string(0) ""

Γιατί κρύβεται η γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

18/05/2024

Μια φορά, όταν η πρώτη γάτα μου ήταν μωρό, την έχασα για ώρες.

Το μικροσκοπικό χνουδωτό πλασματάκι μου ζούσε αυστηρά μέσα στο σπίτι, χωρίς πρόσβαση σε μπαλκόνια ή ανοιχτά παράθυρα, και όμως έμοιαζε εξαφανισμένο. Όσο κι αν φώναζα, όσο κι αν νιαούριζα, όσο φαΐ κι αν της έβγαλα, ήταν σα να έχει ανοίξει η γη και να την έχει καταπιεί. Ο πανικός μου ήταν τέτοιος που έβαλα τα κλάματα, κι όταν τελικά τη βρήκα κουλουριασμένη σ’ ένα συρτάρι με πετσέτες μέσα στη φαινομενικά κλειστή ντουλάπα, αποφάσισα να την πάρω μαζί μου στη σχολή, στο μάθημα για το οποίο είχα ήδη αργήσει, ώστε να μην τη χάσω ξανά απ’ τα μάτια μου.

Μετά απ’ αυτό, φυσικά, η γάτα μου δεν χρειάστηκε να παρακολουθήσει ξανά Θεωρία Δικαίου και Θεσμών, καθώς πλέον είχα μάθει τα χούγια της και σταμάτησα να πανικοβάλλομαι κάθε φορά που δεν μπορούσα να τη βρω. Μεγαλώνοντας, συνήθισα να την ψάχνω κάτω απ’ το κρεβάτι, πίσω απ’ τον καναπέ, ή ακόμα και μέσα στην αμμολεκάνη της. Κάθε γάτα αγαπάει τις κρυψώνες – πόσο μάλλον μια φοβική γάτα της οποίας η κυριαρχία στο σπιτικό μου κάποια στιγμή απειλήθηκε με τον ερχομό της δεύτερης.

Αν ζείτε για πρώτη φορά με γάτα, δεν χρειάζεται να περάσετε αυτό που πέρασα εγώ. Αρκεί να γνωρίζετε ότι οι γάτες λατρεύουν τις κρυψώνες και τους μικρούς, στενούς χώρους, και ότι δεν πρέπει να εκπλαγείτε καθόλου αν κάποια στιγμή τη βρείτε να αράζει συμπιεσμένη μεταξύ του καλοριφέρ και του πατώματος, ή πίσω απ’ την κουρτίνα με μια ουρά να πεταρίζει κάτω απ’ το ύφασμα.

Φυσικά, κάποιες φορές, το γεγονός ότι η γάτα μας κρύβεται μπορεί να αποτελεί και λόγο ανησυχίας. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε και να γνωρίζετε τις συνήθειες της γάτας σας, έτσι ώστε να καταλαβαίνετε πότε κάτι πάει στραβά. Αν η γάτα σας ξεκινήσει να κρύβεται ξαφνικά, ή αν αλλάξει κάτι στις συνήθειές της, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Ας δούμε, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους μπορεί να κρύβεται η γάτα σας:

1. Είναι καινούρια στο σπίτι

Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα καινούριο γατάκι να κρύβεται τον πρώτο καιρό που το φέρνετε σπίτι, καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμα να συνηθίσει το νέο περιβάλλον του. Για να το βοηθήσετε να εγκλιματιστεί, περιορίστε το σε μια ασφαλή και ήσυχη ζώνη, π.χ. ένα δωμάτιο, παρέχοντάς του ό,τι χρειάζεται. Στην αρχή θα το επισκέπτεστε μέσα στη μέρα και θα του επιτρέπετε να εξερευνά τόσο το δωμάτιο, όσο κι εσάς. Μετά από λίγες μέρες, μπορείτε να το αφήσετε και στο υπόλοιπο σπίτι, πάντα με επίβλεψη. Σύντομα θα συνηθίσει τον χώρο – και θα τον καταλάβει ως απόλυτος κυρίαρχος!

2. Μόλις μετακομίσατε

Αν η οικογένειά σας μετακόμισε πρόσφατα σε ένα καινούριο σπίτι, η γάτα σας ενδέχεται να νιώθει πολύ στρεσαρισμένη. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και αγαπούν τον χώρο τους. Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, είναι φυσιολογικό να τους πάρει λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσουν.

Προσέχετε ιδιαίτερα ώστε να μη χαθεί η γάτα σας κατά τη διαδικασία της μετακόμισης. Κρατήστε τη μέσα στο κλουβάκι μεταφοράς της όσο μεταφέρετε πράγματα, για να αποφύγετε να ξεγλιστρήσει έξω από κάποια ανοιχτή πόρτα. Στην αρχή της διαμονής σας στο νέο σπίτι, φτιάξτε έναν ήσυχο και ασφαλή χώρο όπου η γάτα σας θα μπορεί να μένει περιορισμένη και να συνηθίζει σταδιακά τις μυρωδιές και τους ήχους του νέου της σπιτιού.

3. Είναι άρρωστη

Οι γάτες συχνά κρύβονται όταν είναι άρρωστες ή τραυματισμένες. Αυτό συμβαίνει, από εξελικτικής απόψεως, όταν ένα αδύναμο ζώο θέλει να προστατευτεί από τυχόν θηρευτές. Αν η γάτα σας ξεκινήσει ξαφνικά να κρύβεται, ή αν κρύβεται και σταματήσει να τρώει ή να παίζει, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας ώστε να γίνει ένας γενικός έλεγχος της υγείας της.

left arrow
right arrow

4. Είναι έγκυος

Αν η γάτα σας είναι θηλυκή και αστείρωτη, και ξαφνικά αρχίσει να κρύβεται, υπάρχει περίπτωση να περιμένετε γεννητούρια. (Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να στειρώνετε τη γατούλα σας, καθώς ο αριθμός των ανεπιθύμητων γατών παραμένει εξαιρετικά υψηλός, οδηγώντας σε περισσότερα αδέσποτα που ζουν σε άθλιες συνθήκες).

Λίγες μέρες πριν γεννήσει, η έγκυος γάτα θα αναζητήσει ένα άνετο σημείο για να εγκατασταθεί και να φέρει στον κόσμο τα γατάκια της. Αυτό μπορεί να είναι κάτω από ένα κρεβάτι, μέσα στη ντουλάπα, ή πίσω από τον καναπέ.

Αν καταλάβετε ότι η γάτα σας είναι έγκυος, φτιάξτε της μια φωλιά με κουβέρτες, και τοποθετήστε κοντά το νερό, το φαγητό, και την άμμο της, ώστε να μη χρειαστεί να αφήσει τα γατάκια της για κάποιες μέρες.

5. Βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη αλλαγή

Οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον της, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στη γάτα σας και να την οδηγήσει στην αναζήτηση μιας ασφαλούς κρυψώνας. Για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να κρύβεται κάθε φορά που έχετε κάποιον καλεσμένο στο σπίτι. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί – η γάτα σας πιθανότατα θα βγει από την κρυψώνα σας όταν ο καλεσμένος φύγει απ’ το σπίτι

Επίσης, μια γάτα μπορεί να αρχίσει να κρύβεται λόγω μιας απώλειας, λόγω ενός νέου μέλους στην οικογένεια ή στο σπίτι, λόγω του ερχομού ενός καινούριου κατοικιδίου, ή επειδή φύγατε για διακοπές.

Σε γενικές γραμμές, αν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για τον οποίο κρύβεται η γάτα σας, συνιστάται να την αφήσετε να το κάνει μέχρι να νιώσει αρκετά ήρεμη και ασφαλής στη νέα συνθήκη, και να επανέλθει δριμύτερη.

Σχετικά άρθρα

Πώς να παραμείνει ασφαλής η γάτα σας στο μπαλκόνι

Φλαμίνγκο που ήταν “άτυχο στην αγάπη” έκανε το πρώτο του αυγό στην ηλικία των 70

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας δεν θέλει να παίζει μαζί σας- Πώς θα τον κάνετε να αγαπήσει το παιχνίδι