string(0) ""

Πώς θα υπολογίσετε σωστά την ποσότητα τροφής της γάτας σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/10/2023

Photo: Shutterstock

Η διατροφή των αγαπημένων μας κατοικιδίων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία τους.

Η τροφή που θα προσφέρουμε στο γούνινο αιλουροειδές μας πρέπει να είναι ποιοτική και καλό είναι να σκεφτούμε αρκετά πριν αποφασίσουμε ποια θα επιλέξουμε.

Κάθε κηδεμόνας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ξηράς τροφής, υγρής τροφής ή μπορεί να κάνει και έναν συνδυασμό αυτών των δύο σε περίπτωση που το επιθυμεί.

Αν είστε σαν κι εμάς που πειθόμαστε εύκολα από τα κατοικίδιά μας και καταλήγουμε να μας κάνουν ότι θέλουν, ίσως δίνετε περιστασιακά και λίγο κοτοπουλάκι, ψαράκι ή τυράκι για να ευχαριστήσετε τη μονάκριβη φίλη σας.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πόση ποσότητα τροφής πρέπει να δίνετε στη γάτα σας; Μήπως είστε κι εσείς σαν τις κλασικές γιαγιάδες που δίνουν στα εγγόνια τους να φάνε μέχρι να σκάσουν; Ή μήπως είστε ένας πιο αυστηρός γατογονιός που μετράτε τα γραμμάρια καθημερινά για να είστε σίγουρος ότι δεν θα ξεφύγετε;

Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα υπολογίσετε την ιδανική ποσότητα τροφής για τη γατούλα σας.

Θα ξεκινήσουμε από την ιδανική ποσότητα για ένα μωρό γατάκι και θα φτάσουμε στην ποσότητα που πρέπει να τρώει καθημερινά μια ενήλικη γάτα. Φυσικά, οι παρακάτω συμβουλές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας καθώς κάθε γατούλα είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της μοναδικές ανάγκες.

Γατάκι μικρότερο τους ενός μήνα

Αν έχετε υιοθετήσει ένα νεογέννητο γατάκι που είναι μικρότερο του ενός μήνα, θα πρέπει να πίνει ειδικό γάλα, το οποίο λειτουργεί σαν υποκατάστατο του μητρικού, ανά 2 με 3 ώρες την ημέρα. Αν και το ιδανικό είναι τα τόσο μωρά γατάκια να μένουν με τη μητέρα τους για τουλάχιστον 2 μήνες, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό γιατί η μαμά γάτα έχει για παράδειγμα φύγει από τη ζωή. Επομένως, αν είστε στη θέση που πρέπει να μεγαλώσετε εσείς το μωρό γατάκι, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ειδικές οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας και να είστε πολύ προσεκτικοί μαζί του.

Γατάκια μεγαλύτερα του ενός μήνα μέχρι 12 μηνών

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν 2 υποπεριπτώσεις.

Μέχρι να στειρωθεί: Όταν το γατάκι περάσει τον πρώτο μήνα ζωής του, μπορεί να αρχίσει να τρώει ξηρά τροφή, την οποία καλό είναι να την έχετε μουλιάσει σε νερό ή σε ειδικό γάλα για γατάκια. Αν έχετε προτιμήσει την υγρή τροφή, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι παραπάνω. Η τροφή που πρέπει να δίνετε στο γατάκι σας πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην σωστή ανάπτυξή του. Αν το κατοικίδιό σας είναι λίγο επιλεκτικό μπορείτε να αφήνετε την τροφή του όλη μέρα στο μπολ του, σε περίπτωση που τρώει ξηρά τροφή. Αν τρώει υγρή, δεν θα πρέπει να την αφήνετε όλη μέρα στο μπολ του για λόγους υγιεινής, ειδικά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Διαφορετικά καλό είναι να ταΐζετε τη γάτα σας 2 με 3 φορές την ημέρα διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα.

Μετά την στείρωση: Ο μεταβολισμός μιας γάτας μετά την στείρωσή της αλλάζει. Συνήθως ηρεμεί και δεν είναι πλέον τόσο δραστήρια όσο πριν την στείρωση και υπάρχει περίπτωση να παίρνει πιο εύκολα κιλά. Καλό είναι να επιλέξετε μια τροφή ειδική για στειρωμένες γάτες και να ελέγχετε το βάρος της ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν κάνετε κάτι λάθος στην ποσότητα και δεν παίρνει ή χάνει απότομα βάρος. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ακολουθήσετε την ελεύθερη ή την ελεγχόμενη σίτιση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες της γάτας σας. Τώρα, όσον αφορά τα γραμμάρια που πρέπει να τρώει το αγαπημένο σας κατοικίδιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σα μπούσουλα την ένδειξη που αναγράφεται στην τροφή. Αν δείτε ότι το γατάκι σας χάνει βάρος ή μένει σταθερό σίγουρα πρέπει να αυξήσετε την τροφή του. Αν δείτε ότι παίρνει απότομα βάρος μάλλον πρέπει να μειώσετε λίγο την ποσότητα. Αν πάλι το βάρος του αυξάνεται με φυσιολογικούς ρυθμούς τότε η ποσότητα που τρώει είναι η ιδανική.

Σαν γενικός κανόνας είναι ότι ένα γατάκι σε αυτή την ηλικία χρειάζεται 250 με 350 θερμίδες για να αναπτυχθεί σωστά. Προσοχή όμως, γιατί κάθε γάτα διαφέρει από μια άλλη και θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές του/της κτηνιάτρου σας.

Γάτα μεγαλύτερη του ενός έτους

Όταν πια η γατούλα σας φτάσει το ένα έτος της ζωής της, έφτασε και η ώρα να αλλάξετε την τροφή της, από τροφή για μικρά γατάκια, σε τροφή για ενήλικες γάτες. Αν είναι στειρωμένη τότε πρέπει να τηρεί και αυτή την προϋπόθεση.

Είναι σημαντικό να αλλάξετε την τροφή της, όταν πλέον ενηλικιωθεί γιατί οι τροφές για ενήλικες γάτες είναι ειδικά σχεδιασμένες, με σύσταση που δεν ευνοεί την εμφάνιση προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, και συνήθως έχουν και λιγότερες θερμίδες για να διατηρείται το βάρος της κάθε γάτας σταθερό.

Η ποσότητα τροφής που πρέπει να προσφέρετε στο χνουδωτό σας κατοικίδιο εξαρτάται πάλι από πολλούς παράγοντες αλλά μπορεί να έχετε και σε αυτή την περίπτωση γνώμονα τις οδηγίες τις εκάστοτε τροφής αλλά και τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.

Φυσικά, εδώ το ζητούμενο είναι η διατήρηση του βάρους μιας γάτας, οπότε μπορείτε μέχρι να καταλήξετε στην ιδανική ποσότητα να την ζυγίζετε ανά 15 μέρες για να ελέγχετε το βάρος της.

Γενικά, οι θερμίδες που χρειάζεται μια ενήλικη γάτα είναι περίπου 45 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, μια γάτα που ζυγίζει περίπου 4,5 κιλά χρειάζεται 200 θερμίδες (μισή κούπα) την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος της. Για να καθορίσετε πόσο πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας, θα πρέπει να ανατρέξετε στην πυκνότητα θερμίδων της γατοτροφής που έχετε επιλέξει. Οι υγρές και οι ξηρές τροφές διαφέρουν, οπότε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες της καθεμίας.

Τελευταίες σκέψεις

Οι παραπάνω συμβουλές είναι ένας γενικός κανόνας. Ωστόσο, όπως αναφέραμε κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και η διατροφή της εξαρτάται και υπολογίζεται με βάση την ηλικία της, την υγεία της, την ράτσα της και το μέγεθός της. Ο καλύτερος σύμβουλος θα είναι πάντα ο/η κτηνίατρός σας που ξέρει τις ανάγκες του αιλουροειδούς σας κατοικιδίου καλύτερα από τον καθένα.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη άμμο και αμμολεκάνη για τη γάτα σας

Γιατί η γάτα σας κάνει εμετό το φαγητό της

7 σημαντικά μαθήματα για τα όρια που παίρνουμε από τις γάτες