string(0) ""

Τα 7 συστατικά που δεν πρέπει να έχει η τροφή του σκύλου μας

Μυρτώ Τζώρτζου

12/12/2023

Photo: Shutterstock

Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων μας για να εντοπίσουμε τα βλαβερά συστατικά που περιέχουν. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουμε και με την τροφή του σκύλου μας.

Οι τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο συχνά περιέχουν συστατικά που δεν είναι καθόλου υγιεινά για τα ζώα μας. Γενικά χρησιμοποιούνται για έναν από τους δύο λόγους, είτε επειδή είναι φθηνά είτε επειδή κάνουν την τροφή να παραμείνει φρέσκια περισσότερο χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει, δεν θέλετε ο σκύλος σας να καταναλώνει αυτές τις πιθανές τοξίνες σε τακτική βάση. Πριν ανοίξετε άλλη μια σακούλα με κροκέτες (ή κονσέρβα), ελέγξτε την ετικέτα και αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω συστατικά, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε:

1. Μελαμίνη

Αυτός ο τύπος πλαστικού περιέχει άζωτο, το οποίο έχει προστεθεί στις τροφές σκύλων για να φαίνεται ότι περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, λέει ο Gary Richter, κτηνίατρος και συγγραφέας του Ultimate Pet Health Guide. “Η κατάποση μελαμίνης είναι σίγουρα τοξική”, εξηγεί. “Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και τη δόση, και θάνατο”.

Στην πραγματικότητα ήταν υπεύθυνη για μία από τις χειρότερες τροφές που ανακλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια. Ακόμα και σήμερα, οι δοκιμές μελαμίνης δεν είναι υποχρεωτικές, οπότε πάντα να ρωτάτε αν δεν είστε σίγουροι τι περιέχει η τροφή του σκύλου σας.

2. BHA (βήτα-υδροξυοξέα), BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο) και αιθοξυκίνη

Αυτά είναι τεχνητά συντηρητικά που βρίσκονται σε ορισμένες παραδοσιακές τροφές και λιχουδιές για σκύλους, που χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. ”Υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβείς σε βάθος χρόνου”, λέει ο Richter, ο οποίος συνιστά την αποφυγή οποιωνδήποτε τεχνητών συστατικών σε τρόφιμα ή λιχουδιές. Για παράδειγμα, η αιθοξυκίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως συντηρητικό λίπους, χρησιμοποιείται επίσης ως φυτοφάρμακο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυξάνει τα ηπατικά ένζυμα στο αίμα και αυξάνει τη χρωστική αιμοσφαιρίνης στο ήπαρ. Αν τα δείτε αυτά σε μια ετικέτα, απομακρυνθείτε!

3. Προπυλενογλυκόλη

Αυτό το τεχνητό πρόσθετο χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υφής, κρατώντας τα τρόφιμα μαλακά και υγρά. Ενώ η προπυλενογλυκόλη αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής από τον FDA (Food and Drug Administration), εξακολουθεί να είναι ένα τεχνητό συστατικό και ο Richter δεν θα συνιστούσε να ταΐζετε τροφή τους σκύλους σας με αυτό.

4. Καραγενάνη

Ένα συστατικό που εξάγεται από κόκκινα φύκια, η καραγενάνη είναι πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων.

Έχει κριθεί ασφαλές από τον FDA ως πρόσθετο τροφίμων, ωστόσο η παραλλαγή του, που ονομάζεται πολυγεϊνάνη (η οποία δεν επιτρέπεται στα τρόφιμα), έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνητικά επιβλαβής. “Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος και ενδεχομένως σε καρκίνο”, λέει ο Richter. Για αυτό αποφύγετέ το!

5. Βαφές τροφίμων ή σιρόπι καλαμποκιού

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρωματίζεται τεχνητά η τροφή των κατοικίδιων ζώων – αυτό γίνεται για να φαίνεται πιο ελκυστική στους ανθρώπους! Και η τροφή του σκύλου σας δεν χρειάζεται να είναι γλυκαντική, ούτε και με ένα συστατικό όπως το σιρόπι καλαμποκιού που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη χωρίς κανένα όφελος για την υγεία. “Οι σκύλοι δεν θέλουν καν γλυκό στο φαγητό τους”, λέει ο Richter. “Και τα δύο πρέπει να αποφεύγονται.”

6. MSG

Το MSG ή γλουταμινικό μονονάτριο χρησιμοποιείται τόσο στις ανθρώπινες τροφές όσο και στις τροφές σκύλων ως ενισχυτικό γεύσης. Γενικά πιστεύεται ότι δεν είναι καλό ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τους σκύλους και πολλοί είναι αλλεργικοί σε αυτό. Εκτός του ότι δεν προσθέτει καμία διατροφική αξία, το MSG μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη γεύση σε τρόφιμα που περιέχουν συστατικά χαμηλότερης ποιότητας. Και για τους δύο αυτούς λόγους, θα πρέπει να κρατάτε τα τρόφιμα με MSG μακριά από το ζώο σας.

7. Εξαμεταφωσφορικό νάτριο (SHMP)

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που εμπίπτουν στην κατηγορία αν δεν μπορείτε να το προφέρετε, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο να αφήσετε το ζώο σας να το φάει. Το εξαμεταφωσφορικό νάτριο είναι ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται στις οδοντιατρικές τροφές σκύλων για τη μείωση της συσσώρευσης πέτρας. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται ελκυστικό λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να υποβάλλονται σε αναισθησία ακόμη και για οδοντιατρικούς καθαρισμούς ρουτίνας, εντούτοις συνοδεύεται από μια προειδοποίηση. Μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την κατάποση. Αν ανησυχείτε μήπως κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σκεφτείτε να επιλέξετε τροφές που δεν περιλαμβάνουν αυτό το συστατικό και απλά να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας.

Μόλις λοιπόν αρχίσετε να κρυφοκοιτάζετε τις ετικέτες των τροφών τον αγαπημένο σας σκύλο, θα αρχίσετε να παρατηρείτε και πόσο συνηθισμένα είναι αυτά τα τοξικά συστατικά. Οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Χρήσιμα tips για το grooming του σκύλου σας