string(0) ""

Γιατί η γάτα σας περπατάει πάνω σας – Πώς να την αποτρέψετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

16/11/2023

Photo: Shutterstock

Η συμβίωση με μία φουντωτή γατούλα κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Αυτά τα αιλουροειδή κατοικίδια επιδεικνύουν τόσο περίεργες συμπεριφορές που κάποιες φορές μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Μια από αυτές τις παράξενες συμπεριφορές είναι και το να περπατάει πάνω μας όταν καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά ή ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Ναι, το κάνουν και μάλιστα χωρίς καμία ντροπή.

Αναρωτιέστε κι εσείς γιατί να περνάει από πάνω μας σεινάμενη κουνάμενη ενώ μπορεί να πάει στο σημείο που θέλει χωρίς να μας ενοχλήσει;

Εμείς είχαμε αυτή την απορία οπότε κάναμε μια έρευνα για τους λόγους αυτής της εκκεντρικής θα λέγαμε συνήθειας και δείτε παρακάτω τι ανακαλύψαμε!

Δείχνουν την αγάπη τους

Ο πρώτος λόγος είναι και ο πιο τρυφερός. Αν η μικρή σας γατούλα στέκεται πάνω σας, σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και σας αγαπάει. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι αρκετά επιφυλακτικές και δύσκολα θα αφήσουν ξένους να τις χαϊδέψουν. Το πιο πιθανό είναι να τρέξουν μακριά και να κρυφτούν. Εσάς, όμως, σας εμπιστεύονται και μπορούν να περπατάνε πάνω σας, να στέκονται και να ξαπλώνουν καθώς ξέρουν ότι δεν πρόκειται να της πειράξετε.

Δείχνουν ποιος έχει το πάνω χέρι

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τις γάτες που θέλουν πάντα να είναι κυρίαρχες και να έχουν το πάνω χέρι. Με το να σουλατσάρει πάνω σας, «μαρκάρει» την περιοχή της και βάζει το σημάδι της ώστε να μη σας πάρει κανείς και ποτέ απ’ αυτή.

Αποζητούν την προσοχή

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αγνοήσεις μια γάτα που περνάει από μπροστά σου με τη φουντωτή της ουρά, τεντώνεται και γουργουρίζει. Και εννοείται πώς αυτό το πανέξυπνο αιλουροειδές γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν γίνεται να μην του δώσεις σημασία ενώ κάνει τέτοια κόλπα. Επομένως, όταν το πάρει χαμπάρι ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει την αμέριστη προσοχή σας θα το κάνει κάθε φορά που μπορεί να θέλει φαγητό, χάδια ή απλά να σας ενοχλήσει.

Είστε ωραίο «κάθισμα»

Μην το πάρετε προσωπικά, αλλά η γάτα σας μπορεί να σας βλέπει ως μια ωραία πολυθρόνα. Θεωρείστε το ως κομπλιμέντο αφού η μικρή σας φίλη νιώθει άνετα να κάθεται πάνω στα πόδια σας, τους ώμους σας μέχρι και το κεφάλι σας.

Θέλει να ζεσταθεί

Ειδικά τώρα που άρχισε το κρύο, η χνουδωτή γατούλα σας ψάχνει περισσότερο από ποτέ ένα ζεστό μέρος να αράξει και αυτό το μέρος είστε εσείς. Θα κάνει πρώτα λίγες βόλτες να εξερευνήσει το χώρο, να μελετήσει τη θερμοκρασία και αφού σας ποδοπατήσει θα έρθει και θα στρογγυλοκαθίσει στην αγκαλιά σας.

Θέλει να εξερευνήσει

Ξέρετε πόσο περίεργα πλάσματα είναι οι γάτες. Είναι πολύ συνηθισμένο να τις βλέπουμε στα πιο παράξενα μέρη, από ένα ψηλό ράφι μέχρι και ένα κουτί παπουτσιών κάτω από το κρεβάτι. Επομένως, όπως μπορείτε να καταλάβετε, το μικρό σας κατοικίδιο, κάνει τη βόλτα του περνώντας από πάνω σας για να δει αν η αγκαλιά σας είναι αρκετά άνετη και για να αράξει λίγα λεπτά ή να κοιμηθεί λίγες ώρες.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας να περπατάει πάνω σας

Βασικά αυτό που πρέπει πρώτα να απαντήσετε στον εαυτό σας, είναι αν θέλετε η γάτα σας να σταματήσει αυτή τη χαριτωμένη και αγαπησιάρικη συμπεριφορά. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε θα σας προτείνουμε μερικούς τρόπους που μπορείτε αν όχι να σταματήσετε, τουλάχιστον να μειώσετε αυτή τη συμπεριφορά. Αρχικά, οπλιστείτε με υπομονή και μην της δείξετε ποτέ ότι έχετε εκνευριστεί γιατί μάλλον την επόμενη φορά θα το κάνει επίτηδες.

Ας δούμε τώρα τι μπορείτε να κάνετε:

● Φροντίστε να έχετε αρκετά εναλλακτικά μέρη για να κάθεται ή κοιμάται η γατούλα σας.
● Προμηθευτείτε με ένα άνετο και ζεστό κρεβάτι, ιδανικό για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.
● Παίξτε μαζί της τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και πριν κοιμηθείτε για να εκτονώσει την ενέργειά της και να μην αποζητά συνεχώς την προσοχή σας.
● Βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετά παιχνίδια για να ασχολείται και να μη βαριέται.
● Πιάστε απαλά την γάτα σας, απομακρύνετέ την και επιβραβεύστε την για όσο δεν προσπαθεί να ξαναπερπατήσει πάνω σας. Προσοχή όμως. Μόνο με θετική ενίσχυση συμπεριφοράς θα πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
● Αν θεωρείτε ότι το κατοικίδιό σας το κάνει για να σας τραβήξει την προσοχή, καλό θα είναι να την αγνοήσετε και να ασχοληθείτε μαζί της μόνο όταν βρίσκεται δίπλα σας και όχι πάνω σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ότι με το να περπατάει πάνω σας δε λειτουργεί όπως πιστεύει.

Τελευταίες σκέψεις

Αν δεν σας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά της μικρής σας γατούλας τότε μπορείτε απλά να απολαύσετε τα πατουσάκια της ενώ αυτά βρίσκονται στο κεφάλι σας, τα πόδια σας ή την κοιλιά σας. Αν πάλι το βρίσκεται κάπως ενοχλητικό μερικές φορές, τότε προσπαθήσετε να της παρέχετε μερικά εναλλακτικά μέρη για να κοιμάται ή να κάθεται. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε τη μικρή σας κυρία να κάνει αυτό που θέλετε, αλλά με υπομονή όλα γίνονται. Εξάλλου, εδώ που τα λέμε, είναι και λίγο κολακευτικό να περπατάει πάνω σας γιατί έτσι δείχνει ότι σας εμπιστεύεται και ότι σας αγαπάει.

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε έναν άγνωστο σκύλο να έρχεται τρέχοντας πάνω σας

Πώς νιώθει κάθε γενιά για τα κατοικίδια; Ερευνητές στην Αμερική απαντούν

Γιατί η γλώσσα της γάτας είναι σαν γυαλόχαρτο