Προσαρμογή του σκύλου στο νέο του σπίτι- Τι να περιμένετε τον πρώτο μήνα
Αγγελική Μακρή
25/05/2025

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ωραία τα έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Οι κηδεμόνες όμως ενός σκύλου που προσπαθούν να κάνουν την προσαρμογή του στο σπίτι όσο πιο εύκολη γίνεται, λένε κάτι άλλο: “κάθε αρχή και δύσκολη”.
Στην πράξη, οι πρώτες μέρες, ακόμη και εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο άγχος στον κηδεμόνα. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση αισθάνεται ο ίδιος ο σκύλος, καθώς πρέπει να συνηθίσει πάρα πολλά καινούρια πράγματα. Από μυρωδιές και κρεβάτι, μέχρι ανθρώπους και άλλα κατοικίδια. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και το από πού έρχεται ο σκύλος. Από καταφύγιο, από σπίτι προσωρινής φιλοξενίας, από άλλους κηδεμόνες, από τον δρόμο. Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις διαφέρει και διαμορφώνει αλλιώς τα συναισθήματα του σκύλου.
Είναι λογικό κάποια στιγμή να πελαγώσετε και να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και τι να περιμένετε τις πρώτες εβδομάδες με τον σκύλο σας. Εκτός από τα πρακτικά ζητήματα, όπως τις αγορές για μπολ, κρεβάτι, τροφή, παιχνίδια, θα πρέπει να σκεφτείτε και τη σχέση και σύνδεση του σκύλου με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια. Ουσιαστικά μιλάμε για την προσαρμογή του στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Δείτε πώς θα γίνει και τι να περιμένετε
Γνωριμία του σκύλου σε άλλα κατοικίδια: Είναι πολύ πιθανό να έχετε στο σπίτι έναν ακόμη σκύλο, μια γάτα, ή και περισσότερα ζωάκια. Η γνωριμία θα πρέπει να γίνει με αργά βήματα και πάντα με τη δική σας παρουσία. Αν γνωρίζετε από πριν ότι ο σκύλος που πρόκειται να υιοθετήσετε δεν νιώθει άνετα με άλλα κατοικίδια, θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά, να δείτε αν διορθώνεται η συμπεριφορά αυτή και να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή. Είναι από τα πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε από πριν. Από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση ο σκύλος να τα πηγαίνει περίφημα με άλλα ζώα και να ζήσουν όλα μαζί ευτυχισμένα. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως τις πρώτες εβδομάδες ίσως χρειαστεί να τα ταΐζετε σε διαφορετικές ώρες και σημεία. Στο φαγητό, την πιο σημαντική ανάγκη του ζώου, είναι πιθανό ακόμη και ο πιο ήρεμος σκύλος να βγάλει επιθετικότητα.
Bonus tip: Ακόμη και να νιώσουν όλα τα τετράποδα άνετα με τη συνύπαρξή τους, έχετε μπολ και παιχνίδια ξεχωριστά για το καθένα. Αφήστε να μοιράσουν μόνα τους τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Όσο για τα κατοικίδια που έχετε ήδη σπίτι μπορεί να αγχωθούν ή να πληγωθούν αν δουν έναν εισβολέα να σας διεκδικεί. Φροντίστε να τους δείχνετε την ίδια και ίσως περισσότερη αγάπη από ό,τι πριν, έτσι ώστε να μη νιώσουν ότι απειλούνται από τον νέο σκύλο.
Γνωριμία του σκύλου σε άλλους ανθρώπους: Η προσαρμογή του σκύλου περιλαμβάνει και την συγκατοίκηση με όσους ζουν στο σπίτι, αλλά και την περιοδική παρέα με το κοινωνικό σας περιβάλλον. Θα γνωρίσει φίλους, συγγενείς, γείτονες που θα θέλουν να τον χαϊδέψουν και να παίξουν μαζί του. Όμως, θα πρέπει να τους βάλετε κάποια όρια, καθώς δεν νιώθουν όλοι οι σκύλοι άνετα με τα χάδια, ούτε αισθάνονται την αφοσίωση με τον ίδιο τρόπο. Για εμάς τους ανθρώπους, η αγκαλιά είναι ένας ωραίος τρόπος να δείξουμε την αγάπη μας σε κάποιον. Οι σκύλοι μεταφράζουν αυτή την κίνηση ως μπλοκάρισμα, ακινητοποίηση, στρες. Η άβολη θέση στην οποία έρχονται με τη συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως την ανεξάρτητη προσωπικότητα ή ένα περιστατικό κακοποίησης που έζησαν στο παρελθόν. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε και αν θα σταματήσει να νιώθει έτσι, οπότε θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα όριά του. Αφήστε τον σκύλο να έρθει εκείνος σε εσάς και το περιβάλλον σας, όποτε νιώσει έτοιμος.
Bonus tip: Εκπαιδεύστε τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας στο να μην τον ταΐζουν αλόγιστα λιχουδιές και τροφές που δεν πρέπει. Δείξτε τους τι και πόσο μπορούν να του δίνουν.
Όταν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν πρέπει να τα αφήνετε μόνα τους μαζί με τον σκύλο, ούτε να μπαίνουν στο κλουβί ή το κρεβάτι μαζί του. Από την αρχή θέστε κανόνες, για να είναι όλοι ασφαλείς και να νιώθουν άνετα.

Προσαρμογή του σκύλου στο νέο του σπίτι: Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζούσε ο σκύλος, η περίοδος για να συνηθίσει σε ένα νέο χώρο, μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Όπως και οι άνθρωποι θέλουν χρόνο για να συνηθίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους, το αντίστοιχο συμβαίνει και στα κατοικίδια. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίσουν τον σκύλο τους, να καταλάβουν τις ανάγκες του και τις προτιμήσεις του. Ο τετράποδος συγκάτοικος θα πρέπει να καταλάβει τον πρώτο μήνα τους κανόνες που θα του βάλετε, το πρόγραμμα, αλλά και τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί σας.
Είναι η περίοδος για να αποφασίσετε αν θα κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι ή αν θα έχει αποκλειστικά δικό του χώρο για ύπνο. Επίσης, θα πρέπει να του μάθετε το πρόγραμμα στις βόλτες, εφόσον ως κουτάβι έχει ολοκληρώσει τα απαραίτητα εμβόλια. Τέλος, μπορείτε να του επιτρέπετε σταδιακά την πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, έτσι ώστε να γνωρίζει κάθε χώρο σιγά σιγά και να βλέπετε την διάθεσή του για ζημιές. Εκτός από τη συμπεριφορά το σπίτι, θα δείτε και άλλα πράγματα μέσα στον πρώτο μήνα που ίσως να θέλουν διόρθωση, όπως το γάβγισμα ή το τράβηγμα στη βόλτα.
Bonus tip: Μην σας εκπλήξει αν ο σκύλος δεν θέλει να μπει στο ασανσέρ, καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτό και οι κινήσεις που κάνει ίσως να τον αγχώνουν.
Εξοικείωση με το περιβάλλον εκτός σπιτιού: Η κοινωνικοποίηση του σκύλου περιλαμβάνει την επαφή με ερεθίσματα όπως ποδηλάτες, αυτοκίνητα, άλλους σκύλους, ήχους όπως ο αέρας ή οι σειρήνες. Παράλληλα, σε κάθε βόλτα θα ανακαλύπτει νέες μυρωδιές, που θα θέλει το χρόνο του για να τις εξερευνήσει. Αν έχετε αυλή ή κήπο, θα πρέπει να καταλάβει πως μπορεί να βγαίνει εκεί για να παίξει, αλλά να επιστρέφει και μέσα. Σε έναν τέτοιο χώρο είναι ιδανικά να του μάθετε το ”έλα” αφού θα μπορεί να τρέχει ελεύθερος, χωρίς λουρί.
Βόλτες με το αυτοκίνητο: Κάποιοι σκύλοι δεν έχουν μπει ξανά σε αυτοκίνητο ή το έχουν συνδέσει με κάτι δυσάρεστο. Πριν κάνετε κάποια μεγάλη διαδρομή, φροντίστε να τον εξοικειώσετε με αυτό, δίνοντας λιχουδιές και φροντίζοντας να έχετε τα απαραίτητα αξεσουάρ για την ασφάλειά του.
Επίσκεψη στον κτηνίατρο: Είτε υιοθετήσετε ένα κουτάβι είτε μεγαλύτερης ηλικίας σκύλο, θα πρέπει να τον πάτε για τσεκ απ στον γιατρό και ό,τι άλλο χρειάζεται όπως αποπαρασίτωση, εξετάσεις και εμβόλια.
Καλλωπισμός: Θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κάνετε εσείς μπάνιο τον σκύλο σας, αν μπορείτε ή αν θα απευθυνθείτε σε έναν groomer. Ρωτήστε συμβουλές από τους ειδικούς για το πώς και τι είδους περιποίηση πρέπει να λαμβάνει ο τετράποδος φίλος σας και κάντε σύντομες προσπάθειες κάθε λίγες μέρες, με σκοπό να εξοικειωθεί με τον καλλωπισμό.
Μπορεί να σας φαίνονται πολλά όλα αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα μήνα, όμως δεν είναι. Είναι η καθημερινότητα με έναν σκύλο, που είναι έντονη, έχει υποχρεώσεις και ειδικά τον πρώτο καιρό, πρέπει να είναι πιο εντατική. Είναι άλλωστε η περίοδος που εκείνος μαθαίνει.