Γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει πάντα όταν είστε κοντά του; Τι να κάνετε για αυτό
Μυρτώ Τζώρτζου
07/07/2025

Έχετε ένα υπέροχο ήσυχο σκυλάκι που σπάνια γαβγίζει στους άλλους. Όταν όμως βλέπει εσάς αρχίζει να κάνει σαν τρελό. Με άλλα λόγια κάθε εμφάνισή σας αντιμετωπίζεται με εκκωφαντικό γάβγισμα.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός σκύλου δεν είναι άγνωστη. Και φυσικά δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες που αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει. Άλλοι βέβαια το θεωρούν φυσιολογικό και το έχουν συνηθίσει- για να μην πούμε μάλιστα ότι τους αρέσει κιόλας. Πολλοί όμως ενοχλούνται από αυτή τη συμπεριφορά του ζώου αλλά δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει και πώς να τη διορθώσουν.
Μια συνηθισμένη σκυλίσια συμπεριφορά– Ποιος φταίει;
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το δικό σας ζώο, έχετε σκεφτεί μήπως τελικά εσείς είστε οι ένοχοι; Ότι εσείς προκαλείτε αυτό το γάβγισμα; Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς είστε πραγματικά εσείς.
Η αναγνώριση ότι εσείς είστε το πρόβλημα δεν είναι πάντα μια ευχάριστη συνειδητοποίηση. Χωρίς όμως να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία -στην προκειμένη περίπτωση, εσάς- δεν θα μπορέσετε να βρείτε λύση.
Τα σκυλιά που γαβγίζουν μόνο όταν ο κηδεμόνας τους είναι παρών μπορεί να είναι εδαφικά κυριαρχικά σκυλιά που λειτουργούν προστατευτικά όταν είναι μαζί με αυτόν. Μερικοί σκύλοι δεν γαβγίζουν μόνο. Θα γρυλίσουν, θα κάνουν κάποια ζημιά, πιθανώς και να δαγκώσουν. Ναι, αυτό το γλυκό σας τετράποδο που κάθεται δίπλα σας στο κρεβάτι αποζητώντας αγκαλιές και χάδια μετατρέπεται σε απειλή που γρυλίζει όταν ο σύντροφός σας ή άλλο πρόσωπο προσπαθεί να σας κάνει παρέα. Ο σκύλος σας είναι δίπλα σας στον καναπέ και τρελαίνεται με τον φίλο σας που προσπαθεί να σας αγκαλιάσει. Τι συμβαίνει; Ο σκύλος σας απλά λέει στο άλλο άτομο να κάνει πίσω.

Πολλοί κηδεμόνες, για να λέμε την αλήθεια, το βρίσκουν αυτό μάλλον κολακευτικό. Και νιώθουν ωραία όταν ο σκύλος τους τούς δείχνει ότι τους προστατεύει με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και όταν πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μαλτεζάκι, η αφοσίωσή του σε εσάς σας κάνει να νιώθετε ωραία. Ένας μικροσκοπικός και προσωπικός φύλακας. Έχει και πλάκα.
Αυτό όμως είναι μέρος του προβλήματος. Το ότι σας αρέσει δηλαδή. Και ο σκύλος σας το ξέρει αυτό. Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά οξυδερκή. Και αν είστε με κάτι που κάνουν ευχαριστημένοι, αυτόματα επιβραβεύετε τη συμπεριφορά τους. Ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί ότι είστε ευχαριστημένοι με τις ενέργειές του, το γάβγισμά του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή όμως είναι μια ενοχλητική συμπεριφορά για τους άλλους που είναι δίπλα σας. Και θα πρέπει να την αλλάξετε.
Έτσι, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να δείχνετε ότι σας αρέσει αυτό. Δώστε του να καταλάβει ότι όλο αυτό δεν σας κάνει ευτυχισμένους. Αν ο σκύλος σας είναι στον καναπέ και γαβγίζει σε κάποιον που σας πλησιάζει, κάντε τον να σηκωθεί από τον καναπέ. Αν είναι στο κρεβάτι και γρυλίζει, χάνει τα προνόμια του κρεβατιού.
Αυτό βέβαια συνήθως δεν είναι αρκετό για να διορθωθεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας ότι όταν κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά σας, αυτό είναι κάτι καλό και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί και να αναστατώνεται.
Τι μπορείτε να κάνετε
Εδώ θα σας δώσουμε μερικές ιδέες. Κάθε φορά που ο σκύλος σας σάς αγκαλιάζει, δώστε του μια λιχουδιά. Και κάθε φορά που ένας φίλος σας σάς αγκαλιάζει, δώστε και πάλι στον σκύλο σας μια λιχουδιά. Το ίδιο κάντε και σε άλλες περιπτώσεις. Όταν για παράδειγμα έρθει ένας κούριερ σπίτι και σας πλησιάζει να σας δώσει το δέμα. Και τότε δώστε στον σκύλο σας μια λιχουδιά. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να συνδέει τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν με κάτι καλό, τις λιχουδιές δηλαδή, ώστε να σταματήσει να ανησυχεί για εσάς.
Όταν τώρα δεν μπορείτε να προβλέψετε ότι κάποιος θα έρθει σπίτι με αποτέλεσμα η άφιξή του να κάνει τον σκύλο σας νευρικό ξεσπώντας σε γάβγισμα, καλό θα ήταν να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι. Κρατήστε λιχουδιές κοντά στην πόρτα. Έτσι πριν αφήσετε το άτομο να μπει μέσα, βάλτε τον σκύλο σας λουρί και αφήστε τον κάπου δεμένο ή βάλτε τον πίσω από μια πύλη για μωρά. Πάρτε το χρόνο σας και προετοιμάστε τον ώστε όλα να πάνε καλά – ο καλεσμένος σας μπορεί να περιμένει ένα λεπτό παραπάνω. Όταν λοιπόν ο σκύλος σας κοιτάζει τον επισκέπτη, πετάξτε του μια λιχουδιά. Με τον καιρό και την εξάσκηση, ο σκύλος σας θα μάθει ότι οι επισκέπτες σημαίνουν λιχουδιές και έτσι το γάβγισμα θα μειωθεί.

Λάβετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο καιρό ο σκύλος σας έχει αυτή τη συμπεριφορά, να γαβγίζει δηλαδή σε άλλους που σας πλησιάζουν, τόσο περισσότερο χρόνο ενδέχεται να χρειαστεί για να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά. Αν όμως πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη συμπεριφορά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τη διορθώσετε αμέσως πριν επιδεινωθεί.
Συχνά αυτό που συμβαίνει σε πολλούς είναι ότι ο σκύλος να έχει αυτή τη συμπεριφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να συμβεί κάτι άσχημο, το οποίο θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει πραγματικά να το διορθώσετε. Μπορεί, για παράδειγμα, στο τέλος να δαγκώσει κάποιον. Ή, μπορεί εκεί που ήσασταν μόνοι στο σπίτι αλλά τώρα έχετε σύντροφο, να μη θέλει με τίποτα να σας μοιραστεί. Εκεί πρέπει να δράσουμε άμεσα, με το σωστό πάντα τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε η ρίζα του προβλήματος για κάποια μη αποδεκτή συμπεριφορά του ζώου μας. Πρέπει όμως να εργαστούμε για να τη διορθώσουμε. Κάντε τον σκύλο σας έναν στοργικό σύντροφο και μην το αφήσετε να παραμένει ένας συναγερμός που είναι έτοιμος να εκραγεί.
Όταν το γάβγισμα συνδέεται με το φόβο
Πολλές φορές, οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα σκυλιά τους με το να γαβγίζουν και να γρυλίζουν σε όσους τους πλησιάζουν σημαίνει ότι τους φυλάνε. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Μεγάλο μέρος της επιθετικής συμπεριφοράς βασίζεται στο φόβο. Ένας φοβισμένος σκύλος συχνά υιοθετεί την αντίδραση “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, κάνοντας τον εαυτό του τρομακτικό και θορυβώδη, ώστε ό,τι τον φοβίζει να φύγει. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος δεν φυλάει καθόλου εσάς αλλά τον εαυτό του.
Πώς όμως το καταλαβαίνουμε αυτό; Το καταλαβαίνουμε όταν βλέπουμε ότι ο σκύλος μας δείχνει αυτή τη συμπεριφορά και όταν δεν είστε εσείς παρόντες. Αν ο σκύλος σας είναι μόνος του και δει έναν άλλο άνθρωπο ή σκύλο, και εξακολουθεί να τρελαίνεται, τότε προστατεύει τον εαυτό του, όχι εσάς.
Κάποιες συμπεριφορές, ειδικά όταν έχουν παγιωθεί, είναι δύσκολες να αλλάξουν. Αν δεν έχετε χρόνο ή τον τρόπο για να εκπαιδεύσετε το ζώο σας, η καλύτερη λύση είναι να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, που βασίζεται στη θετική εκπαίδευση ώστε να βοηθήσει τον σκύλο σας να μάθει ότι είναι ασφαλής και ότι θα τον φροντίζετε ώστε να μη χρειάζεται να γαβγίζει ανεξέλεγκτα.