string(0) ""

Το αγαπημένο γλυκό που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσει η γάτα σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

09/11/2023

Photo: Unsplash

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα γλυκά. Από παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού μέχρι τις πιο αφράτες τούρτες, όλοι έχουμε κάποιο αγαπημένο.

Ωστόσο, πάντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Όσοι είστε γατογονείς ίσως έχετε σκεφτεί γιατί να απολαμβάνετε μόνοι σας ένα κομμάτι νόστιμης σοκολάτας και αν πρέπει να προσφέρετε λίγο στο αιλουροειδές σας κατοικίδιο.

Μπορούν, όμως, οι γάτες να φάνε σοκολάτα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την κατανάλωσή της; Υπάρχει κάποιο είδος σοκολάτας που μπορεί να είναι ασφαλές;

Όλες αυτές τις ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε παρακάτω ώστε να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες είναι εφικτό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σοκολάτα;

Η απάντηση είναι όχι! Οι γάτες δεν πρέπει να φάνε σοκολάτα. Αν και είναι σχεδόν απίθανο να προσπαθήσουν να σας κλέψουν ένα κομματάκι, η σοκολάτα εξακολουθεί να είναι επιβλαβής για τις γάτες, όπως ακριβώς για τους σκύλους. Πρέπει, όμως, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με οποιοδήποτε σοκολατούχο γάλα γιατί ίσως προσπαθήσουν να πιουν δύο τρεις γουλιές, καθώς οι περισσότερες γάτες τρελαίνονται γι’ αυτό.

Γιατί η σοκολάτα είναι τοξική για τις γάτες;

Η σοκολάτα περιέχει κάποια συστατικά, τη θεοβρωμίνη και την καφεΐνη, που είναι τοξικά γι’ αυτά τα αιλουροειδή πλάσματα -ειδικά αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες. Η πρώτη ουσία, η θεοβρωμίνη, ενώ μεταβολίζεται σε κανονικούς ρυθμούς από τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις γάτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση θεοβρωμίνης στο γατίσιο οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα όπως είναι η ηπατική ανεπάρκεια. Επομένως, ακόμα και μια μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να αποβεί μοιραία. Μην ξεχνάτε ότι ο μεταβολισμός κάθε γάτας είναι διαφορετικός, οπότε προφανώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υπολογίσουμε πόση ποσότητα σοκολάτας είναι τοξική γι’ αυτά τα μοναδικά πλάσματα. Προσπαθήστε να φυλάσσετε τις σοκολάτες μακριά από το κατοικίδιό σας, όσο και αν σας φαίνεται απίθανο να θελήσει να δοκιμάσει έστω κι ένα μικρό κομματάκι.

Μπορούν οι γάτες να καταναλώσουν άλλου είδους σοκολάτα;

Η απάντηση και σε αυτή την ερώτηση εξακολουθεί να είναι όχι. Ακόμα και οι λευκές σοκολάτες μπορεί να περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για τις γάτες. Ή οι σοκολάτες χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχουν ξυλιτόλη, μια ουσία που άκρως τοξική τόσο για τους σκύλους όσο και τις γάτες. Επιπλέον, καλό είναι γενικά να αποφεύγετε να προσφέρετε στη γάτα σας οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη ή λιπαρά γιατί παρόλο που μπορεί να μην είναι τοξικά, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της.

Ποια είναι τα σημάδια της δηλητηρίασης από σοκολάτα;

Αν για οποιονδήποτε λόγο το αιλουροειδές σας κατοικίδιο κατανάλωσε ή υποψιάζεστε ότι κατανάλωσε σοκολάτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον/την κτηνίατρό σας.

Μερικά από τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να είναι:
● Έντονη ανησυχία
● Εμετός
● Διάρροια
● Έντονη δίψα
● Ταχυκαρδία
● Λαχάνιασμα
● Πυρετός
● Επιληπτικές κρίσεις
● Μυϊκή ακαμψία

Ο/Η κτηνίατρός σας θα σας κατευθύνει για το είδος της θεραπείας, η οποία θα εξαρτηθεί από την ποσότητα και το είδος σοκολάτας που έφαγε η γάτα σας αλλά και τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει.

Τελευταίες σκέψεις

Όσο και να θέλουμε να μοιραζόμαστε το φαγητό μας με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς πολλές είναι ο τροφές που μπορεί να άκρως επικίνδυνες, όπως η σοκολάτα που εξετάσαμε σε αυτό το άρθρο. Καλό είναι να φυλάσσετε τα τρόφιμα σε ντουλάπια που να μην έχει πρόσβαση η γάτα σας -όσο δύσκολο και να είναι αυτό αφού όλοι γνωρίζουμε την ευκολία με την οποία οι γάτες σκαρφαλώνουν παντού για να εξερευνήσουν ό,τι τους κινήσει την περιέργεια.

Σχετικά άρθρα

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα

Ο Μάνος Καρατζογιάννης μας μιλάει για τις μεγάλες του αγάπες, Όσκαρ και Ζορντί

Τι χρειάζεται για να γίνετε pet keeper -Σαν baby sitting αλλά για κατοικίδια