string(0) ""

Υιοθετήσατε ένα κουτάβι; Συμβουλές για να το αφήσετε μόνο του για πρώτη φορά

Μυρτώ Τζώρτζου

21/04/2024

Photo: Shutterstock

Υιοθετήσατε ένα υπέροχο κουταβάκι που σας έχει κλέψει στην κυριολεξία την καρδιά. Και το φέρατε στο σπίτι. Είστε μάλιστα από τους τυχερούς που τις πρώτες μέρες θα είστε συνέχεια δίπλα του. Τι γίνεται όμως που πρέπει κάποια στιγμή να το αφήσετε μόνο του για να πάτε στη δουλειά; Και δεν έχετε κανέναν να το προσέχει; Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μη σας πιάσει πανικός. Ακόμα και τα πιο δύσκολα πράγματα γίνονται εύκολα αν κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις και την κατάλληλη προετοιμασία. Πώς λοιπόν μπορείτε να προετοιμαστείτε ώστε η πρώτη φορά που θα μείνει το κουτάβι σας μόνο του στο σπίτι θα είναι μια θετική εμπειρία;

Αφήνοντας το κουτάβι μόνο του

Ο κανόνας είναι ένας. Ένας σκύλος πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κηδεμόνα του. Και ο άνθρωπος από την πλευρά του πρέπει να έχει μια ζωή που να μη βασίζεται αποκλειστικά στην ικανοποίηση των επιθυμιών του σκύλου του. Το θέμα λοιπόν είναι να μη δημιουργηθεί άγχος ούτε στον άνθρωπο ούτε στον σκύλο όταν θα πρέπει να χωρίσουν για πρώτη φορά.

Μπορώ να αφήσω το πολύ μικρό κουτάβι μου μόνο του στο σπίτι;

Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς δεν θα πρέπει να αφήνετε το πολύ μικρό κουτάβι σας, το οποίο είναι μερικών εβδομάδων μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί σε αυτή τη φάση της ζωής τους τα κουταβάκια έχουν μόλις απογαλακτιστεί και χρειάζονται τακτικό τάισμα και διαλείμματα για την ανάγκη τους. Και φυσικά πολλή παρέα. Καλό θα ήταν να μεγαλώσουν λίγο περισσότερο για να τα αφήσετε μόνα τους, αν αυτό βέβαια είναι εφικτό που ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για να αφήσω το κουτάβι μου μόνο στο σπίτι για πρώτη φορά;

Αν είστε από τους τυχερούς και τον πρώτο καιρό είστε δίπλα στο μικρό σας σκυλάκι συνέχεια, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε αυτόν το χρόνο για να κάνετε κάποια πράγματα που θα σας κάνουν εύκολη τη ζωή στο μέλλον. Ποια λοιπόν είναι αυτά;

-Ξεκινήστε να το εκπαιδεύετε στο σπίτι από την πρώτη μέρα. Μην αφήσετε το χρόνο να περάσει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να γυρίζετε σπίτι και να βρίσκετε ένα χάος επειδή ο σκύλος σας κατέστρεψε τα πάντα από το άγχος του.

-Αρχίστε να περνάτε λίγο χρόνο χωρίς αυτό όταν είστε μέσα στο σπίτι. Μην είστε συνέχεια από πάνω του. Ξέρουμε, είναι δύσκολο αλλά προσπαθήστε να μην αφιερώνετε όλον το χρόνο σας σε αυτό. Αυτό θα το κάνει να συνηθίσει στο ότι δεν θα είναι στραμμένη όλη σας η προσοχή πάνω του κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κλείνετε την πόρτα όταν κάνετε το ντους σας ή να μην ασχολείστε μαζί του ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο.

-Φέρτε το σε επαφή και με άλλους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειαστεί να έρθει κάποιος να το δει ή να μείνει μαζί του όσο εσείς λείπετε, αυτό να μη νιώσει άγχος ή εγκατάλειψη.

left arrow
right arrow

Πώς μπορώ να κάνω την πρώτη φορά που το κουτάβι μου θα μείνει μόνο του λιγότερο αγχωτική;

-Ξεκινήστε να βγαίνετε έξω μια μικρή βόλτα αφήνοντάς στο στο σπίτι. Στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια των εξορμήσεών σας.

-Μην κάνετε έντονη την αποχώρησή σας. Φύγετε ήρεμα, χωρίς φωνές και φασαρία. Αν είστε ήρεμοι, το κουταβάκι σας έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει ήρεμο.

-Επιστρέψτε ήρεμα. Το ίδιο και όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Πάλι χωρίς φασαρία. Έτσι ο σκύλος σας θα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει τον ερχομό και την αναχώρησή σας ως ρουτίνα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ήρεμος.

-Αφήστε του κάποια ρούχα σας που έχουν πάνω το άρωμά σας. Τα σκυλιά έχουν εξαιρετική όσφρηση και μπορούν να παρηγορηθούν από οικείες μυρωδιές.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για να αφήσω το κουτάβι μου μόνο του στο σπίτι;

Αν το να αφήνετε το κουτάβι σας μόνο του δεν λειτουργεί ή αν πρέπει να λείπετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε, οι οποίες ενδέχεται να σας βοηθήσουν να κάνετε το χρόνο του κουταβιού σας μακριά λιγότερο αγχωτικό.

Να περάσει ένας φίλος

Ζητήστε από έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας να έρθει να ασχοληθεί λίγο και να παίξει μαζί του. Το κουτάβι σας είναι βέβαιο ότι θα απολαύσει λίγη παρέα, έστω και για λίγο, κάτι που θα το κάνει πιο ήρεμο.

Βρείτε κάποιον να το πηγαίνει βόλτα

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν σαν επάγγελμα να πηγαίνουν βόλτα τους σκύλους. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον από αυτούς και να σας βοηθήσει τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Έτσι το κουτάβι σας θα πηγαίνει τουαλέτα, θα έχει παρέα και θα κάνει διασκεδαστικά πράγματα.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Οι καλοκαιρινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας με ασφάλεια – Ποιες πρέπει να αποφύγετε