string(0) ""

Αυτές τις τροφές δεν θα πρέπει να δώσετε στη γάτα σας το καλοκαίρι

Κωνσταντίνα Μάλλιου

24/06/2024

Photo: Shutterstock

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά.

Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες έχουν πάρει φωτιά. Τα παγωτά εξαφανίζονται πριν καλά καλά μπουν στην κατάψυξη. Όλοι και όλες μας προσπαθούμε να δροσιστούμε με κάθε πιθανό τρόπο, είτε κάνοντας συχνά ντους είτε πίνοντας άφθονο παγωμένο νερό είτε τρώγοντας δροσιστικά φαγητά.

Ειδικά το θέμα της διατροφής έχει αλλάξει γιατί όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες συνήθως μειώνεται και η όρεξή μας και θέλουμε να τρώμε πιο “ελαφριά” φαγητά.

Βέβαια, εκτός από εμάς που ενώ λατρεύουμε το καλοκαίρι ταυτόχρονα παρακαλάμε να τελειώσει για να δροσιστούμε λίγο, υπάρχουν και οι γάτες που ενώ αγαπούν τον ήλιο και την ζέστη δεν αντέχουν καθόλου τον καύσωνα.

Αν έχετε γατούλα, τότε ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι τρώει λιγότερο και ίσως αλλάζουν κάπως οι διατροφικές της συνήθειες.

Δυστυχώς, αυτή η εποχή του χρόνου επιφυλάσσει μερικούς κινδύνους για τον μικρό σας αίλουρο όσον αφορά τη διατροφή του, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Ο πρώτος είναι η αφυδάτωση. Το καλοκαίρι τόσο εμείς όσο και τα ζώα χρειάζονται περισσότερο νερό και τροφές που να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ενώ εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τη διατροφή μας οι γάτες εξαρτώνται από τους κηδεμόνες τους. Οπότε, αν θέλετε να παραμείνει η γάτα σας ενυδατωμένη, φροντίστε να της παρέχετε καθαρό και δροσερό νερό. Μπορείτε, για να τρώει τη σωστή ποσότητα τροφής, να αναμιγνύετε τις κροκέτες της με λίγο υγρή τροφή για να είναι πιο δροσιστική και ελκυστική για τη γάτα σας.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή της γάτας καταστάσεις, όπως είναι η θερμοπληξία ή η νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει εμετούς και διάρροια επειδή κατανάλωσε χαλασμένη τροφή – ειδικά το καλοκαίρι οι τροφές τείνουν να χαλάνε πιο εύκολα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, το καλοκαίρι υπάρχουν τροφές που τρώμε εμείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φάνε οι γάτες. Ναι μεν εμάς μας δροσίζουν και τις απολαμβάνουμε στο έπακρο, αλλά οι γάτες δεν πρέπει να τις καταναλώσουν γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και κάποιες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

left arrow
right arrow

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

● Σταφύλι και σταφίδες: Το σταφύλι είναι από τα πιο δροσιστικά και νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα για εμάς τους ανθρώπους. Για τις γάτες, όμως, δεν είναι το ιδανικότερο φρούτο που θα μπορούσαν να φάνε. Δυστυχώς, τόσο τα σταφύλια όσο και οι σταφίδες ενέχουν κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας για τις γάτες, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν προσδιορίσει τι ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί την τοξίκωση στις γάτες, θεωρούν ότι η επικίνδυνη τοξίνη δεν βρίσκεται στα κουκούτσια καθώς περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί τόσο μετά την κατανάλωση σταφυλιών με κουκούτσια όσο και χωρίς. Οπότε, κρατήστε τα σταφύλια και τις σταφίδες μακριά από την αγαπημένη σας γατούλα.

● Παγωτό: Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο για τις γάτες. Τα παγωτά περιέχουν διάφορα συστατικά που είναι τοξικά για τις γάτες. Ή αν δεν είναι τοξικά σίγουρα δεν τους κάνουν καλό σε βάθος χρόνου. Το πιο τοξικό συστατικό που μπορεί να περιέχει ένα παγωτό είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη, δύο συστατικά ιδιαίτερα επιβλαβή για τις γάτες. Άλλα συστατικά που συναντάμε στα παγωτά και δεν είναι καλό να καταναλώνονται από τις γάτες είναι η ζάχαρη. Όσον αφορά το γάλα, τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνο αλλά κάποιες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Συνοψίζοντας

Μπορεί ο μικρός σας αίλουρος να σας παρακαλάει για μια μπουκιά από ό,τι τρώτε, όμως εσείς δεν πρέπει να ενδώσετε. Υπάρχουν εναλλακτικές που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας που σίγουρα είναι εξίσου δροσιστικά με τα σταφύλια και το παγωτό. Καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας και να πάρετε τη γνώμη του/της κτηνιάτρου σας για να συνεχίσετε να έχετε ένα καλό καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα

Τα προϊόντα που θα κρατήσουν τον σκύλο σας άνετο και ασφαλή στην παραλία

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Σπέτσες: Τουρίστρια έπεσε στη θάλασσα για να σώσει γατάκι που πνιγόταν