string(0) ""

Ασθένεια των ούλων

Τeam Petmou

20/06/2023

Η περιοδοντική νόσος της γάτας, ή νόσος των ούλων, είναι μία φλεγμονή ορισμένων ή όλων των βαθιών δομών στήριξης ενός δοντιού.

Είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες στη γάτα. Εάν η τροφή και τα βακτήρια αφεθούν και συσσωρευτούν στα ούλα μίας γάτας, μπορεί να σχηματιστεί πλάκα, η οποία, όταν συνδυαστεί με το σάλιο και τα ανόργανα άλατα, θα μετατραπεί σε πέτρα. Αυτό προκαλεί ερεθισμό των ούλων και οδηγεί σε μία φλεγμονώδη κατάσταση που ονομάζεται ουλίτιδα, η οποία αποδεικνύεται από το κοκκίνισμα των ούλων και θεωρείται ότι αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου στη γάτα, η οποία είναι μη αναστρέψιμη. Η περιοδοντική νόσος της γάτας μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά συνήθως συνδέεται με βακτηριακή λοίμωξη. Τα βακτήρια κάτω από τη γραμμή των ούλων οδηγούν σε πόνο και φλεγμονή του ιστού.

Συμπτώματα

-Φλεγμονή ενός δοντιού
-Ερυθρότητα και πόνος στα ούλα
-Ουλίτιδα
-Απώλεια πρόσφυσης
-Ο ιστός των ούλων υποχωρεί και οι ρίζες των δοντιών είναι εκτεθειμένες
-Στοματίτιδα
-Πλάκα
-Πέτρα

Θεραπεία

Η συγκεκριμένη θεραπεία για την περιοδοντική νόσο της γάτας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος. Στα πρώιμα στάδια, η θεραπεία επικεντρώνεται στον έλεγχο της πλάκας και στην πρόληψη της απώλειας προσφύσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με το καθημερινό βούρτσισμα με οδοντόκρεμα ασφαλή για τη γάτα, τον σχολαστικό καθαρισμό και την εφαρμογή φθορίου ή άλλων προϊόντων για την ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης πλάκας της γάτας. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η αφαίρεση των δοντιών που σχετίζονται με σοβαρή στοματίτιδα. Στα πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να καταστούν απαραίτητες διαδικασίες αντικατάστασης οστών, περιοδοντικοί νάρθηκες και καθοδηγούμενη αναγέννηση ιστών.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη για την ασθένεια των ούλων της γάτας είναι να διατηρείτε την καλή στοματική υγιεινή της γάτας και να βουρτσίζετε και να καθαρίζετε τακτικά το στόμα και τα ούλα της. Ακόμη, διατίθενται οδοντιατρικές δίαιτες για γάτες που δεν επιθυμούν να βουρτσίζονται τα δόντια τους, όπως οδοντιατρικές λιχουδιές για γάτες, τα πρόσθετα νερού και άλλα προϊόντα για την μείωση της πλάκας και της πέτρας.

Σχετικά άρθρα

Φοβάται η γάτα σας τους καλεσμένους σας; Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είναι ήρεμη

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο