string(0) ""

Τι να περιμένετε από την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο με το κουτάβι σας

Στέλλα Πανοπούλου

18/06/2024

Η ημέρα που ένα κουτάβι καταφτάνει στο σπίτι των νέων κηδεμόνων του είναι πάντα χαρμόσυνη, γεμάτη με προσμονή, και ίσως με λίγο (έως πολύ) υγιές άγχος.

Δεν είναι, άλλωστε, μικρό πράγμα να καλωσορίζει κανείς ένα νέο μέλος στην οικογένεια, πόσο μάλλον ένα μωρό (οποιουδήποτε είδους) που πρόκειται να μεγαλώσει και να αποτελέσει έναν πιστό σύντροφο που θα σας ακολουθεί και θα σας συμπληρώνει για πολλά χρόνια.

Οι πρώτες προετοιμασίες έχουν γίνει: το crate, το κρεβατάκι, τα μπολάκια και τα παιχνίδια έχουν αγοραστεί, μαζί με εκλεκτή τροφή και μια ικανή προμήθεια από πάνες. Τα χαρτιά της υιοθεσίας έχουν υπογραφεί, και δεν απομένει τίποτα για να συμπληρωθεί η ευτυχία κουταβιού και κηδεμόνα από την πρώτη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

Αν αισθάνεστε άγχος στη συγκεκριμένη προοπτική, σίγουρα δεν είστε μόνος/η. Όλοι οι νέοι σκυλογονείς ελπίζουν διακαώς να χαίρει άκρας υγείας το νέο χνουδωτό μωρό τους, να κάνει τα πρώτα του εμβόλια, και να μεγαλώσει αρκετά ώστε να θεωρείται ασφαλές να βγει την πρώτη του βόλτα και να ξεκινήσει, σιγά-σιγά, να γνωρίζει τον κόσμο. Πολλά καταφύγια και εκτροφείς έχουν, άλλωστε, ήδη επισκεφτεί τον/την κτηνίατρο μαζί με τα νέα κουτάβια, πριν τα παραδώσουν στην παντοτινή τους οικογένεια. Και πάλι, όμως, είναι δουλειά του κηδεμόνα να βρει τον/την ιδανικό/ή κτηνίατρο για το σκυλάκι του, και να τον επισκεφτεί ξανά, για όλα όσα χρειάζεται να γίνουν.

Τι πρέπει να περιμένετε, λοιπόν, από την πρώτη σας επίσκεψη στο κτηνιατρείο με το κουτάβι σας; Πόσο πρόκειται να σας κοστίσει κάτι τέτοιο;

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο παρέα με το κουτάβι σας;

Εκτός αν διασώσατε μόνος/η σας το κουτάβι, η υιοθεσία του πρέπει να συνοδεύεται από τα κατάλληλα έγγραφα που θα αναφέρουν ξεκάθαρα τι είδους φροντίδα έχει ήδη δεχθεί και πότε, καθώς και πότε πρέπει να κανονίσετε την επόμενη επίσκεψή σας στον κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται να τον/την επισκεφτείτε ούτως ή άλλως μέσα σε μερικές μέρες μετά την υιοθεσία του.

Τι να περιμένετε

Ο/η κτηνίατρος θα ελέγξει τα έγγραφα που συνοδεύουν την υιοθεσία του κουταβιού, θα το εξετάσει κλινικά (και αν κρίνει ότι χρειάζεται, εργαστηριακά), και θα προγραμματίσει τη χορήγηση των πρώτων του εμβολίων όταν αυτό φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Ακόμα, θα σας συμβουλεύσει σχετικά με πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς και με τη φροντίδα που θα χρειαστεί να του παρέχετε τις πρώτες μέρες και μήνες της ζωής του μαζί σας. Όσο νωρίτερα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα υγείας, τόσο πιο προετοιμασμένος/η θα είστε να τα αντιμετωπίσετε, και τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία που θα χορηγηθεί στο σκυλάκι σας.

Ένα τυπικό πρόγραμμα παροχής κτηνιατρικής φροντίδας σε ένα κουτάβι περιλαμβάνει επισκέψεις κάθε 2-3 εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 6-8 πρώτες εβδομάδες της ζωής του (όταν συνιστάται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί) κουταβιού, και διαρκεί περίπου για έναν χρόνο. Ο/η κτηνίατρός σας θα προσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμών ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κουταβιού, και την φροντίδα που τυχόν έχει ήδη παρασχεθεί.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για την πρώτη επίσκεψη συγκεντρώνοντας όσο περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν για το ιστορικό του κουταβιού. Καταγράψτε όλες τις ερωτήσεις που επιθυμείτε να κάνετε στον/στην κτηνίατρο, καθώς και τις τροφές και τυχόν λιχουδιές που έχετε στο σπίτι. Προετοιμάστε το κλουβάκι μεταφοράς του σκύλου σας με μερικές πετσέτες και επιδαπέδιες πάνες, αγοράστε ένα σαμαράκι με οδηγό (λουρί), και φέρτε μαζί σας ένα μασητικό παιχνιδάκι, και λιχουδιές κατάλληλες για την ηλικία του.

Μην υποθέσετε ότι θα είναι εύκολο να κρατήσετε το κουτάβι σας στα χέρια σας ενώ θα βομβαρδίζεται με νέες παραστάσεις και μυρωδιές. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να το μεταφέρετε μέσα σε τσάντα μεταφοράς, και να έχετε μαζί σας το σαμαράκι και τον οδηγό του ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις του.

Η πρώτη εξέταση

Το προσωπικό του κτηνιατρείου θα συγκεντρώσει το ιστορικό του κουταβιού κάνοντάς σας μια σειρά ερωτήσεων. Θα ακολουθήσει:

Ζύγισμα του κουταβιού

Παρατήρηση του κουταβιού και έλεγχος των ματιών, των αυτιών, της μύτης, των πελμάτων, των νυχιών, του δέρματος, του τριχώματος, και των γεννητικών οργάνων του, καθώς και των δοντιών, των ούλων, και του στόματος

Ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων του

Έλεγχος των αντανακλαστικών του

Μέτρηση της θερμοκρασίας του

Ψηλάφιση των λεμφαδένων, των αρθρώσεών, και της κοιλιακής χώρας του

Να είστε έτοιμος/η να ρωτήσετε το κτηνιατρικό προσωπικό ό,τι χρειάζεται, και να κρατήσετε σημειώσεις από την ενημέρωση που θα λάβετε σχετικά με:

Πότε θα βγει την πρώτη βόλτα του (συνήθως μετά τον δεύτερο εμβολιασμό)

Την οδοντική φροντίδα του

Τις ανάγκες του για grooming

Τη διατροφή του

Το πρόγραμμα αποπαρασίτωσής του

Το πρόγραμμα εμβολιασμών του

Τις ανάγκες παιχνιδιού και άσκησης

Την κοινωνικοποίηση και τη συμπεριφορά του

Την ηλεκτρονική σήμανση και την ταυτοποίησή του

Την αναπαραγωγική υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης στείρωσής του

Τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει

Την ασφάλειά του και την προετοιμασία σας σχετικά με ατυχήματα

Τις παθήσεις που μεταδίδονται από κατοικίδια σε ανθρώπους, και το αντίστροφο

Κάποιοι κτηνίατροι θα παραμείνουν στην κλινική εξέταση κατά την πρώτη επίσκεψη, και πιθανόν να του χορηγήσουν αντιπαρασιτικό χάπι ή πάστα, και προστασία για τα εξωπαράσιτα σε μορφή αμπούλας ή σπρέι. Ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του ζώου, ή αν επισκεφτείτε κάποια κτηνιατρική κλινική, ενδέχεται το προσωπικό να προχωρήσει και σε άλλες εξετάσεις, π.χ. αιματολογικές.

Το πρώτο εμβόλιο – κόστος

Το πρώτο εμβόλιο που θα κάνει το σκυλάκι σας γύρω στις 6-8 εβδομάδες, το καλύπτει για τη μόρβα, την ηπατίτιδα, και τον παρβοϊό, και κοστίζει 30-50 ευρώ. Το αν θα εμβολιαστεί επιτόπου και για άλλες ασθένειες, όπως είναι η λεπτοσπείρωση, εξαρτάται από τον δείκτη έκθεσης στους λοιμώδεις παράγοντες. Μετά από το εμβόλιο, το κουτάβι σας ενδέχεται να εμφανίσει μια ελαφριά κατάπτωση ή και οίδημα στο σημείο της έγχυσης το οποίο θα απορροφηθεί μόνο του.

Να έχετε υπόψη σας ότι κάποια κουτάβια (π.χ. από καταφύγια) ενδέχεται να έχουν κάνει το εμβόλιο Puppy που τα καλύπτει για τη μόρβα και τον τύφο. Σύμφωνα με αυτή τη γνώση, θα αποφασίσει και ο/η κτηνίατρός σας πώς θα διαμορφώσει το υπόλοιπο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Φυσικά, ένα κουτάβι, όπως και ένα ανθρώπινο μωρό, χρειάζεται 3-4 δόσεις εμβολίων, οι οποίες θα προγραμματιστούν μέσα στους επόμενους μήνες ανάλογα με τις ανάγκες, τη φυλή στην οποία ανήκει, και τον τρόπο ζωής του.

Σε μια από τις πρώτες επισκέψεις θα τοποθετηθεί στο κουτάβι και ηλεκτρονική σήμανση (microchip), η οποία μαζί με την ηλεκτρονική καταχώριση κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, υπολογίστε για την πρώτη επίσκεψή σας (όταν αυτή περιλαμβάνει εμβολιασμό και τοποθέτηση microchip) ένα κόστος 60-80 ευρώ, ανάλογα με τις ιατρικές πράξεις στις οποίες θα κρίνει ο/η κτηνίατρος ότι πρέπει να προχωρήσει.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι κάθε ζώο είναι ξεχωριστό, με τις δικές του, ιδιαίτερες ανάγκες, και ότι από τη στιγμή που υιοθετείτε ένα κατοικίδιο, καλό είναι να υπολογίζετε πάντα ένα έξτρα budget για έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Η υγεία του σκύλου σας είναι προτεραιότητα

Η υγεία ενός κουταβιού είναι πάντα προτεραιότητα, προκειμένου να μεγαλώνει χαρούμενο! Το πρόγραμμα My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία του σκύλου σας.

Με το My Happy Pet, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του θα είναι προστατευμένη, καθώς εξασφαλίζετε:

● κτηνιατρικές επισκέψεις
● διαγνωστικές εξετάσεις
● νοσοκομειακή περίθαλψη
● υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης)
●wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές, παραφαρμακευτικά προϊόντα και είδη καλλωπισμού)

Το My Happy Pet απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και, ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε, έχει 2 πακέτα. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως.

Με άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές εδώ.

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet, μπορείτε να φροντίσετε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την υγεία του κατοικιδίου σας. Μάθετε εδώ περισσότερα για όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει!

Σχετικά άρθρα

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας στην παραλία

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας