string(0) ""

Πώς θα σταματήσει η γάτα σας να ζητάει συνέχεια φαγητό -Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

26/01/2024

Photo: Shutterstock

Μήπως βρίσκετε τον εαυτό σας να δέχεται διαρκώς τα επίμονα νιαουρίσματα και τα παρακάλια της αγαπημένης σας γάτας καθώς ζητιανεύει για φαγητό; Αν ναι, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Η συμπεριφορά της γάτας που ζητιανεύει είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί κηδεμόνες. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι γάτες ζητιανεύουν συνεχώς για φαγητό και η εφαρμογή αποτελεσματικών ενεργειών με σκοπό να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο της ρουτίνας σίτισης της γάτας σας, βοηθώντας παράλληλα τη συνολική ευημερία της.

Σε αυτό το άρθρο, θα εισβάλουμε στον συναρπαστικό κόσμο της συμπεριφοράς της γάτας και θα σας δώσουμε πρακτικές συμβουλές για να δώσετε τέλος στην αδιάκοπη επαιτεία της για φαγητό, που ομολογουμένως συχνά μας σπάει τα νεύρα.

Κατανόηση της συμπεριφοράς της γάτας που ζητιανεύει

Η συμπεριφορά της γάτας που ζητιανεύει μπορεί να είναι μια δύσκολη πρόκληση για τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων καθώς προκύπτει από έναν συνδυασμό έμφυτων ενστίκτων και μαθημένων συμπεριφορών.

Οι γάτες, ως φυσικοί κυνηγοί, έχουν μια έμφυτη τάση να αναζητούν τροφή, και αυτή η τάση μπορεί να εκδηλωθεί με επίμονη επαιτεία.

Επιπλέον, οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και της ρουτίνας και συνδέουν ορισμένες ενέργειες με τη λήψη τροφής. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι κάποιες συμπεριφορές όπως το νιαούρισμα, το τρίψιμο στα πόδια ή το κλέψιμο τροφής αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές.

Αν και μπορεί από τη μία να είναι δελεαστικό να ενδώσετε στα επίμονα παρακάλια της γάτας σας για φαγητό, από την άλλη όμως αυτό είναι πιθανό να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία της.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής είναι η παχυσαρκία αλλά και άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, προβλήματα στις αρθρώσεις και καρδιακές παθήσεις.

Η επιβράβευση της συμπεριφοράς επαιτείας ενισχύει την αντίληψη ότι η επαιτεία είναι μια αποτελεσματική στρατηγική, διαιωνίζοντας την κατάσταση και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να σταματήσει η γάτα αυτή τη συμπεριφορά όταν το θελήσετε.

Η συνεχής επίσης επαιτεία μπορεί να διαταράξει την καθιερωμένη ρουτίνα σίτισης και να δημιουργήσει μια άσχημη δυναμική ανάμεσα σε εσάς και τη γάτα σας.

Καθιέρωση μιας ρουτίνας σίτισης- Τι πρέπει να κάνετε

1. Ορίστε ένα συνεπές πρόγραμμα σίτισης

Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα και ένα προβλέψιμο πρόγραμμα σίτισης βοηθά στη ρύθμιση της πείνας τους και τις αποτρέπει από το να αναζητούν συνεχώς τροφή. Για αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείτε ευλαβικά.

Καθορίστε τον κατάλληλο αριθμό γευμάτων για τη γάτα σας με βάση την ηλικία, την υγεία και τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας και τηρήστε αυτές τις καθορισμένες ώρες κάθε μέρα. Παρέχοντας γεύματα σε σταθερά χρονικά διαστήματα, δημιουργείτε μια αίσθηση προγράμματος και προβλεψιμότητας για τη γάτα σας, μειώνοντας την ανάγκη της να ζητιανεύει φαγητό εκτός των προγραμματισμένων ωρών.

2. Μέτρηση των γευμάτων με ακρίβεια για την αποφυγή υπερφαγίας

Η ακριβής μέτρηση των γευμάτων είναι μια βασική πρακτική για την αποφυγή της υπερφαγίας και τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της γάτας σας.

Είναι εύκολο να ρίχνετε μια επιπλέον χουφτίτσα κροκέτες ή να ρίχνετε λίγη περισσότερη υγρή τροφή στο μπολ, αλλά αυτές οι φαινομενικά μικρές προσθήκες μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους της γάτας σας. Ακολουθήστε τα συνιστώμενα μεγέθη μερίδων που σας έχει πει ο κτηνίατρος και χρησιμοποιήστε κύπελλο μέτρησης ή ζυγαριά. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι η γάτα σας λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγει πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική διατροφή.

Στρατηγικές για να αποθαρρύνετε τη γάτα σας από το να ζητιανεύει

1. Να αγνοείτε τη συμπεριφορά επαιτείας

Το να αγνοείτε τη συμπεριφορά της επαιτείας είναι μια καλή στρατηγική για να αποθαρρύνετε και τελικά να εξαλείψετε την κακή αυτή συνήθεια της γατούλας σας. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στα παραπονιάρικα μάτια και τα επίμονα νιαουρίσματά της, το να ενδώσετε στις απαιτήσεις της ενισχύει τη συμπεριφορά της και την ενθαρρύνει να συνεχίσει.

Αντ’ αυτού, αποφύγετε να ασχοληθείτε μαζί της όταν ζητιανεύει φαγητό. Αγνοήστε τη. Αποφύγετε να της δώσετε οποιαδήποτε προσοχή, οπτική επαφή ή λιχουδιά, εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συνειδητοποιήσει ότι η επαιτεία της δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Αγνοώντας σταθερά τη συμπεριφορά της, στέλνετε ένα σαφές μήνυμα ότι η επαιτεία δεν θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Να χρησιμοποιείτε ταΐστρες παζλ ή διαδραστικά παιχνίδια

Η χρήση ταϊστρών παζλ ή διαδραστικών παιχνιδιών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όταν πρόκειται να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας από το να ζητιανεύει φαγητό.

Οι ταΐστρες παζλ απαιτούν από εκείνη να «δουλέψει» για την τροφή της λύνοντας παζλ ή κάνοντας διάφορα άλλα για να αποκτήσει πρόσβαση στο γεύμα της. Αυτά τα παιχνίδια όχι μόνο την κρατούν πνευματικά και σωματικά ενεργή, αλλά και παρατείνουν το χρόνο που χρειάζεται για να καταναλώσει την τροφή της, κάνοντάς τη να αισθάνεται πιο ικανοποιημένη. Έτσι με αυτόν τον τρόπο στρέφετε την προσοχή της μακριά από τη ζητιανιά.

3. Να της δίνετε πράγματα να ασχολείται

Το να δώσετε στη γάτα σας πράγματα να κάνει είναι καλό για τη συνολική ευημερία της και μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συμπεριφορά επαιτείας.

Προσφέροντας μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως διαδραστικά παιχνίδια, ταΐστρες-παζλ, ονυχοδρόμιο και πράγματα για αναρρίχηση, ενεργοποιείτε τα φυσικά της ένστικτα και δίνετε διέξοδο στην ενέργειά της. Επιπλέον, σκεφτείτε να δημιουργήσετε άνετους χώρους ανάπαυσης αλλά και πρόσβαση σε περβάζια παραθύρων για να μπορεί να παρατηρεί τον έξω κόσμο και να ξεχνιέται.

Μια ικανοποιημένη γάτα που έχει να κάνει πράγματα είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγει στην επαιτεία για φαγητό, καθώς έχει άλλες δραστηριότητες που την κρατούν απασχολημένη και ικανοποιημένη.

4. Να χρησιμοποιείτε τεχνικές θετικής ενίσχυσης

Η χρήση τεχνικών θετικής ενίσχυσης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό της συμπεριφοράς της γάτας που ζητιανεύει. Η θετική ενίσχυση περιλαμβάνει την επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών για να ενθαρρύνει την επανάληψή τους.

Όταν η γάτα σας επιδεικνύει υπομονή ή ασχολείται με τις κατάλληλες δραστηριότητες, δώστε της έναν έπαινο, ένα απαλό χάιδεμα ή μια μικρή λιχουδιά ως ανταμοιβή. Έτσι θα συνδέσει θετικά τις ανταμοιβές αυτές με την επιθυμητή-για εμάς- συμπεριφορά, κάνοντάς τη να καταλάβει ότι η υπομονή οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

Η συνέπεια είναι το κλειδί σε αυτή την προσέγγιση, καθώς η γάτα σας θα καταλάβει σταδιακά τη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς της και της ανταμοιβής.

Αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων και προκλήσεων

Συμβουλές για σπίτια με πολλές γάτες

Η διαχείριση της συμπεριφοράς της επαιτείας σε ένα σπίτι με πολλές γάτες απαιτεί ειδικό χειρισμό, γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα έχει τη δική της καθορισμένη περιοχή σίτισης για να αποφύγετε τον ανταγωνισμό και το πιθανό άγχος κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε ξεχωριστά μπολ με φαγητό, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε γάτα λαμβάνει την κατάλληλη μερίδα χωρίς να παρεμβαίνουν οι άλλες. Εάν μια γάτα έχει την τάση να τελειώνει το φαγητό της γρήγορα και στη συνέχεια να προσπαθεί να ζητιανέψει από τις άλλες γάτες, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ταΐστρες παζλ ή διαδραστικά παιχνίδια για να ασχοληθεί με αυτά, ενώ οι άλλες τελειώνουν το γεύμα τους.

Επιπλέον, παρακολουθείτε πόσο τρώνε οι γατούλες σας για να διασφαλίσετε ότι όλες λαμβάνουν τις απαιτούμενες ποσότητες τροφής.

Συμβουλευτείτε κτηνίατρο εάν χρειάζεται

Η συζήτηση με έναν κτηνίατρο είναι ζωτικής σημασίας εάν η συμπεριφορά επαιτείας της γάτας σας συνεχίζεται παρά τις προσπάθειές σας. Αν και κάποια επαιτεία μπορεί να είναι φυσιολογική, η υπερβολική ή επίμονη επαιτεία μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή διατροφική ανισορροπία.

Ο κτηνίατρος θα εξετάσει τη γάτα σας για να αποκλείσει τυχόν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Με την κατανόηση των κινήτρων πίσω από την επαιτεία, την καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος σίτισης και την ακριβή μέτρηση των γευμάτων, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κατάλληλη ρουτίνα σίτισης για το κατοικίδιό σας. Η αδιαφορία αυτής της συμπεριφοράς, η χρήση ταϊστρών παζλ ή διαδραστικών παιχνιδιών και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος με παιχνίδια και άλλα πράγματα προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για να ανακατευθύνετε την προσοχή της γάτας σας και να ικανοποιήσετε τα ένστικτά της.

Σχετικά άρθρα

10 τρόποι να ψυχαγωγήσετε τη γάτα σας αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα

Ο Μάνος Καρατζογιάννης μας μιλάει για τις μεγάλες του αγάπες, Όσκαρ και Ζορντί