string(0) ""

Πότε και πώς πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας -Οδηγός επιβίωσης

Στέλλα Πανοπούλου

04/01/2024

Photo: Shutterstock

Αν είστε νέος γατογονέας, είναι πολύ πιθανό να έχετε απορίες σχετικά με την καθαριότητα και τον καλλωπισμό της γάτας σας.

Μπορεί να αναρωτιέστε αν χρειάζεται να την κάνετε μπάνιο, πόσο συχνά και σε ποιες περιπτώσεις. Όλοι ξέρουμε ότι οι γάτες πλένουν μόνες το τρίχωμά τους με τη σκληρή σαν γυαλόχαρτο γλώσσα τους. Αρκεί, όμως, αυτό για να καθαριστούν; Τι γίνεται στην περίπτωση που βρωμιστούν περισσότερο απ’ όσο φτάνει να καθαρίσει η γλώσσα τους;

Χρειάζονται οι γάτες μπάνιο;

Οι γάτες είναι προγραμματισμένες από τη φύση τους για να καλλωπίζονται χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους. Πρόκειται για ζώα που αγαπούν την καθαριότητα και δεν τα πάνε καλά με τη βρωμιά. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό μια γάτα να αποφεύγει να κάνει την ανάγκη της σε μια βρώμικη άμμο, και να περιμένει μέχρι να καθαριστεί, ή ακόμα και να πάει τουαλέτα έξω απ’ την αμμολεκάνη της.

Η ρουτίνα καθαριότητας που ακολουθούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους, συνήθως αρκεί για να τις διατηρήσει καθαρές. Το συχνό μπάνιο με νερό και σαπούνι δεν ενδείκνυται – άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι περισσότερες γάτες δεν συμπαθούν το νερό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας. Παραδείγματος χάριν:

Η γάτα σας έχει ψύλλους ή τσιμπούρια στο τρίχωμά της. Μια γάτα μπορεί να “πιάσει” ψύλλους ή τσιμπούρια αν βγαίνει έξω. Τα παράσιτα αυτά προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα, ακόμα και μολύνσεις. Ένα μπάνιο μπορεί να κριθεί απαραίτητο αν η γάτα σας έχει ψύλλους ή τσιμπούρια, ώστε να καθαριστεί το τρίχωμά της, και να μπορέσετε να το ελέγξετε καλύτερα για παράσιτα. Αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα παράσιτα μόνος/η σας, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας.

Η γάτα σας είναι κοντότριχη. Οι μακρύτριχες γάτες μπορούν να διατηρούν το τρίχωμά τους καθαρό ελέγχοντας τα έλαια του δέρματος. Οι κοντότριχες γάτες, όμως, καθώς και οι άτριχες γάτες όπως είναι η Σφιγξ, συχνά παρουσιάζουν περισσότερα δερματικά προβλήματα και περίσσεια σωματικών ελαίων που δεν κατανέμονται ισότιμα στο τρίχωμα. Αν η γάτα σας έχει κοντό τρίχωμα, μπορεί να επιλέξετε να την κάνετε μπάνιο πιο συχνά.

Η γάτα σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν ηλικιωμένες, παχύσαρκες, ή γάτες με κινητικά προβλήματα (π.χ. αρθρίτιδα) οι οποίες δεν μπορούν να πλυθούν μόνες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλεγμένο τρίχωμα, και νιφαδωτό, ευαίσθητο δέρμα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να πλένετε τη γάτα σας πιο συστηματικά.

– Η γάτα σας βρωμίστηκε πολύ. Για μια γάτα που πέφτει σε μια λακκούβα με λασπόνερα δεν υπάρχει σωτηρία: πρέπει να κάνει μπάνιο. Οπλιστείτε, λοιπόν, με κουράγιο και υπομονή, και ετοιμάστε το νιπτήρα ή την μπανιέρα.

Πώς να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας

Για πολλούς γατογονείς, το να κάνουν μπάνιο τη γάτα τους αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Οι γάτες είναι ευλύγιστα ζώα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να γλιστρήσουν μέσα απ’ τα χέρια σας, ειδικά όταν είναι βρεγμένες και γεμάτες σαπούνια. Κλείστε καλά την πόρτα του μπάνιου και ζητήστε από κάποιο άτομο να σας βοηθήσει, αν κρίνετε ότι χρειάζεται. Μην γεμίζετε τη μπανιέρα μέχρι πάνω, γιατί αυτό μπορεί να αγχώσει περισσότερο τη γάτα σας. Χρησιμοποιήστε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ειδικό σαμπουάν για γάτες, και ξεκινήστε να την πλένετε από το κεφάλι προς την ουρά. Αποφύγετε το πρόσωπο, τα αυτιά και τα μάτια της γάτας σας. Πλύνετε το δέρμα και το τρίχωμά της κάνοντας μικρούς, απαλούς κύκλους με τα χέρια σας. Με την ευκαιρία, εξετάστε το τρίχωμα της γάτας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ψύλλους, μικροτραυματισμούς, ή άλλα προβλήματα.

Αν δεν νιώθετε αρκετά άνετα για να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, ή αν βλέπετε ότι αγχώνεται υπερβολικά, σκεφτείτε την πιθανότητα να επισκεφτείτε έναν/μία επαγγελματία groomer με εμπειρία στις γάτες. Είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η γάτα σας ήρεμη κατά τη διάρκεια αυτής της στρεσογόνου διαδικασίας. Μην παραλείψετε να την επιβραβεύσετε με τις αγαπημένες της λιχουδιές όταν τελειώσετε με το μπάνιο.

Σκουπίστε καλά τη γάτα σας με μια πετσετούλα από μικροΐνες, η υφή της οποίας είναι καταπραϋντική για τις γάτες. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με αραιά δόντια για να ξεμπλέξετε το τρίχωμα της γάτας σας. Μπορείτε, ακόμα, να καθαρίσετε με προσοχή τα αυτιά της χρησιμοποιώντας μπάλες από βαμβάκι (ποτέ μπατονέτες), χωρίς να πάτε πολύ βαθιά.

Τελευταίες σκέψεις: Δεν χρειάζεται να κάνετε συχνά μπάνιο τη γάτα σας, καθώς πρόκειται για ένα ζώο που καθαρίζεται μόνο του, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές, ενδέχεται να χρειαστεί να καθαρίσετε τη γάτα σας ενδελεχώς με σαπούνι και νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό σαμπουάν για γάτες, και προσεγγίστε τη διαδικασία με κατανόηση και υπομονή για τη χνουδωτή σας φίλη.

Σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Γιατί κρύβεται η γάτα σας