string(0) ""

Πώς τονώνω την αυτοπεποίθηση του σκύλου μου;

Αγγελική Μακρή

13/11/2024

Photo: Pixabay

Σε μία βόλτα στο δρόμο ή το πάρκο μπορείτε να δείτε δεκάδες σκύλους να περπατούν. Από τον τρόπο που κινούνται, που αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα γύρω τους, μπορείτε να καταλάβετε πολλά.

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στη γλώσσα του σώματος ή την εκπαίδευση σκύλων για να διαπιστώσετε αν είναι χαρούμενος, φοβισμένος, κουρασμένος, υγιής. Το ανάστημα που λέμε για τους ανθρώπους, ισχύει και για τους σκύλους.

Μπορεί η υγεία μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς κινείται ένας σκύλος, υπάρχει και ο παράγοντας της ψυχολογίας και της διάθεσης. Ένα ζωάκι που είναι χαρούμενο έχει διαφορετική γλώσσα σώματος από ένα που είναι φοβισμένο. Οι καταστάσεις που έχουν ζήσει τα κατοικίδιά μας πολλές φορές ίσως επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή μας. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε αγάπη, να τους κάνουμε τα χατίρια που δεν θα τα βάλουν σε κίνδυνο και να τους τονώνουμε την αυτοπεποίθηση.

Το τελευταίο έχει μερικούς τρόπους που μπορεί να ακολουθήσει κάθε κηδεμόνας και να δει διαφορές στη συμπεριφορά του σκύλου του, πάντα προς το καλύτερο.

Γιατί κάποιοι σκύλοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση

Κάποιοι σκύλοι περιμένουν πριν αντιδράσουν και δεν “πέφτουν με τα μούτρα” σε κάτι καινούριο που θα συναντήσουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας άλλος σκύλος, ένας επισκέπτης, ένα παιχνίδι, ένας καινούριος χώρος. Ζυγίζουν τα νέα δεδομένα, αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για την καινούρια κατάσταση και μετά αποφασίζουν πώς και αν θα αντιδράσουν.

Υπάρχουν και εκείνοι που η γλώσσα του σώματος δείχνει άγχος ή φόβο και το εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους όπως να χασμουριούνται, να γλείφονται, να κρύβονται, να βαριανασαίνουν, να κρύβονται. Μπορεί ακόμα και να αντιδράσουν με επιθετικότητα. Η συμπεριφορά αυτή είναι αποτέλεσμα κάποιων παραγόντων, είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό, και υπάρχουν αιτίες γι’ αυτό:

– Μπορεί να απογαλακτίστηκαν νωρίς από τη μητέρα τους ή να γεννήθηκαν κάτω από κακές συνθήκες. Δηλαδή σε μικρό χώρο, με κακό φωτισμό, με υποσιτισμένη μητέρα, χωρίς τη σωστή κτηνιατρική φροντίδα. Όταν οι πρώτες μέρες της ζωής ενός σκύλου είναι γεμάτες ανασφάλεια και χωρίς αγάπη, αυτό θα τον ακολουθεί και στην υπόλοιπη ζωή του.

– Δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί αρκετά. Και σε αυτό παίζει ρόλο το πώς πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του ένας σκύλος, αλλά και τους πρώτους 4 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να τρώει σωστά, να κοιμάται καλά, να ζει σε ένα περιβάλλον με κατάλληλες συνθήκες και να έχει επαφή με ανθρώπους και τον έξω κόσμο. Εκείνη την περίοδο οι σκύλοι αποκτούν εικόνα για το τι είναι ο κόσμος, άρα πρέπει να μάθουν τους θορύβους, τους ποδηλάτες, τα μικρά παιδιά, τα χάδια, κλπ.

– Έχει τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν. Μπορεί ο σκύλος να έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν και να έχει ζήσει στρεσογόνες καταστάσεις όπως κάποια εγκατάλειψη.

– Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο πόνος από μία ασθένεια ή έναν τραυματισμό, μπορεί να επηρεάζει τον σκύλο, να τον κάνει να μην έχει ενέργεια ή διάθεση για κοινωνικοποίηση και άλλες δραστηριότητες. Αν αλλάξει απότομα η συμπεριφορά του σκύλου σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

– Γενετική προδιάθεση. Κάθε φυλή σκύλου έχει κάποιο σκοπό. Να κυνηγάει, να προστατεύει, να κολυμπάει. Αν δεν κάνει τίποτα από αυτά, τότε θα έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, καθώς καταπιέζεται όταν απομακρύνεται από τη φύση του. Σκεφτείτε δηλαδή, πόσο νευρικό θα είναι ένα Jack Russell αν δεν τρέχει.

left arrow
right arrow

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας

Αυτή η διαδικασία δεν θα ωφελήσει μόνο εκείνον, αλλά και σε εσάς, καθώς θα κάνετε περισσότερα πράγματα μαζί, όπως μια βόλτα στα μαγαζιά ή σε έναν χώρο με πολύ κόσμο.

1 Γίνετε το σημείο αναφοράς του

Κάντε τον να νιώσει ασφάλεια δίπλα σας. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντάς του καταρχήν τα βασικά όπως νερό και φαγητό, κρεβάτι και παιχνίδια. Στη συνέχεια αναπτύξτε μια ρουτίνα μαζί του στην καθημερινότητα με τη βόλτα, την περιποίηση, τα χάδια και το παιχνίδι. Δώστε του λύσεις όταν βρεθεί σε πρόβλημα, εμψυχώστε τον όταν κάνει κάτι δύσκολο ή για πρώτη φορά, μείνετε δίπλα του όταν δεν νιώθει καλά και δείχνει άρρωστος.

2 Εκπαιδεύστε τον με επιβράβευση

Δείξτε του τι θέλει να κάνετε και δώστε του μια λιχουδιά κάθε φορά που το κάνει. Αν δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει, προσπαθήστε από την αρχή. Απλές ασκήσεις στο σπίτι, τη βόλτα, το αυτοκίνητο, θα τον κάνουν να μάθει κανόνες, αλλά και τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί σας.

3 Συστήστε του νέα ερεθίσματα

Βγείτε βόλτα στο πάρκο για να συναντήσει άλλα σκυλάκια, μικρά παιδιά, ποδηλάτες, πάπιες, να νιώσει τον αέρα, το θρόισμα των φύλλων. Έτσι θα συνηθίσει σε ο,τιδήποτε καινούριο και θα μπορεί να το αντιμετωπίσει κάθε φορά που το συναντάει. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε και τις ασκήσεις σας έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

4 Αφήστε τον να βρει άκρη μόνος του

Εκτός από την μεταξύ σας προπόνηση, δώστε του την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του και να κερδίσει. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που βάζουν έναν σκύλο να σκεφτεί και να προσπαθήσει να αποκτήσει το αντικείμενο πόθου του, δηλαδή το φαγητό.

Σημάδια ότι ο σκύλος σας νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του

Αφού περάσετε λίγο καιρό να δουλεύετε με τον σκύλο σας, αναζητήστε μερικά σημάδια για να δείτε αν υπάρχει πρόοδος και νιώθει περισσότερο ασφαλής:

– Έχει ευθύ και ήρεμο βλέμμα

– Έχει διάθεση να παίζει

– Είναι επικεντρωμένος σε εσάς

– Δεν φοβάται να πλησιάσει κάποιο καινούριο ερέθισμα

– Νιώθει άνετα όταν βρίσκεται κοντά σε άλλους ανθρώπους και σκύλους

– Έχει επαφή μαζί σας, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει δίπλα του

– Δείχνει χαρούμενος

– Το σώμα και η ουρά του είναι χαλαρά

Βέβαια, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός τόσο από θέμα σωματότυπου όσο και ταπεραμέντου. Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις και στοιχεία για τα οποία υπάρχουν σαφώς εξαιρέσεις.

Σχετικά άρθρα

Η μικρή Πέπη βρέθηκε παρατημένη στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι να φύγει από το καταφύγιο

Κλεμμένο ήταν το βίντεο του Απόλλωνα, του σκύλου των πυραμίδων

Να πώς επιστρέφουν σπίτι κάποιοι σκύλοι όταν χάνονται