string(0) ""

Θιβετιανό Μαστίφ: 10 άγνωστες πληροφορίες για αυτόν τον επιβλητικό σκύλο από το Θιβέτ

Μυρτώ Τζώρτζου

14/06/2024

Photo: Shutterstock

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε σε έναν σκύλο ράτσας Θιβετιανό Μαστίφ (Tibetan Mastiff) δεν είναι άλλο από το τεράστιο μέγεθός του. Οι σκύλοι αυτοί που λέγονται και ”μαντρόσκυλα του Θιβέτ” μοιάζουν με λιοντάρι και είναι από τους πιο δυνατούς σκύλους στον κόσμο.

Η καταγωγή τους, όπως λέει και το όνομά τους, είναι από το μακρινό Θιβέτ. Πρόκειται για αρχαία φυλή, γνωστή για το ρόλο των σκύλων της ως φύλακες, καθώς έχουν ισχυρό προστατευτικό ένστικτο. Η ιστορία αυτών των επιβλητικών σκύλων είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, όσο και η ιδιοσυγκρασία τους. Υπάρχουν μάλιστα πολλά άγνωστα πράγματα που μπορείτε να μάθετε για αυτούς. Σας παρουσιάζουμε 10 από αυτά που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους μοναδικούς και πραγματικά ξεχωριστούς σκύλους.

1. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες φυλές σκύλων

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η φυλή αυτή είναι μία από τις αρχαιότερες και προέρχεται από το Θιβέτ. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το παρελθόν αυτών των σκύλων, όπως ότι ήταν φύλακες για θιβετιανά μοναστήρια, καθώς και σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών εκεί για χιλιάδες χρόνια. Το μεγαλοπρεπές Μαστίφ είναι γνωστό και ως Ντρογκ-Χι που στα θιβετιανά σημαίνει νομαδικός σκύλος. Ο σκοπός του ήταν να κρατάει μακριά τους πεινασμένους λύκους και τις λεοπαρδάλεις του χιονιού που παραμόνευαν στα βουνά των Ιμαλαΐων.

Στα Ιμαλάια υπάρχουν ζωγραφιές σπηλαίων της Λίθινης Εποχής που αποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιων σκύλων, συγγενών του Θιβετιανού Μαστίφ, που έμοιαζαν με λιοντάρι.

2. Οι σκύλοι αυτοί είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα

Τα Θιβετιανά Μαστίφ είναι συνήθως πιο δραστήρια τη νύχτα. Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις μεγάλες άγριες γάτες, αλλά και χαρακτηριστικά που έχουν οι κουκουβάγιες. Είναι προστάτες από τα αρπακτικά. Επειδή είχαν εκτραφεί ως φύλακες των θιβετιανών μοναστηριών και των κοπαδιών τους, είναι ενστικτωδώς σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν τέτοιον σκύλο. Γενικά είναι πολύ προστατευτικοί και γαβγίζουν δυνατά αν εντοπίσουν μια πιθανή απειλή.

3. Παρά το παχύ τρίχωμά τους, τα Θιβετιανά Μαστίφ δεν αποβάλλουν τρίχες όλον το χρόνο

Το τρίχωμα αυτών των σκύλων είναι παχύ, πυκνό και με διπλό στρώμα, αποτελούμενο από ένα χοντρό παλτό και ένα μαλακό και μάλλινο υπόστρωμα. Παρ ‘όλα αυτά, οι ανάγκες περιποίησής τους είναι σχετικά λίγες. Αποβάλλουν τρίχες μια φορά το χρόνο στα τέλη του καλοκαιριού. Τότε είναι που οι ανάγκες τους είναι περισσότερες καθώς χρειάζονται πιο συχνό βούρτσισμα για να διατηρήσουν το τρίχωμά τους πανέμορφο.

4. Μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα

Τα Θιβετιανά Μαστίφ όντας πολύ καλοί φύλακες των Ιμαλαΐων μπορούν να επιβιώσουν σε μεγάλα υψόμετρα, με αέρα, κάτι που είναι δύσκολο για τους περισσότερους σκύλους.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι σκύλοι αυτοί μπορεί να έχουν αναπτύξει αυτή την ικανότητα μέσω διασταύρωσης με γκρίζους λύκους που ήταν ήδη σε θέση να φτάσουν σε τέτοια ύψη πριν από περισσότερα από 20.000 χρόνια.

5. Αγαπούν το κρύο

Ενώ μερικά σκυλιά δεν μπορούν να ανεχθούν το κρύο, τα Θιβετιανά Μαστίφ το αγαπούν. Έχουν αυτό το φοβερό διπλό παλτό που λειτουργεί σαν μόνωση. Επίσης απολαμβάνουν να παίζουν στο χιόνι.

Ωστόσο, έχουν περιορισμούς. Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτά, οπότε είναι καλύτερο να τα κρατήσετε σε εσωτερικούς χώρους όταν ο καιρός παγώσει.

6. Αν και πρόκειται για αρχαία φυλή, εντούτοις αναγνωρίστηκε από το American Kennel Club (AKC) το 2006

Γύρω στο 1970, οι περισσότεροι σκύλοι αυτής της φυλής ήρθαν στην Αμερική και εκτράφηκαν από λάτρεις τους. Η δεκαετία του 1990 επικεντρώθηκε στη βελτίωση του τύπου της φυλής χωρίς να κινδυνέψουν η υγεία και η δομή των σκύλων αυτών. Το American Kennel Club αναγνώρισε τη φυλή αυτή το 2006.

7. Πιστεύεται ότι οι σκύλοι αυτοί έχουν τις ψυχές μοναχών που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Σαμπάλα

Η Σαμπάλα είναι γνωστή ως μυθικός παράδεισος. Στα σανσκριτικά σημαίνει «τόπος γαλήνης» ή «τόπος σιωπής». Ο θρύλος ισχυρίζεται ότι μόνο εκείνοι που έχουν επιτύχει τη φώτιση, ή εκείνοι που είναι καθαροί στην καρδιά, μπορούν να ζήσουν εκεί. Το μυθικό βουδιστικό βασίλειο της Σαμπάλα είναι ένας παράδεισος όπου η αγάπη και η σοφία είναι υπέρτατες αξίες και όπου οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τη θλίψη ή τα γηρατειά.

Οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι οι σκύλοι αυτοί έχουν τις ψυχές μοναχών που δεν ήταν αρκετά ενάρετοι για να μετενσαρκωθούν σε ανθρώπους ώστε να εισέλθουν στο ουράνιο βασίλειο της Σαμπάλα.

8. Τα Θιβετιανά Μαστίφ θεωρούνται σύμβολο πλούτου στην Κίνα

Σύμφωνα με το μύθο, τόσο ο Τζένγκις Χαν όσο και ο Βούδας είχαν Θιβετιανά Μαστίφ. O Τζένγκις Χαν μάλιστα λέγεται ότι πήρε μαζί του 30.000 από αυτά τα σκυλιά για την κατάκτηση της δυτικής Ευρώπης. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι σκύλοι αυτοί έχουν γίνει σύμβολο κύρους για την αναπτυσσόμενη τάξη των εκατομμυριούχων της Κίνας. Είναι μια ιδιαίτερη φυλή, δεδομένου ότι τη συναντάς ως επί το πλείστον στο Θιβέτ και την Κίνα και σπάνια σε άλλες χώρες. Για αυτό και οι σκύλοι αυτοί είναι πολύ ακριβοί.

Ένα Θιβετιανό Μαστίφ, για παράδειγμα, ηλικίας 3-4 μηνών μπορεί να αξίζει πάνω από 78.000 δολάρια στην Κίνα. Ένα σπάνιο Θιβετιανό Μαστίφ φέρεται να αγοράστηκε από έναν δισεκατομμυριούχο από τη βόρεια Κίνα, ο οποίος έδωσε 1, 57 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν η πιο ακριβή πώληση σκύλου που έχει καταγραφεί ποτέ, καθιστώντας αυτή τη φυλή την πιο ακριβή του κόσμου.

left arrow
right arrow

9. Τα κουτάβια αυτής της φυλής ωριμάζουν πιο αργά από τις άλλες φυλές

Ο ρυθμός με τον οποίο ένα κουτάβι θα ωριμάσει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η φυλή, το μέγεθος και η κοινωνικοποίησή του. Γενικά, τα κουτάβια γίνονται ενήλικα σκυλιά στην ηλικία μεταξύ 1 και 2 ετών.

Αντίθετα τα Θιβετιανά Μαστίφ συνήθως ωριμάζουν πιο αργά από άλλες φυλές. Τα αρσενικά φτάνουν στην ωριμότητα περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών, ενώ τα θηλυκά στην ηλικία των 3-4 ετών. Ένα αρσενικό Θιβετιανό κουτάβι Μαστίφ, ηλικίας 6 μηνών, ζυγίζει συνήθως 55-85 κιλά. Συγκριτικά, ένα θηλυκό κουτάβι της ίδιας ηλικίας ζυγίζει κανονικά 40-60 κιλά. Ζουν επίσης 10 με 13 χρόνια.

10. Παρά το επιβλητικό τους μέγεθος, τα Θιβετιανά Μαστίφ είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ζώα

Παρά το τεράστιο μέγεθος και την επιβλητική παρουσία τους, οι σκύλοι αυτοί είναι γνωστό ότι εκτός από την εξυπνάδα τους είναι και εξαιρετικά ευαίσθητοι με τους ανθρώπους τους και πολύ καλοί με τα παιδιά που ζουν μαζί. Με άλλα λόγια πρόκειται για υπέροχα κατοικίδια που όμως χρειάζονται πολλή καλή εκπαίδευση από νωρίς καθώς, λόγω της ανεξάρτητης φύσης τους, χρειάζονται έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση για να αναπτύξουν σωστή συμπεριφορά και καλούς τρόπους.

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια