string(0) ""

Μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας παγωτό; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε

Στέλλα Πανοπούλου

05/07/2024

Photo: Shutterstock

Το αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού είναι, το δίχως άλλο, το παγωτό. Τι γίνεται όμως αν η αγαπημένη σας γατούλα χώσει το μουσούδι της στο κυπελάκι σας; Είναι επικίνδυνο να τρώνε οι γάτες παγωτό; Τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας κλέψει μια-δυο γλειψιές;

Είναι τοξικό το παγωτό για τις γάτες;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πιο περίπλοκη από ένα ναι ή ένα όχι. Το παγωτό δεν είναι πάντα τοξικό για τις γάτες, αλλά μπορεί να γίνει, και σίγουρα δεν θεωρείται υγιεινή τροφή για τα οικόσιτα αιλουροειδή.

Το παγωτό φτιάχνεται συνήθως από γάλα, στο οποίο οι ενήλικες γάτες έχουν δυσανεξία. Η ζάχαρη είναι επίσης επικίνδυνη για τις γάτες, και η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Εκτός αυτού, πολλά παγωτά περιέχουν συστατικά που είναι τοξικά για τις γάτες, όπως είναι οι σταφίδες, το ρούμι, η σοκολάτα, και ο καφές. Ακόμα, τα παγωτά χωρίς ζάχαρη ενδέχεται να περιέχουν το εξαιρετικά τοξικό γλυκαντικό ξυλιτόλη.

Θεωρητικά, μια γάτα μπορεί να φάει πολύ λίγο σκέτο παγωτό βανίλια με ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνετε μεγάλες ποσότητες στο κατοικίδιό σας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γάλα και ζάχαρη.

Τα σορμπέ, παρότι δεν περιέχουν γάλα, δεν είναι πάντα ασφαλή για να τα καταναλώσει η γάτα σας, καθώς ο βαθμός τοξικότητας ενός παγωτού εξαρτάται πάντα από τα συστατικά του. Τα παγωτά χωρίς γαλακτοκομικά συχνά χρησιμοποιούν φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, τα οποία γενικά θεωρούνται ασφαλή για τις γάτες. Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα με τα μη τοξικά παγωτά χωρίς ζάχαρη και σορμπέ εξακολουθεί να είναι η ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται.

Αν σκέφτεστε, παρόλα αυτά, ότι αξίζει στη γάτα σας λίγο λαχταριστό παγωτό, μπορείτε να θυμάστε ότι, ακόμα κι αν της δώσετε, δεν θα το απολαύσει τόσο όσο ένας σκύλος, καθώς οι γάτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τις γλυκιές γεύσεις.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Frozen Yogurt;

Το παγωμένο γιαούρτι εξακολουθεί να περιέχει λακτόζη (εκτός αν είναι χωρίς λακτόζη) και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται ασφαλές για τη γάτα σας σε μεγάλες ποσότητες. Όπως συμβαίνει και με πολλές γεύσεις παγωτό, μια γλειψιά γιαούρτι δεν θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη γάτα σας (εκτός αν περιέχει τοξικά συστατικά, όπως σοκολάτα), αλλά αν φάει περισσότερο ενδέχεται να εμφανίσει προβλήματα στο γαστρεντερικό και άυξηση του βάρους της.

left arrow
right arrow

Χρήσιμα tips: Πώς μπορείτε να δώσετε παγωτό στη γάτα σας;

1. Δίνετε παγωτό στη γάτα σας πολύ σπάνια – όχι συχνότερα από μια φορά στις δύο ή τρεις εβδομάδες.

2. Μην της επιτρέπετε να τρώει περισσότερο από μια κουταλιά παγωτό τη φορά, καθώς δεν ενδείκνυται να καταναλώνει τόσες θερμίδες.

3. Ελέγχετε εξονυχιστικά τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του παγωτού για αλλεργιογόνες ή τοξικές ουσίες. Αποφύγετε οπωσδήποτε τη σοκολάτα, τον καφέ, τα macadamia nuts, το αλκοόλ, και την ξυλιτόλη (Ε967). Για οποιοδήποτε άλλο συστατικό δεν νιώθετε εντελώς σίγουρος/η, ψάξτε πρώτα αν είναι ασφαλές για τις γάτες.

4. Το παγωτό χωρίς γάλα θεωρείται πιο υγιεινό συγκριτικά από το παγωτό με γάλα.

5. Αποφύγετε τις έντονες και περίεργες γεύσεις και τις γαρνιτούρες.

6. Προτιμήστε ειδικό παγωτό για γάτες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο, ή φτιάξτε στο σπίτι το δικό σας παγωτό για τη γάτα σας.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει παγωτό;

Αν η γάτα σας φάει μεγάλη ποσότητα παγωτού ή παγωτό που περιέχει τοξικές ουσίες, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθήστε την για τυχόν γαστρεντερικά ή άλλα συμπτώματα.

Σχετικά άρθρα

Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Σπέτσες: Τουρίστρια έπεσε στη θάλασσα για να σώσει γατάκι που πνιγόταν

Πώς να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό