string(0) ""

Τι συμβαίνει στον σκύλο όταν του κόβουν τα αυτιά- Η ιστορία αυτής της σκληρής πρακτικής

Μυρτώ Τζώρτζου

22/04/2024

Photo: Shutterstock

Πόσες φορές δεν έχουμε δει ιδιόκτητους σκύλους, οι οποίοι έχουν κομμένα τα αυτιά. Πολλές θα απαντούσαμε. Και πραγματικά είναι τόσες πολλές που πλέον δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Πολλοί δε το θεωρούν και φυσιολογικό.

Το κόψιμο των αυτιών είναι μια χειρουργική επέμβαση που ο σκοπός της είναι η αναδιαμόρφωση των αυτιών ενός σκύλου για να τους δώσει μια ιδιαίτερη εμφάνιση και να τα κάνει να σηκωθούν. Να γίνουν τα ζώα πιο όμορφα, όπως πιστεύουν, και να φαίνονται πιο άγρια και πιο επιβλητικά. Η πρακτική αυτή που είναι σαφώς ακρωτηριασμός είναι επώδυνη, γίνεται τις περισσότερες φορές για αισθητικούς λόγους και απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο.

Η πλειοψηφία των σκύλων που θα δείτε στο δρόμο με κομμένα τα αυτιά είναι συγκεκριμένων φυλών, όπως Μπόξερ, Ντόμπερμαν Πίντσερ, Σνάουζερ, Ντόγκο Αρτζεντίνο, Μαστίφ και Μεγάλοι Δανοί. Το κόψιμο των αυτιών γίνεται συνήθως όταν ο σκύλος είναι κουτάβι, μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι εκτός από τη μόνιμη αλλαγή των αυτιών του ζώου, υπάρχουν επίσης και σωματικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές συνέπειες αυτού του πράγματος.

Ο ακρωτηριασμός των αυτιών των σκύλων είναι ένα αρχαίο φαινόμενο

Ο ακρωτηριασμός των αυτιών των σκύλων δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά μια αρχαία πρακτική. Κυρίως γινόταν στους σκύλους που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για διάφορες εργασίες. Και αυτό επειδή πίστευαν πως με τον ακρωτηριασμό μειώνονταν οι πιθανότητες μόλυνσης των αυτιών αλλά και, γενικότερα, τραυματισμών.

Ακρωτηριασμοί των αυτιών γίνονταν επίσης και σε σκύλους που θα χρειαζόταν να παλέψουν, είτε όταν έπρεπε να προστατέψουν το κοπάδι τους ως τσοπανόσκυλα είτε επειδή χρησιμοποιούνταν σε κυνομαχίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αυτιά αποτελούσαν έναν εύκολο στόχο, όπου το άλλο ζώο μπορούσε εύκολα να τα πιάσει και να προκαλέσει τραυματισμό. Ένας άλλος επίσης λόγος που η πρακτική αυτή ήταν συνηθισμένη ήταν γιατί πίστευαν ότι αυτό βοηθούσε τον σκύλο να ακούει καλύτερα.

Ας δούμε όμως πώς αυτή η πραγματικά βάρβαρη πρακτική επηρεάζει- και μάλιστα αρνητικά- τους σκύλους.

Πόνος που διαρκεί

Η διαδικασία της κοπής του αυτιού περιλαμβάνει την κοπή του χόνδρου για να του δοθεί ένα διαφορετικό σχήμα. Αυτές οι επώδυνες πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επουλωθούν. Επιπλέον, πρέπει να αλλάζονται τακτικά οι επίδεσμοι, κάτι που προκαλεί στον σκύλο ακόμη περισσότερο πόνο. Και οι πληγές δεν επουλώνονται πάντα σωστά, και ο ουλώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που διαρκεί σε όλη τη ζωή του σκύλου.

Κίνδυνος λοιμώξεων

Το κόψιμο των αυτιών αφήνει μια ανοιχτή πληγή στα αυτιά ενός σκύλου που ενδέχεται να μολυνθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, κάψιμο, πρόσθετο πόνο και δυσφορία.

Πρόβλημα στην ακοή

Μπορεί το κόψιμο των αυτιών να γίνεται για αισθητικούς λόγους, όμως αγνοούμε ότι τα αυτιά δεν είναι διακοσμητικά. Τα ζώα έχουν αυτιά για να διευκολύνεται η ακοή τους. Τα αυτιά ”παγιδεύουν” τα ηχητικά κύματα όπως ένα δορυφορικό πιάτο και τα κατευθύνουν στον ακουστικό πόρο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό το κόψιμό τους να επηρεάσει αρνητικά την ακοή τους.

left arrow
right arrow

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης τα αυτιά τους για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και τους άλλους σκύλους. Για παράδειγμα, όταν ένας σκύλος πιέζει τα αυτιά του προς το κεφάλι του, αυτό είναι σημάδι φόβου ή άγχους. Αντίθετα, όταν τα αυτιά του είναι στραμμένα προς τα εμπρός, σημαίνει ότι ο σκύλος δείχνει προσοχή ή περιέργεια. Όταν ένας σκύλος τραβάει τα αυτιά του προς τα πίσω και κοντά στο κεφάλι, αυτό είναι ένδειξη επιθετικότητας. Μία από τις συνέπειες του κοψίματος των αυτιών είναι ότι εμποδίζεται η ικανότητα επικοινωνίας του σκύλου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας.

Κακή συναισθηματική υγεία

Το κόψιμο των αυτιών είναι μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για ένα κουτάβι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη συναισθηματική και ψυχική του υγεία. Επιπλέον, το γεγονός ότι το κόψιμο των αυτιών μπορεί να εμποδίσει έναν σκύλο να επικοινωνήσει σωστά μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την ευημερία του.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι συνέπειες της παράνομης, όπως αναφέραμε, κοπής των αυτιών μπορεί να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί να αφήσει στους σκύλους σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα, να τους εμποδίσει να επικοινωνούν σωστά και να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα συμπεριφοράς.

Για το λόγο αυτό, μη σκεφτείτε ποτέ να κάνετε κάτι τέτοιο. Ο σκύλος δεν είναι πιο όμορφος με κομμένα τα αυτιά του. Ούτε υπάρχει λόγος να φαίνεται πιο επιβλητικός ή πιο άγριος. Όλα αυτά είναι μέσα -και μόνο μέσα- στο μυαλό μας και έχουν να κάνουν με δικά μας θέματα. Για αυτό, αν πραγματικά τον αγαπάτε και τον νοιάζεστε, μην κάνετε κάτι τέτοιο που μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο τη ζωή του.

Σχετικά άρθρα

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι