικές ίσως άγνωστες αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Η λανθασμένη εντύπωση για την καταγωγή

Κι όμως, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ δεν είναι από τη Γαλλία όπως μας προϊδεάζει το όνομά τους. Η καταγωγή τους είναι λίγο πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται. Θεωρείται ότι οι ρίζες τους βρίσκονται στη αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη φυλή των Μολοσσών – στη συνέχεια οι Μολοσσοί εκτράφηκαν στα σημερινά και πολύ γνωστά Μαστίφ. Ένα παρακλάδι, λοιπόν, αυτής της ράτσας, το Bullenbeisser έγινε το “μπουλντόγκ”, ο σκύλος δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως δόλωμα για τους ταύρους στην Αγγλία στις αρχές του 1800. Ευτυχώς, αυτό το “δόλωμα” σταμάτησε λίγο αργότερα και έτσι αυτοί οι σκύλοι εξημερώθηκαν και διασταυρώθηκαν με άλλες φυλές όπως είναι τα terrier και τα pug για να δημιουργηθεί μια μικρότερη φυλή. Άρχισαν έτσι να γίνονται αρκετά δημοφιλή και όταν μεταφέρθηκαν στη Γαλλία λατρεύτηκαν από την ελίτ και τη μεσαία τάξη. Αργότερα, όταν οι Αμερικανοί τα εξέθρεψαν τους έδωσαν αυτά τα φοβερά αυτιά τους που θυμίζουν νυχτερίδα και έχει γίνει χαρακτηριστικό τους γνώρισμα. Οπότε, όταν ξανακούσετε “Γαλλικό Μπουλντόγκ” θα ξέρετε ποια είναι η πραγματική του καταγωγή.

Ο κίνδυνος του νερού

Οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να κολυμπήσουν, με ορισμένους μάλιστα να είναι δεινοί κολυμβητές. Στην περίπτωση όμως των Γαλλικών Μπουλντόγκ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Λόγω του κοντού ρύγχους τους και των μικροκαμωμένων ποδιών τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα Frenchies είναι ίδια. Ορισμένα μπορεί να αγαπούν το κολύμπι και να είναι εξαιρετικά σε αυτό. Αν έχετε Γαλλικό Μπουλντόγκ καλό είναι να το προσέχετε όταν το παίρνετε μαζί σας στη θάλασσα για κολύμπι.

Η δημοφιλία τους

Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, στην Αμερική σύμφωνα με το American Kennel Club, τα Frenchies από το 2016 έως σήμερα κατατάσσεται στις 6 πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών σκύλων. Ενδεικτικά στη Νέα Υόρκη βρίσκονται στην πρώτη θέση για το 2023, στο Λος Άντζελες στη δεύτερη και στο Σικάγο στην τρίτη θέση.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ ανήκουν στις βραχυκέφαλες φυλές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αναπνευστικά τους προβλήματα να εντείνονται υπό ορισμένες συνθήκες όπως για παράδειγμα όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες ή σε αλλαγές θερμοκρασίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο χωρίς να αποχωριστείτε τον μικρό σας φίλο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ίσως είναι προτιμότερο να τον έχετε μαζί σας μέσα στο κλουβάκι του, παρά στον χώρο του αεροπλάνου που φυλάσσουν τα κατοικίδια, για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

left arrow
right arrow

Τα συναισθήματά τους

Πρόκειται για πολύ συναισθηματικά σκυλιά, που δένονται με τους αγαπημένους τους ανθρώπους όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Εκτράφηκαν για να είναι σκυλιά αγκαλιάς. Μπορεί να γίνουν πολύ κυκλοθυμικά και αν τύχει να τα επιπλήξετε να ξέρετε ότι θα αρχίσουν να κάνουν διάφορες γκριμάτσες και να βγάζουν διάφορους “παραπονεμένους” ήχους. Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ γενικά είναι πολύ εκφραστικά, χαμογελούν, σας κρατάνε μούτρα, μιλάνε και όλα αυτά τα κάνουν στον υπερθετικό βαθμό.

Πείτε μας, δεν είναι αξιολάτρευτα;!

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα