string(0) ""

Κοιμάται πολύ, τρώει υπερβολικά – 7 σημάδια ότι η γάτα σας βαριέται

Κωνσταντίνα Μάλλιου

17/10/2023

Photo: Shutterstock

Μπορούν οι γάτες να βαρεθούν;

Ίσως θεωρούμε ότι η πλήξη είναι «προνόμιο» των ανθρώπων, όμως και αυτές οι μικρές κυρίες βαριούνται κάποιες φορές.

Αν και γενικά είναι ανεξάρτητες και αυτάρκεις, οι γάτες αν δεν έχουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό μέσα στην ημέρα τους ή αν δεν λαμβάνουν επαρκή ερεθίσματα, μπορεί να νιώσουν πλήξη.

Τώρα το ερώτημα είναι αν μπορείτε εσείς με κάποιον τρόπο να καταλάβετε ότι το αιλουροειδές σας κατοικίδιο βαριέται και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Η πλήξη στις γάτες είναι ένα σύνθετο συναίσθημα για να εντοπιστεί και πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά τα σημάδια.

Ποια είναι αυτά;

● Η γάτα σας κοιμάται πάρα πολύ: Γενικά οι γάτες λατρεύουν τον ύπνο και μπορούν να κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι αυτές οι ώρες αυξηθούν μπορεί η γάτα σας να μην λαμβάνει τα ερεθίσματα που έχει ανάγκη οπότε επιλέγει να κοιμηθεί λίγο παραπάνω.

● Η γάτα σας κάνει υπερβολικό grooming στον εαυτό της: Έχουμε ξαναπεί και το ξέρετε κι εσείς ότι οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές σε ό,τι αφορά το μπάνιο και την περιποίησή τους, καθώς αφιερώνουν σχεδόν τη μισή του μέρα στο γατίσιο grooming. Οπότε η υπερβολική περιποίηση είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε σημεία στο σώμα τους που λείπει τρίχωμα ή περισσότερες τριχόμπαλες ή πληγές, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας γιατί αν αυτά δεν είναι σημάδια πλήξης, ίσως είναι η αρχή δερματικών προβλημάτων ή άλλων πιο σοβαρών θεμάτων.

● Η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται για τα αγαπημένα της παιχνίδια: Αν παρατηρήσετε ότι η χνουδωτή σας φίλη δεν παίζει με τα αγαπημένα της παιχνίδια ή δεν ασχολείται μαζί σας τόσο συχνά, μπορεί να βαριέται. Αυτή η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι επίσης ένα σημάδι ότι η γατούλα σας έχει κατάθλιψη.

Η γάτα σας είναι ανήσυχη: Ένα ακόμη σημάδι ότι το κατοικίδιό σας βαριέται, είναι όταν ξαφνικά αρχίζει και γίνεται πιο ανήσυχη από το συνηθισμένο. Συνήθως, αυτό γίνεται όταν δεν λαμβάνει αρκετά ερεθίσματα οπότε ψάχνει να βρει τρόπους να εκτονωθεί. Αποτέλεσμα της πλήξης μπορεί να είναι το άγχος και μπορείτε να το καταλάβετε από ορισμένες συμπεριφορές που ίσως εμφανίσει, όπως είναι το κρύψιμο, το ψέκασμα ή καταστροφικές συμπεριφορές.

● Η γάτα σας τρώει υπερβολικά: Μια γάτα μπορεί να αρχίσει να τρώει υπερβολικά για να καταπολεμήσει τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με την πλήξη. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει αρκετά με την ανθρώπινη, καθώς πολλές είναι οι φορές που κάποιος/α «τρώει» τα συναισθήματά του/της για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως μια λύση είναι να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού που τρώει το κατοικίδιό σας, αλλά δεν είναι απαραίτητα και η ιδανική. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να διασκεδάσετε μαζί με τη γάτα σας και παρατηρήστε αν συνεχίζει την υπερφαγία. Αν η συμπεριφορά αυτή δεν υποχωρήσει, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Η γάτα σας αναζητά την προσοχή σας σε υπερβολικό βαθμό: Αν η γάτα σας ξαφνικά αρχίσει να «κολλάει» πάνω σας και να αποζητά απεγνωσμένα την προσοχή σας, τότε πιθανότατα να την έχετε παραμελήσει λίγο και να έχει αρχίσει να βαριέται. Η αλληλεπίδρασή σας με τη χνουδωτή σας φίλη είναι απαραίτητη για να αναπτύξετε ισχυρότερους δεσμούς και να δεθείτε ακόμα πιο πολύ, οπότε μάλλον πρέπει να ενδώσετε στα νάζια της, γιατί όχι μόνο θα σας αγαπήσει περισσότερο αλλά και γιατί θα σταματήσει να αισθάνεται πλήξη.

● Η γάτα σας έχει προβλήματα με άλλα ζωάκια: Αν μέχρι τώρα η γάτα σας ήταν φιλική και δεν είχε κανένα θέμα με άλλα ζώα αλλά ξαφνικά άρχισε να τσακώνεται, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Και όταν λέμε άλλα ζωάκια εννοούμε τόσο αυτά που μπορεί να μένουν στο ίδιο σπίτι, αν είστε κηδεμόνας περισσοτέρων του ενός κατοικιδίου, όσο και με ζωάκια που μένουν εκτός σπιτιού ή σας επισκέπτονται με τους δικούς τους κηδεμόνες. Αν λοιπόν βαριέται, μπορεί να εκδηλώνει επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλάκια ή γατάκια γιατί ψάχνει τρόπους να εκτονώσει κάπως την ενέργειά της.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε την πλήξη της γάτας σας;

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη γατούλα σας να νιώσει καλύτερα και να μη βαριέται είναι να της παρέχετε αρκετά παιχνίδια για να παίζει ή να κάνετε μαζί διάφορες δραστηριότητες για να εκτονώνει τα κυνηγητικά της ένστικτα. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με το τι της αρέσει και κάθε μέρα κάντε και κάτι διαφορετικό. Αυτή η λίστα μπορεί να περιέχει ένα κουρδιστό ποντικάκι, ένα ραβδί που θα το κουνάτε και θα το κυνηγάει ή ένα λέιζερ που θα καταλήγει πάντα σε ένα βραβείο όπως είναι για παράδειγμα η αγαπημένη της λιχουδιά. Ή ένα ψηλό ονυχοδρόμιο μπορεί να γίνει ο νέος τρόπος ψυχαγωγίας της. Αν είστε από τους πιο τολμηρούς κηδεμόνες, μπορείτε να πάτε για έναν περίπατο με το αγαπημένο σας αιλουροειδές κατοικίδιο. Αν θέλετε μια πιο χαλαρωτική δραστηριότητα, μπορείτε να της κάνετε μασάζ και είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει τα χάδια σας γουργουρίζοντας από ευχαρίστηση.

Τελευταίες σκέψεις

Οι γάτες συντροφιάς περνούν αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα στο σπίτι. Οπότε είναι πολύ λογικό να υπάρχουν στιγμές που βαριούνται, ειδικά αν δεν υπάρχει επαρκής πνευματική και σωματική διέγερση. Μη νομίζετε ότι μόνο εμείς νιώθουμε πλήξη. Κι αυτές μπορούν να βιώσουν αυτό το συναίσθημα, γι’ αυτό είναι καλό να προσπαθείτε να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο να παίζετε μαζί με τη γατούλα σας, όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητά σας. Είναι σίγουρο ότι θα το εκτιμήσει και θα σας ανταμείψει λέγοντάς σας «σ’ αγαπώ» με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα