string(0) ""

Τι λένε οι βόλτες με τον σκύλο σας για τη σχέση σας μαζί του

Μυρτώ Τζώρτζου

28/11/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι λατρεύουν τις βόλτες. Το ίδιο και οι περισσότεροι κηδεμόνες τους- αρκεί να μη βρέχει, να μη φυσάει και να μην κάνει παγωνιά.

Η βόλτα με τον σκύλο μας δεν είναι μόνο μια καθημερινή ρουτίνα αλλά κάτι περισσότερο. Στην πραγματικότητα, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία ”διαπραγμάτευσης”, η οποία αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση μας μαζί του καθώς το περπάτημα και οι χώροι στους οποίους πηγαίνουμε βοηθούν στη δημιουργία και την ενδυνάμωση- ή όχι- της σχέσης μας μαζί του.

Το θαύμα της βόλτας

Το περπάτημα είναι αναγκαστικά ένας τρόπος μεταφοράς για να φτάσετε στο σχολείο ή στη δουλειά. Είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο από κίνηση. Δεν είναι δηλαδή ”απλώς” περπάτημα.

Το περπάτημα με έναν σκύλο είναι ευεργετικό τόσο για την ψυχική όσο και για σωματική ευεξία και των δύο. Αλλά δεν βγαίνουμε μόνο για αυτό. Βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας επειδή απολαμβάνουμε πολύ να τον βλέπουμε να περνάει καλά, να χαίρεται και να διασκεδάζει. Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι αυτό ισχύει. Τα σκυλιά είναι πιο ευτυχισμένα όταν βρίσκονται έξω.

Η διαδικασία του περπατήματος περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις. Οι σκύλοι, όπως όλα τα ζώα άλλωστε, είναι συναισθανόμενα πλάσματα που αισθάνονται και έχουν τη δική τους προσωπικότητα και τις δικές τους προτιμήσεις. Για αυτό και πρέπει να τους ”ακούσουμε” και να διαπραγματευτούμε μαζί τους για το πώς θα γίνει αυτή η βόλτα. Ο περίπατος είναι μια κοινή εμπειρία.

Πολλοί κηδεμόνες που το βλέπουν ακριβώς έτσι προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους, τη διάρκεια της βόλτας και το πού θα πάνε ανάλογα με την προσωπικότητα του σκύλου τους, τη διάθεσή του και τι του αρέσει περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναφέρει ότι επειδή ο σκύλος τους ήταν κακοποιημένος στο παρελθόν, θέλουν να του δώσουν μια καλή ζωή. Και αυτός είναι ένας λόγος που τον πάνε καθημερινά βόλτες εκεί που θέλει. Αυτό, σαν μέρος της φροντίδας του.

Με τον καιρό και με τις πολλές βόλτες δενόμαστε με τους σκύλους μας. Και αρχίζουμε και κάνουμε λόγο για το αγαπημένο πάρκο του, την αγαπημένη του διαδρομή και άλλα αγαπημένα του. Με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε πιο κοντά του. Λειτουργούμε σαν ομάδα. Έχουμε μια καλή συνεργασία. Αυτό βοηθάει πολύ στη σχέση μας μαζί του.

Από την άλλη υπάρχουν και παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη βόλτα. Τα συναισθήματα, για παράδειγμα, των κηδεμόνων. Κάποιοι κηδεμόνες- ειδικά εκείνοι με σκύλους μεγαλύτερων φυλών- νιώθουν άγχος σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στις συναντήσεις με μικρά παιδιά. Αυτές οι ανησυχίες τους επηρεάζουν τον τύπο της βόλτας.

Το δίλημμα του κηδεμόνα στη βόλτα

Αν επιτρεπόταν στα σκυλιά να περπατούν χωρίς λουρί, κάτι που θέλουν σαν τρελά, εμείς θα ζούσαμε με το άγχος και την αγωνία μήπως συμβεί κάτι κακό.

Ο σκύλος θέλει να εξερευνήσει. Αλλά να εξερευνήσει με την άνεσή του, χωρίς λουριά και περιορισμούς. Να μυρίσει ό,τι θέλει, να τρέξει, να κάνει ό,τι θέλει. Αυτός είναι ο απόλυτα δικός του χρόνος, όπως θα λέγαμε. Κάποιοι κηδεμόνες τολμούν και το επιτρέπουν αυτό για λίγο στον σκύλο τους, σεβόμενοι την επιθυμία του και παρά τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Άλλοι ούτε καν που το σκέφτονται να του κάνουν αυτή τη χάρη, ειδικά αν έχουν μια φυλή που θέλει, για παράδειγμα, από ένστικτο να κυνηγάει μικρότερα ζώα, όπως ένα λαγωνικό. Το να αφήσει κάποιος έναν τέτοιον σκύλο ελεύθερο είναι κάτι πολύ αγχωτικό και απρόβλεπτο- ειδικά όταν βρίσκεται σε εξοχή.

Αυτοί λοιπόν οι παράγοντες σημαίνουν ότι η επιτακτική ανάγκη για τους σκύλους να ασκούνται και να διασκεδάζουν έρχεται μερικές φορές σε σύγκρουση με τις επιλογές των κηδεμόνων τους, οι οποίοι θέλουν να τους κρατήσουν ασφαλείς και δεν τους κάνουν τη χάρη να τους αφήσουν ελεύθερους.

Μια υγιής ισορροπία καθίσταται δυνατή μόνο μέσω ”συνεννόησης”, θα λέγαμε, μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα του. Αυτό είναι κάτι που γίνεται με την πάροδο του χρόνου και μέσω της εμπειρίας.

Αλλά τη φύση του περιπάτου την επηρεάζουν τρία ακόμα πράγματα. Μια γνώριμη και συνηθισμένη εικόνα είναι οι κηδεμόνες να συνομιλούν με άλλους κηδεμόνες που συναντούν έξω και τα σκυλιά τους να κάνουν και αυτά το ίδιο. Κοινωνικές σχέσεις, τις οποίες θέλουν οι περισσότεροι σκύλοι.

left arrow
right arrow

Αλλά ο κοινωνικός χαρακτήρας του περιπάτου δεν είναι δεδομένος. Πολλοί άνθρωποι απλά δεν θέλουν, για τους λόγους τους, να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους (ή τα σκυλιά τους). Μερικοί από την άλλη πιστεύουν ότι η βόλτα τους θα ήταν ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική αν στη διαδρομή τους συναντούσαν μόνο ανθρώπους και όχι άλλους σκύλους. Πολλοί που είναι πολυάσχολοι θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους χωρίς περισπασμούς και να τελειώσει.

Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που βγάζουν περισσότερους από έναν σκύλο βόλτα και προτιμούν να βρουν ήσυχα μέρη να πάνε για να μη νιώθουν φόβο οι άνθρωποι που θα τύχει να συναντήσουν.

Από όλα αυτά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ένας πετυχημένος περίπατος βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου όμως επηρεάζεται συχνά σε μεγάλο βαθμό τόσο από τα ”θέλω” του κηδεμόνα όσο και από τους τους ”άλλους” που συναντούν στο δρόμο. Μερικοί είναι ευτυχείς να αλληλεπιδράσουν με αυτούς τους άλλους. Άλλοι, όπως είπαμε, δεν είναι. Το να γνωρίζουμε όμως τα ”θέλω” και του σκύλου μας, είναι κάτι που, όπως είπαμε, δυναμώνει τη σχέση του μαζί μας.

Δύο κατηγορίες κηδεμόνων – περιπατητών

Αν τώρα θέλουμε να κατατάξουμε τους κηδεμόνες σχετικά με τη βόλτα που πάνε τον σκύλο τους, θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες. Οι κηδεμόνες-περιπατητές ”καλού καιρού” ή ”σαββατοκύριακου” και οι κηδεμόνες- περιπατητές παντός καιρού. Αυτοί δηλαδή που βγαίνουν βόλτα καθημερινά όποιος και να είναι ο καιρός.

Οι τακτικοί περιπατητές σκύλων θεωρούν ότι οι άλλοι δεν δείχνουν την ίδια δέσμευση στους σκύλους τους, με αποτέλεσμα να τους απομονώνουν από την ”κουβέντα σκύλου”. Με απλά λόγια δεν τους κάνουν παρέα και αποφεύγουν να συζητάνε μαζί τους. Οι τακτικοί περιπατητές γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον οπότε σταματούν να συνομιλήσουν- ακόμα κι αν ξέρουν μόνο το όνομα του σκύλου του άλλου περιπατητή.

Για το τέλος αυτό που έχουμε να πούμε σαν συμπέρασμα είναι ότι μπορεί το περπάτημα σκύλου να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του (και του κηδεμόνα του), όμως η κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών του ζώου είναι ζωτικής σημασίας. Το περπάτημα δεν είναι κάτι απλό καθώς αποκαλύπτει το είδος της σχέσης που έχουμε με το ζώο μας.

Σχετικά άρθρα

Η μικρή Πέπη βρέθηκε παρατημένη στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι να φύγει από το καταφύγιο

Κλεμμένο ήταν το βίντεο του Απόλλωνα, του σκύλου των πυραμίδων

Έχουν οι γάτες διαφορετικές προσωπικότητες; Δείτε πού ανήκει η δική σας