string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας έχει πυρετό 

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

09/07/2024

Photo: Pixabay

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα μπορούν να αρρωστήσουν και να εμφανίσουν πυρετό.

Ωστόσο, ο πυρετός δεν είναι πάντα τόσο εμφανής όσο στους ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να παρατηρήσετε προκειμένου να καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας είναι άρρωστο και έχει υψηλή θερμοκρασία.

Πώς προκαλείται ο πυρετός στα ζώα 

Όπως γνωρίζουμε, ο πυρετός είναι αποτέλεσμα μολυσματικής νόσου που προκαλείται από μικρόβια. Όταν ορισμένοι τύποι μικροβίων εισέλθουν στο σώμα ενός υγιούς ζώου, αυτό αρρωσταίνει. Τα ζώα μπορούν να κολλήσουν μικρόβια με τους συγκεκριμένους τρόπους: 

– Αναπνέοντας μικρόβια από τον αέρα. 

– Από το βρώμικο νερό και την κακή τροφή. 

– Από βρώμικα καταλύματα ζώων από τα οποία δεν έχουν καθαριστεί τα περιττώματα και τα ούρα. 

– Γάλα, σάλιο, ούρα ή αίμα από άρρωστα ζώα. 

– Τσιμπήματα και τραυματισμούς από μύγες. 

Πώς καταλαβαίνω αν το ζώο έχει πυρετό 

Η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα που έχει το κάθε ζώο όταν είναι άρρωστο και έχει πυρετό διαφέρουν. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Όσον αφορά τους σκύλους: 

Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται διαφορετικά αν αισθάνεται άσχημα. Αν δείτε περισσότερα από ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του. 

-Βουρκωμένα και κόκκινα μάτια 

-Τρέμουλο, ιδιαίτερα αν δεν έχει δροσιά 

-Ζεστά αυτιά 

-Βήχας 

-Εμετός 

-Ζεστή μύτη 

-Χαμηλή ενέργεια 

-Απώλεια όρεξης 

-Λαχάνιασμα 

-Να τρέχει η μύτη του 

Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας στο σπίτι με ένα θερμόμετρο είτε να τον πάτε στον κτηνίατρο. Εάν ο πυρετός του σκύλου σας είναι 39,5°C ή υψηλότερος, μπορείτε να τον δροσίσετε με έναν ανεμιστήρα ή με δροσερό νερό στις πατούσες ή στα αυτιά του (όχι μέσα στα αυτιά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πυρετού, αλλά αν αυτός συνεχίζεται ή ανεβαίνει, θα πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο. Εάν ο σκύλος έχει πυρετό πάνω από 41°C, θα πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνιατρική κλινική επειγόντων περιστατικών. 

Όσον αφορά τις γάτες: 

Οι γάτες έχουν πυρετό εάν η θερμοκρασία τους είναι πάνω από 39,7°C. Αν ανέβει, τότε πρέπει να πάτε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρο. Τα συμπτώματα που θα έχει η γάτα σας έχει πυρετό, είναι τα ακόλουθα: 

-Απώλεια όρεξης 

-Τρέμουλο 

-Αφυδάτωση, λιγότερο ενδιαφέρον για πόσιμο νερό 

-Έλλειψη περιποίησης 

-Διάρροια 

-Εμετός 

-Γρήγορος καρδιακός ρυθμός 

-Τρέμουλο 

-Λήθαργος 

-Έλλειψη ενέργειας 

Όσον αφορά τα πτηνά: 

Τα πτηνά συχνά φουσκώνουν τα φτερά τους για να φαίνονται μεγαλύτερα όταν κρυώνουν ή κοιμούνται. Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική, αλλά αν το κατοικίδιο πουλί σας έχει τα φτερά του φουσκωμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Αν είναι άρρωστο, μπορεί επίσης να κουνάει την ουρά του πάνω-κάτω καθώς φουσκώνει τα φτερά του. Τα πτηνά φουσκώνουν τα φτερά τους ως αντίδραση στις περισσότερες ασθένειες και κυρίως επειδή κρυώνουν κι αυτό αποτελεί το πιο σύνηθες σημάδι είτε πυρετού είτε οποιασδήποτε ασθένειας στο κατοικίδιο πουλί σας.  

Όσον αφορά τα κουνέλια: 

Τα κουνέλια έχουν φυσιολογική θερμοκρασία έως 40°C. Μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40°C θεωρείται ότι το κουνέλι έχει πυρετό. Μια συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι τα ζεστά αυτιά ή η ζεστή και στεγνή μύτη είναι σημάδια πυρετού. Αυτό δεν ισχύει. Όμως εάν ανησυχείτε ότι το κουνέλι σας δεν είναι καλά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, καθώς τα κουνέλια κρύβουν τα συμπτώματα της ασθένειας για όσο διάστημα είναι σωματικά ικανά. 

left arrow
right arrow

Όσον αφορά τα χάμστερ: 

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά, την εμφάνιση ή τα κόπρανα, μπορεί να είναι σημάδι ότι το χάμστερ σας είναι άρρωστο και πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως κτηνίατρο. Εκτός από αυτά όμως θα παρατηρήσετε και: Αλλαγή της όρεξης, ρινικές ή οφθαλμικές εκκρίσεις, ογκίδια, εξογκώματα ή πρήξιμο στο σώμα, αλλαγή στο τρίχωμα και κόκκινα ερεθισμένα πόδια. 

Όσον αφορά τα ερπετά: 

Η ανίχνευση πυρετού σε ένα φίδι μπορεί να είναι λίγο δύσκολη σε σύγκριση με τα θηλαστικά, επειδή τα φίδια είναι εκτοθερμικά, δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους ρυθμίζεται από το περιβάλλον τους και όχι εσωτερικά όπως τα θηλαστικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ένα πιθανό πρόβλημα με την υγεία του φιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πυρετού. Αυτά είναι: Αλλαγές στη συμπεριφορά, αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός, απώλεια της όρεξης, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη, αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματος ή ασυνήθιστα εξογκώματα ή εξογκώματα στο σώμα. 

Η θεραπεία του πυρετού στα ζώα 

Εάν ένα ζώο έχει πυρετό, είτε είναι σκύλος είτε γάτα είτε κάποιο άλλο κατοικίδιο, χωρίστε το από τα άλλα και κρατήστε το σε σκιερό, δροσερό μέρος με άφθονο, καθαρό, φρέσκο νερό. Εάν το ζώο έχει ελαφρύ πυρετό και δεν παρουσιάζει διάρροια, δυσκοιλιότητα, εκκρίσεις από τα μάτια ή το στόμα ή άλλα σημάδια κακής υγείας, θα πρέπει να του δοθεί καλή τροφή και να το παρακολουθήσετε για μία ή δύο ημέρες για να δείτε αν ο πυρετός πέφτει. 

Εάν το ζώο όμως έχει όλα τα παραπάνω, τότε πρέπει να του δώσετε μόνο καθαρό φρέσκο νερό και φυσικά να ζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε στενά για σημάδια βελτίωσης κατά τις επόμενες δύο ημέρες αφού λάβει θεραπεία από κτηνίατρο. Εάν το ζώο δεν επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, τότε πρέπει επειγόντως να πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο για να εντοπιστεί το πρόβλημα και ο τρόπος αντιμετώπισής του. 

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια