string(0) ""

Τι είναι το «αυτί του κολυμβητή»: Συμπτώματα και θεραπεία

Έμυ Τόττα

05/07/2024

Photo: Unsplash

Οι σκύλοι αγαπούν το κολύμπι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, κατά την κολύμβηση ή το παιχνίδι με το νερό, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που να προδιαθέσουν σε εξωτερική ωτίτιδα ή όπως κοινώς λέγεται, το «αυτί του κολυμβητή».

Γράφει η Έμυ Τόττα Κτηνίατρος, DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ Κ.Ζ.Σ, Α.Π.Θ

Τι είναι το «Αυτί του Κολυμβητή»

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση (ωτίτιδα) του έξω ακουστικού πόρου. Κατά την κολύμβηση, το νερό μπορεί να εισέλθει στο αυτί του σκύλου, να παγιδευτεί και να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον, όπου αναπτύσσονται βακτήρια ή μύκητες.

Προδιαθέτοντες παράγοντες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του «αυτιού του κολυμβητή» στα κατοικίδια, όπως:

Έκθεση στο νερό. Οι σκύλοι που περνούν πολύ χρόνο κολυμπώντας ή κάνουν συχνά μπάνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ανατομία. Οι ράτσες σκύλων με μακριά πτερύγια αυτιών ή με κρεμαστά αυτιά, όπως τα Cocker Spaniel ή τα Basset Hound, έχουν προδιάθεση στο «αυτί του κολυμβητή», λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αέρα στον ακουστικό πόρο.

Συμπτώματα

Τα κατοικίδια με εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ανησυχία, έκκριμα από το αυτί, δυσανασχέτηση και κνησμός που εκδηλώνονται με κλίση κεφαλής, τίναγμα των αυτιών, τρίψιμο της κεφαλής σε αντικείμενα, τρίψιμο των αυτιών με τα πόδια, κ.ά. Σε χρόνιες ή επιπλεγμένες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει έντονη δυσοσμία των αυτιών. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Διάγνωση και θεραπεία

Κτηνιατρική εξέταση: Μια ενδελεχής εξέταση των αυτιών μέσω ωτοσκόπησης και λήψης υλικού από τον έξω ακουστικό πόρο, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του είδους και της έκτασης της μόλυνσης και θα αποκλείσει τυχόν υποκείμενα ή άλλα αίτια, όπως παρουσία ξένων σωμάτων, αγάνων κ.ά.

Φάρμακα: Ανάλογα με τη διάγνωση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής, ο κτηνίατρος θα σας συστήσει τα κατάλληλα τοπικά σκευάσματα ή/και συστηματική αγωγή. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων και να παρακολουθείτε την εξέλιξη της θεραπείας με τακτικές επισκέψεις.

left arrow
right arrow

Πρόληψη

Καλό θα ήταν να γίνεται από τον κηδεμόνα τακτικός έλεγχος στα αυτιά του κατοικίδιου μετά το μπάνιο, για τυχόν ερεθισμούς ή παρουσία πόνου, δυσοσμίας, εκκρίματος κ.ά. Σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων, θα πρέπει να αναζητηθεί κτηνιατρική γνώμη.

Προς αποφυγή δημιουργίας συνθηκών στον έξω ακουστικό πόρο που προδιαθέτουν σε υπερανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, θα μπορούσε να γίνει χρήση τοπικών ξηραντικών καθαριστικών διαλυμάτων. Τα διαλύματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής σύστασης, σε συχνότητα και δοσολογία που θα υποδείξει ο κτηνίατρος.

Η ωτίτιδα του σκύλου ή το «αυτί του κολυμβητή» μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και χρόνιες παθήσεις στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη λήψη προληπτικών μέτρων, μπορείτε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν υγιή, απολαμβάνοντας το παιχνίδι τους στο νερό.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Έμυ Τόττα DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπεδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ. Κ.Ζ.Σ., Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε τον μικρόσωμο σκύλο σας

5 φυλές σκύλων που υποφέρουν περισσότερο όταν φεύγετε από το σπίτι

5 Συμβουλές για ταξίδια με κατοικίδια από τη Mars, Inc.