string(0) ""

Έρευνα: Οι άνθρωποι που έχουν γάτα είναι πιο συναισθηματικοί από αυτούς που έχουν σκύλο

Μυρτώ Τζώρτζου

14/10/2023

Photo: Shutterstock

Είναι γνωστό πλέον ότι τα κατοικίδιά μας μας ανακουφίζουν από το άγχος. Όταν τα αγγίζουμε ή ακόμη και όταν έχουμε οπτική επαφή με αυτά, το σώμα μας παράγει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η “ορμόνη της αγάπης”, που μας κάνει να νιώθουμε ζεστά και χαρούμενα.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα ζώα και τα συναισθήματά μας αφορούν ανθρώπους και σκύλους. Τι γίνεται όμως με τις λίγο αδικημένες γάτες;

Μια μελέτη που αφορούσε ανθρώπους σε μια πανεπιστημιούπολη και γάτες έδειξε ότι οι γάτες σίγουρα μπορούν να μειώσουν το άγχος μας. Είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρον ότι η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που προτιμούσαν και είχαν γάτες αντί για σκύλους είχαν σημειώσει υψηλότερη βαθμολογία σε μια κλίμακα που μετρούσε τη συναισθηματικότητα.

Η μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο Anthrozoös, έγινε με φοιτητές και εργαζόμενους από την πανεπιστημιούπολη του Washington State University. Για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν από τους ερευνητές κάποια τυπικά δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, η ταυτότητα φύλου και το αν ήταν φοιτητής ή υπάλληλος του πανεπιστημίου.

Εκτός από αυτές τις πληροφορίες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τις εμπειρίες τους με τα ζώα, όπως αν φοβούνται τις γάτες, αν είναι αλλεργικοί σε αυτές και αν θα επέλεγαν γάτες ή σκύλους για να κάνουν την έρευνα αυτή. Η ομάδα προσδιόρισε επίσης το χαρακτηριστικό προσωπικότητας της συναισθηματικότητας χρησιμοποιώντας μια θεωρία που ονομάζεται The Big 5 ή μοντέλο 5 παραγόντων.

Τι είναι όμως η θεωρία του Big 5; Kάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όχι μόνο ως προς τα βιολογικά του χαρακτηριστικά αλλά και όσον αφορά την προσωπικότητά του. Ωστόσο δεν είναι και τόσο δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε τους ανθρώπους με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και αντιδρούν σε αυτή. Οι ψυχολόγοι επίσης συχνά αναφέρονται στη θεωρία του Big Five 5 που ξεκίνησε να δομείται από τους ψυχολόγους Robert McCrae και Paul Costa το 1990.

Έχουμε λοιπόν 5 προσωπικότητες ανθρώπων που είναι οι εξής: Οι ευσυνείδητες προσωπικότητες, τα συμπονετικά άτομα, οι εξωστρεφείς, οι «νευρωτικοί» και οι εξερευνητές.

Ας γυρίσουμε όμως στην έρευνα και τα αποτελέσματά της.

Αυτό λοιπόν που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι κηδεμόνες γάτας που δήλωναν γυναίκες και ήταν επίσης ανοιχτές στη συνεργασία με σκύλους, και χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα συναισθηματικές, ενδιαφέρονταν περισσότερο να πάρουν μέρος στην έρευνα με γάτες παρά με σκύλους. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Patricia Pendry δήλωσε στη Science Daily, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα ευρήματα: “Δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά μπορεί να είναι πιο ανοιχτά στο να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τα ζώα, είναι λογικό να θέλουν να συμπεριληφθούν γάτες σε αυτά τα προγράμματα”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν πράγματι δείξει ότι οι πιο συναισθηματικοί άνθρωποι έλκονται από τις γάτες. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες προτίμησαν να συμπεριλάβουν τις γάτες σε αυτή την έρευνα, οι οποίες συχνά παραβλέπονται στον κόσμο της έρευνας, είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς οδήγησε στο να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση περισσότερων ερευνών για τις γάτες στο μέλλον. Και επίσης ένα άλλο σημαντικό είναι ότι η έρευνα αυτή αναγνωρίζει τη σημασία του δεσμού ανθρώπου-γάτας που αναπτύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και μια άλλη ακόμα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας όπου οι ερευνητές συνέκριναν τους κηδεμόνες σκύλων και γατών, σκιαγραφώντας κάποια κοινά χαρακτηριστικά και κάποιες διαφορές. Η κύρια ιδέα ήταν να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στις ανθρώπινες προσωπικότητες και τις προτιμήσεις τους για ένα είδος κατοικίδιων ζώων.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 600 εθελοντές και αξιολογήθηκαν 16 ψυχολογικοί παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιελάμβαναν τη λογική, τη ζεστασιά, τη συναισθηματική σταθερότητα, τη ζωντάνια, την κυριαρχία και άλλα. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες, η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν σκύλο ήταν πιο κοινωνικοί και εξωστρεφείς, ενώ όσοι είχαν γάτα ήταν πιο ευαίσθητοι, πιο συναισθηματικοί και πιο δημιουργικοί.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το «τρίτο βλέφαρο» στις γάτες

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους