string(46) "Υπάρχει γρίπη του σκύλου;"
Υπάρχει γρίπη του σκύλου;

Γρίπη του σκύλου

Τeam Petmou

20/06/2023

Photo: Unsplash

Η γρίπη του σκύλου προκαλείται από έναν ιό γρίπης που ανήκει στην οικογένεια των ορθομυξοϊών. Εντός αυτής της οικογένειας, η γρίπη των σκύλων ανήκει στους ιούς γρίπης τύπου Α.

Οι ιοί τύπου Α προέρχονται από τα πτηνά αλλά περιστασιακά προέρχονται από ανθρώπους, άλογα και χοίρους και μπορούν να μολύνουν σκύλους, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες. Οι μορφές που εμφανίζονται στον σκύλο είναι η Η3Ν8 και η Η3Ν2.

Συμπτώματα

Οι σκύλοι με γρίπη σκύλων Η3Ν8 εμφανίζουν συνήθως ήπια συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Έχουν ξηρό ή υγρό βήχα, ρινική καταρροή και μειωμένη όρεξη. Μερικές φορές μπορεί να είναι ληθαργικοί και να έχουν χαμηλό πυρετό. Σπανιότερα, εμφανίζουν εμετό και διάρροια.
Όταν προσβάλλονται από την παραλλαγή H3N2 της γρίπης των σκύλων εμφανίζουν συμπτώματα ήπιας έως μέτριας αναπνευστικής νόσου, παρόμοια με την παραλλαγή Η3Ν8.

Θεραπεία

Η θεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου να καταπολεμήσει τον ιό και να ανακάμψει και περιλαμβάνει τη διατήρηση καλής διατροφής και ενυδάτωσης, την μείωση του άγχους και τη διατήρηση των χώρων διαβίωσης του σκύλου καθαρούς. Όταν πάσχουν από βακτηριακές λοιμώξεις, πνευμονία ή αφυδάτωση, απαιτείται η χορήγηση υγρών και φαρμάκων.
Γενικά, οι σκύλοι νοσούν ήπια και αναρρώνουν εύκολα από τη γρίπη των σκύλων, αν και μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να υποχωρήσει ο βήχας τους. Οι σκύλοι που είναι πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με τη γρίπη αυτή και ταλαιπωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αναρρώσουν πλήρως. Πολλές όμως φορές μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της γρίπης του σκύλου υπάρχουν εμβόλια τόσο για τους ιούς H3N8 όσο και για τους ιούς H3N2 και μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι σκύλοι να κάνουν αυτά τα εμβόλια. Οι σκύλοι με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη αυτή, όπως στα καταφύγια, θα πρέπει να κάνουν τον εμβολιασμό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο σκύλος σας διατρέχει κίνδυνο γρίπης των σκύλων και αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο.

Σχετικά άρθρα

Σε ποια πόλη της Ευρώπης μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας παρέα με 4 αξιολάτρευτα Xάσκι

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επανέλθει μετά από επίθεση άλλου σκύλου

Μπορεί να βαρεθεί ο σκύλος σας την τροφή του; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση