string(0) ""

Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Τeam Petmou

20/06/2023

Η δερματίτιδα από αλλεργία στους ψύλλους είναι μία συνηθισμένη δερματική αλλεργία στη γάτα που μπορεί να προκληθεί από δάγκωμα ψύλλων.

Η γάτα ενδέχεται να είναι αλλεργική στο σάλιο του ψύλλου, με αποτέλεσμα την έντονη φαγούρα στο δέρμα. Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους εμφανίζεται συνήθως στο κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη. Ένα τσίμπημα ψύλλου μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα της γάτας σας έως και για 2 εβδομάδες. Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους διαφέρει από τις τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες, με βάση το πρότυπο των δερματικών αλλοιώσεων και το ιστορικό υγείας της γάτας.

Συμπτώματα

-Δέρμα κόκκινο
-Μικρά εξογκώματα
-Έντονος κνησμός
-Τριχόπτωση στο κεφάλι, στο λαιμό ή στην πλάτη

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση του κνησμού και η αντιμετώπιση των ψύλλων στη γάτα καθώς και στο περιβάλλον της. Για τον ήπιο κνησμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπρέι που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του κνησμού. Αυτό το σπρέι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο κεφάλι ή στο πρόσωπο, επειδή μπορεί να βλάψει τα μάτια του ζώου. Επίσης, υπάρχουν κολάρα με φάρμακο που βοηθούν στην αποτροπή του ξυσίματος στο κεφάλι και το λαιμό. Ακόμη, σε μερικές περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα εάν ο κνησμός είναι αρκετά έντονος και δεν υποχωρεί. Βέβαια, υπάρχουν φάρμακα και σε ενέσιμη μορφή και συνήθως είναι και η πιο εύκολη λύση για τη γάτα.
Το έντονο ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δερματική λοίμωξη. Μπορεί να εμφανιστούν μικρά ροζ-κόκκινα εξογκώματα ή σπυράκια, καθώς και πληγές από αυτό. Στη συνέχεια οι δερματικές λοιμώξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Αρχικά είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται τακτικά έλεγχος για ψύλλους στη γάτα καθώς είναι πολύ ευαίσθητη στην αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους. Οι γάτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι και οι δύο ευάλωτες στους ψύλλους, δεδομένου ότι μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στο περιβάλλον. Επίσης, μπορείτε να τοποθετείτε στη γάτα σας ειδικό κολάρο που απομακρύνει τους ψύλλους και να την ψεκάζετε με ειδικά σπρέι προληπτικά.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο