string(0) ""

Αυτές είναι οι 10 πιο σπάνιες ράτσες γατών

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/10/2023

Photo: Shutterstock

Μπορεί για εσάς η μονάκριβή σας γατούλα να είναι μοναδική και να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει άλλη σαν κι αυτή στον κόσμο.

Και με το δίκιο σας!

Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ό,τι ράτσα κι αν είναι, όποιο χρώμα κι αν έχει, όποιο κι αν είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ράτσες που είναι πραγματικά οι πιο σπάνιες ράτσες γάτας σε όλον τον κόσμο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπάρχουν γάτες που είναι τόσο σπάνιες να τις βρεις, πόσο μάλλον να τις πάρεις στα χέρια σου, επειδή η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε παντού τόσες πολλές μικρές κυρίες που μπορεί να έχουν ελάχιστες διαφορές μαζί τους.

Αλλά υπάρχουν και εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με τις 10 πιο σπάνιες ράτσες και μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Sokoke

Η γάτα Sokoke θεωρείται μια από τις πιο σπάνιες εξημερωμένες φυλές γάτας σε όλον τον κόσμο. Η καταγωγή της είναι από το τροπικό δάσος Arabuko-Sokoke που βρίσκεται στην Κένυα. Οι γάτες αυτές έκαναν την εμφάνισή τους στον κόσμο τη δεκαετία του 1970 όμως αναγνωρίστηκαν ως επίσημη φυλή από το GCCF (The Governing Council of the Cat Fancy) μόλις το 2015, οπότε θεωρούνται σχετικά νέα φυλή γάτας. Πρόκειται για μια γάτα η οποία είναι πολύ κοινωνική, δραστήρια, λατρεύει να παίζει και βαριέται όταν είναι πολλές ώρες μόνη της. Το προσδόκιμο ζωής της είναι περίπου 15 χρόνια και το βάρος της φτάνει από 2,5 μέχρι και 4,5 κιλά.

Devon Rex

Οι πανέμορφες Devon Rex γάτες είναι μικρόσωμες- σκεφτείτε ότι ζυγίζουν το πολύ 4 κιλά – κοντότριχες και ζουν περίπου 9 με 13 χρόνια. Το τρίχωμά τους είναι πολύ κοντό και ευαίσθητο οπότε δεν πρέπει να βουρτσίζεται γιατί “σπάει”. Το ρόλο του groomer το αναλαμβάνει η ίδια, αφού περιποιείται και φροντίζεται μόνη της σωστά χωρίς εσείς να χρειαστείτε να κάνετε τίποτα. Οι γάτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη φυλή είναι πολύ έξυπνες, φιλικές και θεωρούνται από αυτές που δεν προκαλούν αλλεργίες στους ανθρώπους. Η εμφάνισή τους έχει κάτι το εξωτικό ή το εξωγήινο λόγω των μεγάλων ματιών τους και για αυτό είναι αρκετά αγαπητές από πολλούς ανθρώπους.

Kurilian Bobtail

Εντυπωσιακές, μαλακές, γεμάτες μύες και βάρος που φτάνει μέχρι και τα 7 κιλά. Οι γάτες Kurilian Bobtail ανήκουν και αυτές επάξια στη λίστα με τις πιο σπάνιες ράτσες γατών στον κόσμο. Είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε μόνη της, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 5 ετών, δηλαδή σημαντικά περισσότερο από ότι άλλες φυλές γάτας. Το μεγαλύτερό τους προτέρημα είναι ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια! Εμείς ελπίζουμε και παραπάνω, όχι μόνο για αυτές αλλά για όλες τις γατούλες του κόσμου.

Norwegian Forest

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η γάτα Norwegian Forest κατάγεται από τη Νορβηγία όπου ονομάζεται skogkatt που σημαίνει κυριολεκτικά «γάτα του δάσους». Πιστεύεται ότι είναι απόγονοι άλλων εξημερωμένων ευρωπαϊκών γατών που εισήχθησαν από τους Ρωμαίους στην Ευρώπη, οπότε δεν θεωρείται ότι έχουν άγριους προγόνους. Παρόλα αυτά, οι Norwegian Forest υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς αναφέρονται συχνά στη σκανδιναβική μυθολογία, όπου περιγράφονται ως μεγάλες, μακρύτριχες γάτες. Είναι αρκετά δραστήριες και αγαπούν το παιχνίδι σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκονται. Λόγω του μακριού τριχώματός τους χρειάζονται αρκετή περιποίηση οπότε πρέπει να εξοπλιστείτε με υπομονή και με κατάλληλες βούρτσες για γάτες. Δυστυχώς, έχουν μέση διάρκεια ζωής που φτάνει περίπου τα 12 χρόνια.

Minskin

Οι γάτες Minskin μοιάζουν αρκετά με τις γάτες Sphynx, επειδή έχουν ελάχιστο έως καθόλου τρίχωμα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η γάτα είναι τόσο σπάνια είναι επειδή πρόκειται για μια αρκετά νέα φυλή που αναπτύχθηκε μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Εκείνη την εποχή, ένας άνδρας από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αποφάσισε ότι ήθελε μια γάτα με το χρώμα των σιαμέζικων γατών, κοντά πόδια και γούνα μόνο στην ουρά, τα αυτιά και τα πόδια και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η φυλή. Η πρώτη Minskin εμφανίστηκε το 1998 και μέχρι το 2005 υπήρχαν μόνο περίπου 50 από αυτές. Βέβαια μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι μια σπάνια και δυσεύρετη φυλή. Το προσδόκιμο ζωής της είναι 12 με 15 χρόνια εφόσον φροντίζονται σωστά.

Egyptian Mau

Ξέρετε ότι οι γάτες δεν συμπαθούν και πολύ το νερό. Οι Egyptian Mau όμως είναι η εξαίρεση, αφού αγαπούν να παίζουν μαζί του και είναι τόσο έξυπνες που μπορούν να μάθουν να ανοιγοκλείνουν τη βρύση για να παίζουν όποτε θέλουν. Είναι από τις πιο αρχαίες ράτσες γάτας στον κόσμο, είναι εξαιρετικά δραστήριες αλλά αγαπούν και τις αγκαλιές των γατογονιών τους. Ζυγίζουν από 3,5 μέχρι 5,5 κιλά, ζούνε περίπου 12 με 15 χρόνια και μπορούμε να τις συναντήσουμε σε χρώματα του γκρι, του χάλκινου και του ασημί.

Tonkinese

Οι Tonkinese προέρχοναι από τις γάτες Σιάμ και τις γάτες Βιρμανίας. Αναπαράχθηκαν σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν γάτες με στοργική φύση και υψηλό διανοητικό επίπεδο, αλλά με πολύ λιγότερο διαπεραστική φωνή από αυτή που είναι γνωστό ότι έχουν οι γάτες Σιάμ. Η πρώτη όμως αναπαραγωγή ήταν ουσιαστικά ένα λάθος και δεν αναπαράχθηκαν σκόπιμα έως τη δεκαετία του 1950. Η συγκεκριμένη φυλή έλαβε επίσημη αναγνώριση το 1984. Είναι πολύ αγαπησιάρες, δραστήριες και τους αρέσει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Ζυγίζουν 2,5 με 5,5 κιλά και μπορούν να ζήσουν μέχρι 18 χρόνια.

Chartreux

Η γάτα Chartreux είναι μια γάτα με καταγωγή από τη Γαλλία και κοντό τρίχωμα, όπως ίσως έχετε υποθέσει από το όνομά της. Χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κυνηγετικές γάτες λόγω της πυκνής και αδιάβροχης γούνας τους αλλά αποτελούν και εξαιρετικά κατοικίδια αφού μπορούν να κρατήσουν τα ποντίκια και άλλα παράσιτα μακριά από το σπίτι σας. Το χρώμα των Chartreux είναι εκπληκτικό και κάπως περίεργο γκρι μπλε. Τα θηλυκά είναι μικρότερα και ζυγίζουν από 2,5 έως 4 κιλά, ενώ τα αρσενικά από 4,5 έως και 7 κιλά, Το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου τα 13 χρόνια.

LaPerm

Οι γάτες LaPerm προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι αρκετά δυσεύρετες. Η εμφάνισή τους είναι μοναδική καθώς φαίνονται επιμελώς ατημέλητες λόγω του περίεργο τριχώματός τους. Ενώ οι περισσότερες γάτες έχουν ίσιο τρίχωμα, αυτές έχουν ζωηρές ανάλαφρες μπούκλες. Είναι πολύ παιχνιδιάρες και ιδιαίτερα ομιλητικές. Ζυγίζουν 2,5 με 4 περίπου κιλά και μπορούν να ζήσουν έως και 15 χρόνια ανάλογα το πόσο καλά τις φροντίζει ο κηδεμόνας τους.

Turkish Van

Η πανέμορφη, λευκή γάτα Turkish Van, έχει μακρύ τρίχωμα όμως χάνει λίγο τρίχωμα σε σχέση με άλλες. Αυτές οι γάτες είναι ιδιαίτερα ενεργητικές και τους αρέσει να παίζουν και με το νερό, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τις κάνει μοναδικές. Το τρίχωμά τους είναι μεταξένιο, τις περισσότερες φορές σε λευκό χρώμα αν και συχνά μπορεί να συναντήσεις να έχουν άλλο χρώμα στο πρόσωπο και την ουρά τους, η οποία είναι πολύ πιο φουντωτή σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Μερικές γάτες Turkish Van έχουν διαφορετικά μάτια, το ένα σε μπλε και το άλλο σε κεχριμπαρένιο χρώμα.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Πώς να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη και χωρίς άγχος με καλεσμένους στο σπίτι

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο