Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού που δεν πρέπει ποτέ να δώσετε στον σκύλο σας
Μυρτώ Τζώρτζου
23/07/2025

Το καλοκαίρι είναι γνωστό μεταξύ άλλων και για τα υπέροχα γευστικά φρούτα του. Σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, κεράσια μάς ανεβάζουν τη διάθεση και μας δροσίζουν. Γνωρίζετε όμως ότι κάποια από αυτά είναι τελείως απαγορευτικά για τον σκύλο μας;
Θα αναφερθούμε σε ένα πολύ επικίνδυνο και συνηθισμένο στα σπίτια αυτή την εποχή φρούτο, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για το ζώο μας. Όσο και αν μας παρακαλάει κοιτάζοντάς μας με το γνωστό περίλυπο σκυλίσιο ύφος του, εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενδώσουμε. Υπάρχουν πολλές άλλες φρουτένιες καλοκαιρινές εναλλακτικές, ακίνδυνες και απολαυστικές.

Σταφύλια, υγιεινά για εμάς, άκρως επικίνδυνα για τον σκύλο μας
Τα σταφύλια είναι πολύ υγιεινά. Και τι δεν περιέχουν:
Βιταμίνες: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Κ, που παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Βιταμίνες Β1, Β2, Β6.
Μέταλλα: Κάλιο, χαλκός, και μαγγάνιο είναι μερικά από τα μέταλλα που βρίσκονται στα σταφύλια, τα οποία συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία της καρδιάς, μεταξύ άλλων.
Αντιοξειδωτικά: Τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης επίσης βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Φυσικά σάκχαρα: Παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό.
Οργανικά οξέα: Συμβάλλουν στην πέψη και έχουν καθαρτικές ιδιότητες.
Πολλοί λοιπόν σκεφτόμαστε: Γιατί να μην έχει και αυτά τα οφέλη ο σκύλος μας; Δυστυχώς τα σταφύλια είναι, όπως αναφέραμε, εντελώς απαγορευτικά για εκείνον. Ακόμα και ένα. Οπότε τα ξεχνάμε.
Τα σταφύλια (και οι σταφίδες) είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους σκύλους. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο. Μπορούν να οδηγήσουν σε εμετό, ακόμη και αιφνίδια οξεία ηπατική ανεπάρκεια, που αποτελεί, όπως καταλαβαίνουμε, άμεση απειλή για τη ζωή τους.
Πολλά φρούτα μπορούν να είναι καλά για τους σκύλους, τα όμως σταφύλια δεν είναι.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει σταφύλια
Ακόμα και αν ο σκύλος σας φάει μόνο ένα σταφύλι, μην σκεφτείτε ότι δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και μην αφήσετε χρόνο να περάσει σκεπτόμενοι ότι αυτό είναι λίγη ποσότητα και ίσως δεν γίνει κάτι.
Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Τα αρχικά σημάδια της τοξικότητας περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια όρεξης. Τα σοβαρά σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας γίνονται αντιληπτά 24 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση του φρούτου και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο. Άλλα σημάδια δηλητηρίασης από σταφύλια είναι: Ανορεξία, διάρροια, λήθαργος, αυξημένη δίψα, υπερβολική ούρηση, ανουρία, αφυδάτωση, αφθώδη έλκη, υπέρταση.
Προσοχή: Μην κάνετε διάφορους πειραματισμούς και μην περιμένετε να δείτε τι θα γίνει. Η καθοδήγηση ενός κτηνίατρου είναι απολύτως απαραίτητο. Μην προσπαθείτε να προκαλέσετε εμετό στον σκύλο σας εάν είναι αναίσθητος, αν δεν μπορεί να αναπνεύσει, και αν φαίνεται γενικότερα ταραγμένος.
Το μυστήριο με τα σταφύλια -μάλλον- λύθηκε
Για χρόνια γνωρίζαμε ότι τα σταφύλια και οι σταφίδες ήταν τοξικά για τους σκύλους αλλά δεν ήμασταν σίγουροι για ποιο είναι το τοξικό συστατικό που τους δημιουργεί προβλήματα.
Οι κτηνίατροι του ASPCA’s Animal Poison Control Center, Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρουν στο Journal of Veterinary Emergency and Critical Care (JVECC): ”Η πιθανή αιτία της τοξικότητα για τους σκύλους από τα σταφύλια και της σταφίδες είναι το τρυγικό οξύ ή ταρταρικό οξύ. Οι σκύλοι δεν μπορούν να το επεξεργαστούν αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών.
Μπορεί τα σταφύλια να είναι απαγορευτικά για τον αγαπημένο μας σκύλο, όμως υπάρχουν και άλλα φρούτα απολύτως υγιεινά για εκείνον, τα οποία θα του αρέσουν πολύ. Δοκιμάστε να του δώσετε καρπούζι, οπωσδήποτε χωρίς τα κουκούτσια, μπανάνες, μήλα, αχλάδια, φράουλες, μάνγκο, ανανά, όλα με μέτρο και πολλή προσοχή. Για αυτό σε όλες τις περιπτώσεις πρώτα ρωτάμε τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για το αν πρέπει να φάει κάποιο από τα φρούτα αυτά, πώς και πόσο.