string(0) ""

Αυτά είναι τα πιο όμορφα και πολύχρωμα πτηνά του κόσμου

Στέλλα Πανοπούλου

12/02/2024

Photo: Shutterstock

Κάθε πτηνό είναι μοναδικό. Τα ζώα αυτά, με τα πολύχρωμα φτερά τους, τα ράμφη και τα λοφία τους, συγκλονίζουν τους ανθρώπους από καταβολής κόσμου. Αποτελούν σύμβολα και υλικό για μύθους και παραδόσεις.

Ας δούμε 12 από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα πτηνά στον κόσμο:

Πάπια Μανδαρίνος

Η πάπια Μανδαρίνος είναι μια πάπια μεσαίου μεγέθους που κουρνιάζει σε δέντρα. Προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Μπορεί να βρεθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό πτηνό που φέρει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι σχετικά ντροπαλό και ήσυχο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη πάπιας που έχουν πιο έντονο χαρακτήρα. Συχνά παρομοιάζεται με την πάπια Καρολίνα. Το γεγονός ότι ο Μανδαρίνος ζευγαρώνει για μια ζωή, τον καθιστά σύμβολο της αγάπης, κυρίως στις Ασιατικές χώρες. Υπάρχει και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Περιστέρι Νικομπάρ

Το περιστέρι Νικομπάρ μας μοιάζει γνώριμο και μοναδικό ταυτόχρονα. Γνώριμο γιατί μοιάζει πολύ με τα περιστέρια της πόλης που συναντάμε καθημερινά, μοναδικό λόγω του απίθανου, ιριδίζοντος χρωματισμού του. Το περιστέρι Νικομπάρ ζει κυρίως στα νησιά Νικομπάρ, στον ανατολικό Ινδικό ωκεανό. Μπορεί να βρεθεί, ακόμα, στο Μαλαϊκό αρχιπέλαγο, στα νησιά του Σολομώντα, και στο Παλάου. Το είδος απειλείται από το κυνήγι, αλλά παραμένει το μόνο μέλος του γένους του που επιβιώνει ακόμα. Δεν είναι ιδιαίτερα ντροπαλό, επομένως μπορεί να το συναντήσει κανείς σε ανθρώπινους οικισμούς.

Γαλάζια κίσσα

Η απόχρωση αυτού του μεσαίου μεγέθους πτηνού που κουρνιάζει στα δέντρα μοιάζει με αυτήν του πρωινού ουρανού. Προέρχεται από την ανατολική Βόρεια Αμερική, αλλά μπορεί να βρεθεί σε διάφορα μέρη της Αμερικής και του Καναδά. Αυτό το πτηνό είναι εξωστρεφές, φωνακλάδικο, και κάνει εξαιρετικές μιμήσεις που περιλαμβάνουν ήχους άλλων πουλιών και ανθρώπων. Όταν τρώει έναν καρπό, τον κρατά με το πόδι του και τον σπάει με το ράμφος του.

Κόκκινος Μακάο

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων, ο κόκκινος μακάο είναι ο απόλυτος ορισμός του παπαγάλου. Με το πολύχρωμο φτέρωμά του και το μεγάλο μέγεθός του, φαντάζει ιδιαίτερα επιβλητικός. Μοιάζει πραγματικά με ένα ιπτάμενο ουράνιο τόξο. Μπορεί κανείς να τον βρει σε πολλούς βιοτόπους, αλλά η καταγωγή του είναι από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι πανέξυπνος με ιδιαίτερη προσωπικότητα και μπορεί να μάθει να μιλάει. Αν τον προκαλέσεις μπορεί να γίνει επιθετικός, επομένως ακόμα και ως κατοικίδιο χρειάζεται να σέβεται κανείς τα όριά του.

Φλαμίνγκο

Τα φλαμίνγκο είναι διάσημα για την ντελικάτη κορμοστασιά και το φωτεινό ροζ χρώμα τους. Τα περισσότερα φλαμίνγκο ζουν στην Αμερική, και κάποια είδη ζουν στην Αφρική, στην Ευρώπη, και στην Ασία. Τείνουν να στέκονται στο νερό, στο ένα πόδι. Δεν είναι γνωστό γιατί το κάνουν αυτό, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να δει το Μεγάλο Φλαμίνγκο που επισκέπτεται τη χώρα μας γύρω στο Μάρτιο, κυρίως στους υδροβιότοπους της Θράκης.

Μπλε πουλί του παραδείσου

Αυτό το ιδιαίτερο, μεγαλόσωμο πτηνό, δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Διαθέτει τιρκουάζ φτέρωμα και ουρά από μαλακά πούπουλα. Απειλείται από το κυνήγι και την απώλεια του βιοτόπου του. Το κεφάλι του είναι μαύρο, και τα μάτια του περικλείονται από άσπρα μισοφέγγαρα. Προέρχεται από τα δάση της Νέας Γουινέας και από τα γύρω νησιά.

Χρυσός φασιανός

Ο χρυσός φασιανός ή Κινέζικος φασιανός ή φασιανός ουράνιο τόξο προέρχεται από την Κίνα, αλλά έχει εισαχθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής. Μένει κυρίως στο έδαφος, όπως οι κότες και οι γαλοπούλες. Τα αρσενικά είναι πιο πολύχρωμα από τα θηλυκά, με φανταχτερό, πλουμιστό φτέρωμα.

Παπαδίτσα με κόκκινο λαιμό

Η παπαδίτσα με κόκκινο λαιμό είναι ένα πανέμορφο, μικρόσωμο πτηνό από τη Νότια Αμερική. Είναι κυρίως πράσινο, με σημεία κόκκινα και μπλε. Ζει κυρίως σε τροπικά δάση.

Περιστέρι με μπλε κορώνα

Αυτό το απίστευτο περιστέρι έχει πλούσιο μπλε και μωβ χρωματισμό στο φτέρωμά του, καθώς και ένα ιδιαίτερο λοφίο σαν κορώνα που εκτείνεται γύρω απ’ το κεφάλι του. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιστέρια στον κόσμο. Το αρσενικό και το θηλυκό μοιάζουν πολύ, αλλά το αρσενικό είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Είναι ευάλωτα πτηνά που ζουν στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας.

Παγόνι

Όλοι είχαμε την τύχη να δούμε κάποτε παγόνια σε πάρκα της χώρας μας. Αυτά τα πτηνά θα μπορούσαν να είναι οι βασιλιάδες της μόδας και της ομορφιάς. Προέρχονται από την Ασία και την Αφρική αλλά μπορεί κανείς να τα βρει σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι πανέμορφα και μοιάζουν να το γνωρίζουν – εξ ου και οι φήμες περί “περηφάνιας”. Τα αρσενικά έχουν πλουμιστή ουρά που ανοίγει σαν βεντάλια για να προσελκύσουν τις θηλυκές και να επιδείξουν δύναμη. Το παγόνι του Κονγκό είναι το μόνο που δεν μπορεί να ανοίξει την ουρά του.

Ερυθρόλοφο τουράκο

Το αξιολάτρευτο ερυθρόλοφο τουράκο προέρχεται από την Αγκόλα και μάλιστα είναι το εθνικό πτηνό της χώρας. Βγάζει ήχους που θυμίζουν μαϊμού και έχει μικρό κίτρινο ράμφος και κόκκινο λοφίο. Ζει σε σμήνη ή σε ζευγάρια και έχει έντονα χρώματα.

Πάπια Καρολίνα

Η πάπια Καρολίνα (ή “ξυλόπαπια”) είναι μια πάπια που κουρνιάζει σε δέντρα και προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Μπορεί κανείς να τη δει και σε πάρκα ή φάρμες της Ελλάδας. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα. Το φτέρωμά τους είναι ιριδίζον και ο λαιμός τους άσπρος. Τα μάτια τους είναι κόκκινα.

Σχετικά άρθρα

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους

Αθώα αστεία & ενοχλητικά πειράγματα- Κάμερα καταγράφει τι κάνουν οι νεαροί πίθηκοι στους μεγαλύτερους