string(0) ""

Γιατί οι γάτες κρύβουν τον πόνο τους; Τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να τις βοηθήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

14/03/2024

Photo: Shutterstock

Όσο και αν ξέρουμε καλά τις γάτες μας, εντούτοις δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε αν αυτές μπορεί να είναι άρρωστες ή τραυματισμένες. Ακόμη και οι πιο προσεκτικοί γονείς κατοικίδιων ζώων συχνά δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ζώο τους μέχρι αυτό να γίνει αρκετά σοβαρό. Οι γάτες τείνουν να κρύβουν τα συμπτώματά τους, καθιστώντας δύσκολη τη σωστή φροντίδα τους.

Η απόκρυψη του πόνου είναι φυσική για τις γάτες. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί οι γάτες κρύβουν τον πόνο και δείτε τι πρέπει εσείς να γνωρίζετε.

Γιατί οι γάτες κρύβουν τον πόνο

Τα ένστικτα των γατών τις οδηγούν στο να κρύβουν κάποιες φορές τα σημάδια πόνου ή της αγωνίας που μπορεί να έχουν. Αυτό είναι πιθανώς ένα εξελικτικό κατάλοιπο από τους άγριους προγόνους τους. Στη φύση, τα συμπτώματα του πόνου κάνουν στόχο τα ζώα που δεν είναι καλά, αφήνοντας τους κοντινούς θηρευτές να γνωρίζουν ότι είναι αδύναμα. Επίσης, τα άρρωστα και τραυματισμένα ζώα είναι πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν από την αγέλη τους, επειδή κάνουν τα άλλα μέλη να νιώθουν πιο ευάλωτα. Για αυτό και εκείνα προσπαθούν να το κρύβουν.

Οι γάτες, ακόμα και αυτές που ζουν στο σπίτι, συχνά θεωρούν τα άλλα κατοικίδια ως απειλές για το φαγητό και το νερό τους. Και αυτό τις κάνει να φοβούνται ότι θα χάσουν αυτά τα πράγματα αν δείξουν σημάδια αδυναμίας. Η κάλυψη των συμπτωμάτων όταν πονάνε ή δεν είναι καλά τις κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς- ακόμα και όταν ζώντας μέσα στα σπίτια- δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανεξάρτητα από το πόσο οι γάτες μας προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο, υπάρχουν σχεδόν πάντα κάποια λεπτά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Το να είστε προσεκτικός κηδεμόνας είναι ζωτικής σημασίας, επειδή σας επιτρέπει να παρατηρήσετε αυτά τα λεπτά συμπτώματα και τις αλλαγές συμπεριφοράς τους. Και να ενεργήσετε κατάλληλα.

Παρακολουθήστε προσεκτικά και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα πόνου που συχνά παραβλέπονται:

Μειωμένη όρεξη

Μιλήστε με τον γιατρό σας όταν η γάτα σας σταματήσει να τρώει ή να πίνει ή να καταναλώνει σημαντικά λιγότερη τροφή από ό,τι συνήθως. Αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Η γάτα σας μπορεί να έχει πόνο από περιοδοντική νόσο, τραυματισμό ή υποκείμενη ασθένεια, οπότε αντιμετωπίστε αυτό το σύμπτωμα το συντομότερο δυνατό.

Μειωμένη δραστηριότητα

Οι γάτες που βιώνουν πόνο είναι πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο ξαπλωμένες. Μπορεί επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις μέχρι τότε αγαπημένες δραστηριότητές τους, όπως το παιχνίδι με εσάς ή με τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού.

Αλλαγές στις συνήθειες καλλωπισμού

Έχει σταματήσει το συνήθως σχολαστικό αιλουροειδές σας να φροντίζει τη γούνα του; Ή μήπως γλείφει υπερβολικά μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του; Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι πόνου. Οι γάτες μπορεί να σταματήσουν την περιποίηση του τριχώματός τους όταν ο πόνος κάνει την αυτοφροντίδα επώδυνη. Ο πόνος επίσης μπορεί να είναι ένας λόγος που μια γάτα περιποιείται υπερβολικά ένα σημείο του σώματός της. Για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να γλείφει υπερβολικά τη βάση της ουράς της ή την κάτω περιοχή της πλάτης της εάν έχει νεφρικά προβλήματα.

Άρνηση να πηδήξει σε επιφάνειες ή να ανέβει σκάλες

Οι τραυματισμοί και ο πόνος στις αρθρώσεις συχνά εμποδίζουν τις γάτες να πηδούν πάνω σε επιφάνειες και να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Εάν η γάτα σας κάθεται περισσότερο χρόνο στο πάτωμα ενώ συνήθιζε να ανεβαίνει στο κρεβάτι, τον καναπέ ή τον πάγκο της κουζίνας σας, μην το δείτε αυτό ως ένα απλό σημάδι ότι η γάτα σας γερνάει. Προγραμματίστε μια κτηνιατρική επίσκεψη για να αποκλείσετε πιθανά υποκείμενα ζητήματα.

Αλλαγές συμπεριφοράς

Η γάτα σας – η οποία τρελαίνεται για χάδια – ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν της αρέσει να τη χαϊδεύουν. Και πιθανόν να δείχνει σημάδια επιθετικότητας. Ή ενώ ήταν κοινωνική, ξαφνικά άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι σας ή σε άλλη σκοτεινή, ήσυχη τοποθεσία. Αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς, που συχνά παραβλέπουμε, είναι σημάδια πόνου από τραυματισμούς και ασθένειες. Γνωρίζετε τον τετράποδο φίλο σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, οπότε εναπόκειται σε εσάς να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του και να πράξετε ανάλογα ώστε να τον βοηθήσετε.

left arrow
right arrow

Αλλαγές στη χρήση της αμμολεκάνης

Οι γάτες είναι απίστευτα καθαρά ζώα και πολύ σπάνια σταματούν να χρησιμοποιούν τις αμμολεκάνες τους χωρίς λόγο. Εάν έχετε επαρκή αριθμό από αυτές στο σπίτι, τις διατηρείτε καθαρές και στη θέση τους, τότε οι αλλαγές στις συνήθειες του ζώου σας θα πρέπει να σας προβληματίσουν. Η γάτα σας μπορεί να δυσκολεύεται να μπει και να βγει από την αμμολεκάνη λόγω πόνου. Ή, εάν πάσχει από προβλήματα του ουροποιητικού, μπορεί να συσχετίσει τη χρήση της λεκάνης με πόνο.

Το τέντωμα επίσης κατά τη διάρκεια της ούρησης και τα ελάχιστα έως καθόλου ούρα είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η γάτα σας θα μπορούσε να έχει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, οπότε αναζητήστε άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Πρόσθετα σημάδια ότι η γάτα σας πονάει:

Δυσκολία να σηκωθεί

Λήθαργος

Αλλαγές στη στάση ή το βάδισμα

Υπερβολικό γουργούρισμα ή ασυνήθιστες φωνές

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα