string(0) ""

Μαλτέζ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον σκύλο «με τις τέλειες αναλογίες» κατά τον Αριστοτέλη

Κωνσταντίνα Μάλλιου

21/11/2023

Photo: Shutterstock

Με μια ιστορία που απαριθμεί τουλάχιστον 28 αιώνες, τα μικροσκοπικά Μαλτέζ είναι από τα πιο αξιαγάπητα και δημοφιλή σκυλιά στον κόσμο.

Πρόκειται για αυθεντικά σκυλιά σαλονιού, πολύ αριστοκρατικά, τα οποία συνοδεύουν τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων, όντας πιστά και προστατευτικά παρά το μικρό τους μέγεθος.

Το όνομά τους συνδέει την καταγωγή τους με το νησί της Μάλτας, ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτή η πληροφορία είναι απολύτως σωστή. Αν και υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, καταχωρήθηκαν επίσημα ως φυλή από το American Kennel Club το 1888.

Αν αγαπάτε τα μαλτεζάκια όσο εμείς – και ποιος μπορεί να τους αντισταθεί εξάλλου – και θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα γι’ αυτά τα λευκά και απαλά σκυλάκια, ακολουθούν μερικές πληροφορίες που ίσως σας φανούν ενδιαφέρουσες.

Ιστορία

Η Μάλτα βρίσκεται ανάμεσα στην ήπειρο της Αφρικής και στη Σικελία, με αποτέλεσμα να είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Ανέκαθεν αποτελούσε αφορμή για πολλές επιδρομές από διάφορους κατά καιρούς κατακτητές της, όπως οι Φοίνικες, οι Έλληνες, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Άραβες και οι Νορμανδοί. Στο νησί της Μάλτας γινόταν πώληση εμπορευμάτων, όπως μπαχαρικά, μετάξι, πολύτιμοι λίθοι, και δυστυχώς, – καθώς είμαστε της φιλοσοφίας “adopt, don’t shop”, απλά προφανώς μιλάμε για άλλες εποχές – μια μικρής φυλής με λευκό τρίχωμα που είχε γίνει η αγαπημένη των αριστοκρατισσών κυριών όλου του κόσμου, των σημερινών Μαλτέζ.

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πιστεύεται ότι τα μαλτεζάκια εισήχθησαν στη Μάλτα από τους Φοίνικες οι οποίοι κυβερνούσαν τότε τη Μεσόγειο. Οι ερευνητές έχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση της συγκεκριμένης φυλής. Από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τις Άλπεις, έχουν κάνει κατά καιρούς διάφορες εικασίες σχετικά με τον τόπο καταγωγής τους. Οι Έλληνες του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. γοητεύτηκαν και αυτοί με τη σειρά τους από αυτά τα αριστοκρατικά σκυλιά και ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτά ως «ο σκύλος με τις τέλειες αναλογίες σώματος» παρά το μικροσκοπικό του ανάστημα. Μάλιστα, τα Μαλτέζ συναντώνται και στην αρχαία ελληνική κεραμική τέχνη, αποδεικνύοντας ότι όντως κατείχαν εξέχουσα θέση και ότι οι άνθρωποι τα λάτρευαν.

Αργότερα, στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα μαλτεζάκια ήταν σύμβολο κύρους και fashion statement -ήταν δηλαδή, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, “στη μόδα”- και όλες οι Ρωμαίες αριστοκράτισσες τα κρατούσαν κοντά τους και τα αποκαλούσαν “Roman ladies dogs”. Πολλά ποιήματα γράφτηκαν και πολλοί μύθοι εξαπλώθηκαν στον κόσμο για αυτή τη φυλή που συμβόλιζε για τους Ρωμαίους την πίστη.

Μην απορείτε που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν Fido – η λατινική λέξη για την εμπιστοσύνη – τα μαλτεζάκια τους.

Ένας ακόμη θρύλος, αναφέρει ότι όταν ο Απόστολος Παύλος ναυάγησε στη Μάλτα, θεράπευσε τον πατέρα του Ρωμαίου κυβερνήτη του νησιού. Ο Publius – ο κυβερνήτης του νησιού – χάρισε στον Απόστολο Παύλο ένα μαλτεζάκι για να του δείξει την ευγνωμοσύνη του.

Στο Μεσαίωνα, λόγω όλων αυτών των συμφορών που έπλητταν την Ευρώπη, ήταν πολύ δύσκολο να έχει κάποιος σκύλο, καθώς η πανούκλα, η πείνα και η άγνοια, αποδεκάτιζαν ανθρώπους και ζώα. Ευτυχώς, έως τότε η φυλή Μαλτέζ, είχε ταξιδέψει μέχρι την Κίνα. Οι Ασιάτες κτηνοτρόφοι, όχι μόνο κράτησαν την συγκεκριμένη φυλή ζωντανή, αλλά την τελειοποίησαν κιόλας, κάνοντας μερικές διασταυρώσεις με άλλες ράτσες. Μετά τον Μεσαίωνα, τα Μαλτέζ ήταν έτοιμα να διεκδικήσουν ξανά τη θέση που τους άνηκε στην αγκαλιά της δυτικής αριστοκρατίας.

Ένας ακόμη θρύλος αναφέρει ότι η Βασίλισσα Μαρία Α’ της Σκωτίας, αποκεφαλίστηκε με το αγαπημένο της Μαλτέζ κάτω από τα μεσοφόρια της, το οποίο αν και επέζησε κατά τη δοκιμασία, πέθανε αργότερα από την θλίψη του.

Τέλος, στο Παρίσι μετά την επανάσταση του 1793, το Μαλτέζ της Μαρίας Αντουανέτα αυτοκτόνησε πηδώντας από τη γέφυρα Saint Michele, όταν είδε την κηδεμόνα του να οδηγείται στην γκιλοτίνα.

Εμφάνιση

Τα Μαλτέζ είναι μικροκαμωμένα, διαθέτουν μεταξένιο μακρύ τρίχωμα και μαύρα εκφραστικά μάτια. Αν και τις περισσότερες φορές το χρώμα της γούνας τους είναι λευκό, μπορούμε να τα συναντήσουμε και σε μπεζ αποχρώσεις. Τα αυτιά τους είναι μακριά και “πεσμένα”. Η μυτούλα τους είναι μαύρη, όμως τον χειμώνα μπορεί να αλλάξει, παίρνοντας ένα καφέ-ροζ χρώμα -το φαινόμενο αυτό ονομάζεται winter nose. Το ύψος των αρσενικών είναι περίπου 21-25 εκατοστά ενώ των θηλυκών 20-23 εκατοστά. Το βάρος τους δεν ξεπερνά τις περισσότερες φορές τα 4 κιλά.

Χαρακτήρας

Είναι κλασσικά σκυλάκια αγκαλιάς και ιδανικά για διαμερίσματα. Απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά και τα πάνε αρκετά καλά με τα παιδιά αν κοινωνικοποιηθούν σωστά και από μικρή ηλικία. Τους αρέσουν πολύ τα χάδια και φέρονται σε όλους με ευγένεια και αριστοκρατικούς τρόπους. Αγαπάνε να κοιμούνται στο πλάι του κηδεμόνα τους και αναπτύσσουν ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς μαζί του. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσουν σημάδια επιθετικότητας και να αρχίσουν να γαβγίζουν, ειδικά αν θεωρήσουν κάποιον/α απειλή. Είναι πολύ έξυπνα σκυλιά, υπάκουα και εκπαιδεύονται εύκολα.

Υγεία

Τα μαλτεζάκια μπορεί να υποφέρουν από δυσπλασία του ισχίου, όπως κι άλλες μικροσκοπικές φυλές. Επίσης, ίσως εμφανίσουν οφθαλμολογικές παθήσεις ή προβλήματα με τα δόντια τους. Οπότε, αν έχετε υιοθετήσει ή σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα χαριτωμένο μαλτεζάκι, δεν θα πρέπει να αμελείτε τις τακτικές εξετάσεις και την φροντίδα του. Όσον αφορά το τρίχωμά του, χρειάζεται συχνή περιποίηση, απαλό καθημερινό βούρτσισμα και μπάνιο κάθε τρεις περίπου εβδομάδες. Δεν χρειάζεται πολύ μεγάλες βόλτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 έτη.

Τελευταίες σκέψεις

Όπως όλα τα σκυλάκια, έτσι και τα Μαλτέζ μπορούν να γίνουν μέλος κάθε οικογένειας. Αγαπούν βαθιά, μένουν πιστά, είναι αφοσιωμένα και δεν πρόκειται ποτέ να προδώσουν τον/την κηδεμόνα τους. Φροντίστε να τους παρέχετε ό,τι καλύτερο γιατί αυτό τους αξίζει.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων