string(0) ""

Τι θα γίνει αν ανεβαίνει η γάτα σας στους πάγκους της κουζίνας

Στέλλα Πανοπούλου

14/04/2024

Photo: Shutterstock

Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε μαζί με γάτες, έχουμε αποδεχτεί ότι τα ρούχα, τα έπιπλα, και το σπίτι μας δεν θα είναι ποτέ απολύτως καθαρά.

Οι τούφες από τρίχες που μαζεύονται στις γωνίες και κάτω από τον καναπέ, αλλά και η άμμος που παγιδεύεται ανάμεσα στα δαχτυλάκια της γάτας και πετιέται έξω από την αμμολεκάνη της, είναι πραγματικές Λερναίες Ύδρες. Όσο καθαρίζεις, τόσο πολλαπλασιάζονται.

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, μην ανησυχείτε: Αυτό δεν σημαίνει ότι το σπίτι σας θα βρίσκεται διαρκώς σε τραγική κατάσταση. Απλώς, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε καθημερινά ένα συγκεκριμένο επίπεδο ακαταστασίας, και να αναγκάζεστε να καθαρίζετε πιο συχνά απ’ ότι αν δεν είχατε καθόλου κατοικίδια στο σπίτι.

Γιατί αγαπούν οι γάτες να ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας;

Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε όλες τις επιφάνειες που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και να επιθεωρούν από εκεί τον χώρο τους. Επομένως, αν έχετε γάτες, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες επιφάνειες του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων της κουζίνας, έχουν κάποια στιγμή καταληφθεί από τις αγαπημένες σας γατούλες. Πολλοί άνθρωποι επιβάλλουν και ακολουθούν τον κανόνα που δεν επιτρέπει στις γάτες να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας. Αυτή είναι, σίγουρα, μια καλή επιλογή για τη διατήρηση της καθαριότητας στο σπίτι, στην περίπτωση που η γάτα είναι συνεργάσιμη και μπορεί να μάθει να μένει μακριά από τις επίμαχες επιφάνειες.

Υπάρχει, όμως, περίπτωση να δυσκολεύεστε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τους πάγκους της κουζίνας, όσο κι αν έχετε προσπαθήσει να την εκπαιδεύσετε. Ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά ή σκύλοι στο σπίτι, ενδέχεται η αγαπημένη σας γατούλα να χρησιμοποιεί τους πάγκους ως οδό διαφυγής όταν άλλα ζωάκια ή ανθρωπάκια τις κυνηγούν για να παίξουν.

Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι, όταν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε – και πρέπει – να έχουμε υπό τον έλεγχό μας, και άλλα που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως. Γι’ αυτό, στην περίπτωση που αποφασίζουμε να παραδοθούμε στις γάτες μας και να τους επιτρέπουμε να εξερευνούν όλες τις επιφάνειες, πρέπει να ακολουθούμε ένα ιδιαίτερα σχολαστικό σύστημα καθαριότητας.

Τι γίνεται αν αφήνουμε τη γάτα μας να ανεβαίνει στους πάγκους της κουζίνας;

Είναι αλήθεια ότι, όσο κι αν θέλουμε οι αγαπημένες μας γατούλες να τριγυρνούν και να σκαρφαλώνουν ελεύθερες παντού, το να τις αφήνουμε να ανεβαίνουν και να κάθονται στον πάγκο της κουζίνας δεν είναι ιδανικό από άποψη καθαριότητας. Ακόμα, είναι κάτι που κρύβει κινδύνους για τις ίδιες τις γάτες, όπως είναι τα ζεστά μάτια της κουζίνας, τα κοφτερά μαχαίρια, ή οι ακατάλληλες τροφές.

Αν επιτρέπουμε στις γάτες μας να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους απολυμαίνουμε τακτικά με καθαριστικά προϊόντα ασφαλή για κατοικίδια, ή με συνηθισμένα καθαριστικά τα οποία όμως θα ξεπλένονται και θα στεγνώνουν πλήρως από τις επιφάνειες του δωματίου πριν αφήσουμε τη γάτα μας ελεύθερη μέσα σε αυτό.

Σκεφτείτε το διαφορετικά: αν η γάτα σας ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, θα αναγκάζεστε να τον απολυμαίνετε συχνά, να μην αφήνετε εκτεθειμένα βρώμικα πιάτα, και να κρύβετε τις επικίνδυνες τροφές. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αφορμή να διατηρείτε την κουζίνα σας πεντακάθαρη!

Τελικά πρέπει να επιτρέπουμε στις γάτες να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας;

Δεν υπάρχει “πρέπει” σε αυτά τα πράγματα. Εξαρτάται από τις προτεραιότητές σας και το πόσο συνεργάσιμη είναι η γάτα σας. Αν δεν επιθυμείτε να πατάνε με τα πατουσάκια τους οι γάτες σας εκεί όπου μαγειρεύετε το φαγητό σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να τους μάθετε να μην ανεβαίνουν σε συγκεκριμένες επιφάνειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να τις κρατήσετε μακριά από αυτό το δωμάτιο του σπιτιού. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τόσο για τη δική σας ασφάλεια, όσο και γι’ αυτή της γάτας σας.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι, από τη στιγμή που αφήνουν ένα κατοικίδιο να μπει στη ζωή τους, θα χρειαστεί να ξεχάσουν πολλά πράγματα που θεωρούσαν δεδομένα και να αναθεωρήσουν, ώστε να επιτρέψουν στο ζώο συντροφιάς τους να κινείται και να υπάρχει άνετα μέσα στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν περιορισμοί. Απλώς, ο/η κάθε κηδεμόνας πράττει όπως αισθάνεται για να νιώθει κι εκείνος/η άνετα με τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι του/της. Αυτό εξαρτάται και από τη διαρρύθμιση και τις παροχές του σπιτιού, από τον χαρακτήρα και τις ανάγκες της γάτας, καθώς και το πρόγραμμα του/της κηδεμόνα.

left arrow
right arrow

Δεν χρειάζεται να πιεστείτε για να κάνετε τίποτε από τα δύο. Αν νιώθετε άβολα με την ιδέα των μικροβίων να παραμονεύουν στις επιφάνειες της κουζίνας μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσετε να καθαρίσετε, τότε ιδανικά πρέπει να περιορίσετε την πρόσβαση της γάτας σας σε αυτές. Αν δεν σας πειράζει το συχνότερο καθάρισμα, και θέλετε να δώσετε στη γάτα σας την ευκαιρία να εξερευνά τον χώρο της, τότε μπορείτε να κάνετε μια υποχώρηση και να την αφήνετε να πηδάει στους πάγκους της κουζίνας, προσέχοντας πάντα σε τι εργαλεία, τροφές, και ποτά έχει πρόσβαση.

Το κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, και στο δικό σας σπίτι εσείς θέτετε τους κανόνες βάσει του τι στρεσάρει λιγότερο εσάς και τη γάτα σας.

Θυμηθείτε να παρέχετε στη γάτα σας επιφάνειες που βρίσκονται ψηλά ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει και να εξερευνά, όπως έπιπλα, κούρνιες παραθύρου, ή γατόδεντρα.

Σχετικά άρθρα

Τεχνητή νοημοσύνη και φροντίδα κατοικιδίων – Τι λένε οι κτηνίατροι

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάνει το κατοικίδιό σας κακομαθημένο

Γιατί κρύβεται η γάτα σας