string(0) ""

Τι λέει η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου για τα συναισθήματά του

Στέλλα Πανοπούλου

25/05/2025

Photo: Shutterstock

Κάθε κηδεμόνας σκύλου έχει ευχηθεί να υπήρχε ένα σύμπαν στο οποίο θα μπορούσε να καταλάβει με κάθε λεπτομέρεια τα συναισθήματα του κατοικιδίου του. 

Οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μας πουν πώς αισθάνονται. Αν έχετε πιάσει κι εσείς τον εαυτό σας να αναρωτιέται τι σκέφτεται και πώς νιώει ο σκύλος σας, δεν είστε μόνος. Τα καλά νέα είναι ότι η γλώσσα του σώματος ενός ζώου μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη διάθεσή του.

Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία για τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας, ώστε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας μαζί του, και να ενισχύσετε τον μεταξύ σας δεσμό.

Χαλαρή γλώσσα του σώματος

Ένας σκύλος που νιώθει ήρεμος και χαρούμενος, έχει χαλαρή στάση σώματος, χωρίς ένταση. Τα αυτιά του είναι στη φυσική τους θέση, ίσια ή ελαφρώς προς τα εμπρός, τα μάτια του ήρεμα και το μέτωπό του χαλαρό (χωρίς ρυτίδες, εκτός αν είναι σκύλος που έχει μόνιμα ζαρωμένο πρόσωπο), και το στόμα του είτε κλειστό χωρίς ένταση γύρω από τα χείλη, είτε μισάνοιχτο με τη γλώσσα να κρέμεται χαλαρή. Μπορεί να κουνάει την ουρά του με μεγάλες κινήσεις, στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης, ή πιο ψηλά αν παίζει. 

Γλώσσα του σώματος όταν ο σκύλος είναι σε εγρήγορση

Ένας σκύλος που βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης ελέγχει το περιβάλλον του ώστε να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό. Τα αυτιά του είναι ανασηκωμένα και κοιτούν προς τα εμπρός, τα μάτια του ορθάνοιχτα κι εστιασμένα, με ουδέτερο, χαλαρό μέτωπο, και το στόμα του κλειστό, με ένταση γύρω από τα χείλη ή τη μουσούδα. Η ουρά του είναι τεντωμένη, στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης, κι ενδέχεται να κουνιέται ελαφρά. 

Αγχωμένη γλώσσα του σώματος

Όταν ένας σκύλος νιώθει άβολα ή αγχωμένος, ενδέχεται να εμφανίσει σημάδια “υποταγής” ώστε να δείξει ότι δεν αποτελεί απειλή, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να είναι οι εξής:

– Κοιτάει από την άλλη

– Γυρνάει από την άλλη

– Κινείται σε φορά καμπύλης

– Κινείται αργά

– Χασμουριέται έντονα

– “Παγώνει” στη θέση του

– Πλαταγιάζει ή γλείφει τα χείλη του

– Οσμίζεται το έδαφος

– Σηκώνει το ένα πόδι

– Ξύνεται έντονα

– Τινάζεται (όπως όταν έχει βραχεί)

Φοβισμένη γλώσσα του σώματος

Ένας φοβισμένος σκύλος θα έχει σφιγμένη στάση σώματος και μπορεί να σκύβει ώστε να φαίνεται πιο μικρός, με την πλάτη του κυρτωμένη και το κεφάλι κοντά στο έδαφος. Τα αυτιά του θα είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, και το κεφάλι του μπορεί να είναι στραμμένο μακριά από το ερέθισμα που τον φοβίζει, αλλά τα μάτια του θα το κοιτούν. Μπορεί να κρατά το στόμα του κλειστό και σφιγμένο, ή να βαριανασαίνει με ανοιχτό το στόμα. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ενός φοβισμένου σκύλου είναι η ουρά, η οποία θα είναι κολλημένη και χαμηλωμένη ανάμεσα στα πόδια του. 

Γλώσσα σώματος υποταγής

Όταν ένας σκύλος νιώσει ότι απειλείται, μπορεί να προσπαθήσει να μοιάσει μικρότερος σε μέγεθος, ώστε να δείξει στον “αντίπαλό” του ότι δεν αποτελεί απειλή, αποφεύγοντας έτσι μια πιθανή σύγκρουση. Τα αυτιά του θα είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, τα μάτια του μπορεί να είναι μισόκλειστα ή να αποφεύγει την οπτική επαφή, και το στόμα του μπορεί να είναι σφιγμένο, ή να δείχνει τα δόντια του. Ένας σκύλος που δηλώνει υποταγή μπορεί ακόμα και να ξαπλώσει ανάσκελα, δείχνοντας την κοιλιά του. Η ουρά του μπορεί να είναι κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια του, ή χαμηλά, και να κουνιέται ελαφρά και με ένταση. 

left arrow
right arrow

Επιθετική γλώσσα σώματος

Ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ανάλογα με τον λόγο που πυροδοτεί την επιθετικότητα, τα αυτιά του μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις. Ένας σκύλος που φοβάται συνήθως κολλάει τα αυτιά του στο κεφάλι του τραβώντας τα προς τα πίσω, ενώ ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση φέρνει τα αυτιά του προς τα εμπρός ή στα πλάγια.

Το βλέμμα του θα είναι εστιασμένο στο ερέθισμα και δεν θα αποτραβιέται, και ενδέχεται να υπάρχουν ρυτίδες στο πρόσωπό του. Το σώμα του θα είναι σφιγμένο, με ρυτίδες στη μουσούδα, ή με ανασηκωμένο το άνω χείλος δείχνοντας τα δόντια του. Ένας φοβισμένος σκύλος θα έχει την ουρά κατεβασμένη και κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια του, ενώ ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση μπορεί να την έχει ορθωμένη και να κουνιέται ελαφρά αλλά τεταμένα. Το τρίχωμά του μάλιστα μπορεί να είναι ανορθωμένο.

Σχετικά άρθρα

Προσαρμογή του σκύλου στο νέο του σπίτι- Τι να περιμένετε τον πρώτο μήνα

Πώς οι κάστορες μπορούν να προστατεύσουν τα οικοσυστήματα από τις πυρκαγιές

5 μικρόσωμες φυλές σκύλων με διαφορετικό χαρακτήρα που λατρεύουμε