string(0) ""

Οδηγός διατροφής για το χάμστερ σας: Τι φαγητά πρέπει να αποφεύγετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

25/06/2023

Photo: Unsplash

Μπορεί να θέλετε να κακομάθετε το μικρό σας χάμστερ με λιχουδιές και ανθρώπινα σνακ, αλλά υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν θα πρέπει να τους δώσετε ποτέ.

Τα χαμστεράκια δεν χρειάζονται μεγάλη ποικιλία στη διατροφή τους και η τροφή που αγοράζετε από το αγαπημένο σας pet shop περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μπορείτε να τους δίνετε λιχουδιές και ορισμένες ανθρώπινες τροφές αλλά πάντα με μέτρο και δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% της ημερήσιας διατροφής τους.

Για να μην προσπαθείτε κάθε φορά να θυμηθείτε τι δεν πρέπει να φάει το μικρό σας χάμστερ, συγκεντρώσαμε μια λίστα για να μπορείτε να ανατρέχετε όταν το χρειάζεστε.

Ζάχαρη

Φυσικά όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα χάμστερ αγαπούν τη ζάχαρη και οτιδήποτε γλυκό. Ωστόσο η κατανάλωσή ζάχαρης ή οποιοδήποτε άλλου γλυκαντικού πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει βακτηριακές λοιμώξεις και διαβήτη. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού τους βάρους, οπότε αν θέλετε να προσφέρετε ένα γλυκό σνακ στο κατοικίδιό σας, προτιμήστε κάποιο φρούτο μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Καυτερή πιπεριά

Οι καυτερές πιπεριές ή οποιαδήποτε καυτερή τροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα των χάμστερ οπότε πρέπει να αποφεύγονται. Ορισμένες φορές προκαλεί και διάρροια, ένα σύμπτωμα που σίγουρα δεν θέλετε να υποστεί το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Κόκκινα φασόλια

Αν είναι ωμά τα κόκκινα φασόλια, μπορεί να είναι τοξικά για τα χάμστερ. Αν είναι μαγειρεμένα, και πάλι δεν αποτελεί μια έξυπνη λύση να τους προσφέρετε αντί για κάποια άλλη λιχουδιά. Είναι δύσπεπτα, προκαλούν αέρια και φούσκωμα οπότε αποφύγετέ τα.

Κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια αλλά και όλα τα λαχανικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια είναι απαγορευτικά για τα χάμστερ όπως και για πολλά άλλα ζώα όπως είναι οι γάτες, οι σκύλοι και τα κουνέλια. Μην ταΐζετε τα κατοικίδιά σας με κανένα μέρος αυτού του λαχανικού γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται θειοθειικό άλας και μπορεί να προκαλέσει στα χάμστερ αιμολυτική αναιμία, δηλαδή απώλεια των ερυθρών τους αιμοσφαιρίων.

Ντομάτα

Αν και η ντομάτα μπορεί να αποτελεί μια υγιεινή λιχουδιά, το φύλλωμα και ο κορμός της δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλωθούν από τα χάμστερ, καθώς μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία τους. Είναι τοξικά και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατό τους.

Πατάτα

Ναι είναι πεντανόστιμες αλλά δεν θα πρέπει να ταΐσετε το χάμστερ σας πατάτες. Οι ωμές πατάτες περιέχουν μια τοξική ουσία, τη σολανίνη, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάνε ποτέ κάτι τέτοιο. Οι τηγανιτές πατάτες είναι επίσης ένα μεγάλο όχι. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορείτε να τους προσφέρετε βραστή ή ψητή πατάτα, αλλά σε μικρές ποσότητες γιατί περιέχουν άμυλο και μπορεί να κάνει κακό στην υγεία τους.

Πικραμύγδαλο

Μπορεί το κανονικό αμύγδαλο να αποτελεί ένα ακίνδυνο σνακ, το πικραμύγδαλο όμως είναι απαγορευτικό. Αυτός ο ξηρός καρπός περιέχει ίχνη κυανίου, το οποίο είναι θανατηφόρο για τα χάμστερ. Πριν δώσετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο αμύγδαλο, βεβαιωθείτε πρώτα για την ποικιλία του. Για εμάς μπορεί να είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους, αλλά για εκείνο είναι επικίνδυνη.

Σέλινο

Τα περισσότερα λαχανικά είναι ιδανικά για τη διατροφή των χάμστερ, όμως όσον αφορά το σέλινο θα πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα. Δεν περιέχουν κάποια επικίνδυνη ή τοξική ουσία αλλά η υφή του κορμού και των φύλλων του μπορεί να προκαλέσει πνιγμό. Αν θέλετε να προσφέρετε λίγο σέλινο στο χαμστεράκι σας, κόψτε το σε πολύ μικρά κομματάκια ώστε να είναι εύκολο στην κατανάλωση και περισσότερο ασφαλές.

Τροφή άλλων ζώων

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐσετε το μικρό σας χάμστερ τροφή άλλων ζώων, όπως γατοτροφή ή σκυλοτροφή καθώς κάθε ζώο έχει μοναδικό πεπτικό σύστημα.
Μην ξεχνάτε ότι όλες οι τροφές είναι ειδικά κατασκευασμένες για τον κάθε ζωάκι και τις ανάγκες του.

Τελευταία συμβουλή

Προτού λοιπόν αποφασίσετε να προσφέρετε στο αγαπημένο σας χαμστεράκι μια τροφή εκτός από τη δική του, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξική για την υγεία του. Εξάλλου υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων τα οποία είναι ασφαλή για την υγεία του και σίγουρα θα τα λατρέψει.

Σχετικά άρθρα

Δείτε τι θα συμβεί αν η γάτα σας φάει μελομακάρονα

Επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας γαρίδες; Δείτε πώς να του σερβίρετε το αγαπημένο θαλασσινό

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαχανικά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε