string(0) ""

Τα 5 πιο συνηθισμένα συμπεριφορικά προβλήματα των κατοικίδιων πτηνών

Στέλλα Πανοπούλου

27/06/2024

Photo: Shutterstock

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η κηδεμονία ενός κατοικίδιου πτηνού είναι εύκολη υπόθεση, σε σχέση με το να φροντίζει κανείς έναν σκύλο ή μία γάτα.

Παρόλα αυτά, τα πτηνά συντροφιάς έχουν κι αυτά τις δυσκολίες τους ως προς τις ανάγκες φροντίδας και τη συμπεριφορά τους. Παρότι αποτελούν υπέροχους συντρόφους, υπάρχουν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς που πολλοί κηδεμόνες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μερικά από αυτά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα, με αποτέλεσμα πολλοί κηδεμόνες φτερωτών πλασμάτων να ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις για να βοηθήσουν τα φιλαράκια τους.

Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν τις λύσεις τους, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια, αλλά συχνά αποδεικνύονται αποτελεσματικές.

Ας δούμε τα 5 πιο κοινά συμπεριφορικά προβλήματα των κατοικίδιων πτηνών, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να τα λύσετε:

1. Δάγκωμα

Το δάγκωμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπεριφορικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει ένα κατοικίδιο πτηνό. Σίγουρα το δάγκωμα πονάει, και δεν αποτελεί μια συμπεριφορά που θα καλωσορίσετε στη ζωή σας με προθυμία. Ευτυχώς, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε προσδιορίζοντας τη βαθύτερη αιτία του. Αν το πτηνό σας σάς δαγκώνει, καλείστε να αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάτι που του προκαλεί φόβο ή στρες, αν μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες του, ή αν προσπαθεί απλά να παίξει μαζί σας. Αν καταλάβετε τι φταίει, θα μπορέσετε να λάβετε και τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσετε την ενοχλητική αυτή συμπεριφορά.

2. Τσιρίδες

Πολλά πτηνά τείνουν να τσιρίζουν παραπάνω απ’ το φυσιολογικό. Οι προβληματικές τσιρίδες μπορεί να προκύπτουν λόγω πλήξης, κατάθλιψης, ή στρες. Αν έχετε λάβει υπόψη σας όλους τους πιθανούς παράγοντες και έχετε συμβουλευτεί κτηνίατρο ειδικό στα πτηνά ώστε να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα νοσήματα, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό στη συμπεριφορά των πτηνών για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά.

3. Καταστροφικές τάσεις

Οι καταστροφικές συμπεριφορές στα πτηνά συνήθως υποδεικνύουν ότι το το πουλί έχει κάποιο πρόβλημα με το περιβάλλον του ή ότι δεν δέχεται αρκετά νοητικά ερεθίσματα ώστε να μη βαριέται. Τα πτηνά είναι πολύ έξυπνα και χρειάζονται πολλή προσοχή και διάφορες δραστηριότητες για να είναι ευχαριστημένα. Αν το κατοικίδιο πτηνό σας παρουσιάζει καταστροφικές συμπεριφορές, αναρωτηθείτε αν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί του, και επιδιώξτε να το συμπεριλαμβάνετε περισσότερο στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

4. Κτητικότητα σε σχέση με την περιοχή του

Πολλά πτηνά που ξαφνικά γίνονται κτητικά με την περιοχή τους, μπορεί απλά να αντιμετωπίζουν ορμονικά προβλήματα κατά την αρχή της εποχής του ζευγαρώματος. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ωθούν το αγαπημένο σας πουπουλένιο φιλαράκι σε αυτή τη συμπεριφορά. Ένας από τους πιθανούς λόγους είναι το κατοικίδιο πτηνό σας να νιώθει δυσαρεστημένο μαζί σας. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά του χρησιμοποιώντας τεχνικές ενίσχυσης δεσμών κηδεμόνα-κατοικιδίου. Αν δεν τα καταφέρετε, συμβουλευτείτε έναν ειδικό στη συμπεριφορά των πτηνών.

left arrow
right arrow

5. Τράβηγμα των φτερών

Τα πτηνά τραβούν και μαδάνε τα φτερά τους όταν πάσχουν από βαριά κατάθλιψη και νιώθουν άβολα στο περιβάλλον τους. Αν το αγαπημένο σας πτηνό μαδάει τα φτερά του, ζητήστε αμέσως τη γνώμη ενός κτηνιάτρου εξειδικευμένου στα πτηνά ώστε να αποκλείσετε την πιθανότητα να υπάρχει κάποια πάθηση που προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Αν δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα υγείας, αναρωτηθείτε άμεσα αν το πτηνό συντροφιάς σας είναι ικανοποιημένο με τις συνθήκες διαβίωσής του, αν χρειάζεται μεγαλύτερο ή πιο καθαρό κλουβί, αν λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του, ή αν έχει ανάγκη περισσότερη προσοχή από εσάς.

Σχετικά άρθρα

Οικογένεια έσωσε ορφανό πουλάκι τυλίγοντάς το σε τορτίγια

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας δεν θέλει κάποιο μέλος της οικογένειας