string(0) ""

Τοξίκωση από νερό σε κατοικίδια – Κι όμως, μπορεί να συμβεί

Έμυ Τόττα

22/04/2024

Photo: Shutterstock

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία ανθρώπων και κατοικιδίων.

Γράφει η Έμυ Τόττα Κτηνίατρος, DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ Κ.Ζ.Σ, Α.Π.Θ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ακόμη κι αυτό το κοινό στοιχείο, μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση, τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα κατοικίδια. Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται στην τοξίκωση από νερό και όχι από χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν διαλυθεί σε αυτό.

Τι Είναι η Τοξίκωση Από Νερό και Πώς Προκαλείται

Η τοξίκωση από νερό, γνωστή και ως δηλητηρίαση από νερό, μπορεί να προκύψει από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, θαλασσινού ή φρέσκου. Για την ακρίβεια, τα ζώα που παίζουν κοντά στο νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενδέχεται να καταπιούν μεγάλες ποσότητες αυτού, είτε για να ξεδιψάσουν, είτε κατά λάθος, κατά τη σύλληψη παιχνιδιών.

Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό τους, κυρίως μέσω των ηλεκτρολυτικών διαταραχών που προκύπτουν.

Το φρέσκο νερό (πόσιμο νερό, νερό λίμνης, πισίνας κ.ά.) δεν περιέχει αλάτι και μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες του αίματος, προκαλώντας υπονατριαιμία (μειωμένη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα). Από την άλλη, το θαλασσινό νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να προκαλέσει υπερνατριαιμία (αυξημένη συγκέντρωση νατρίου στο αίμα).

Σε μεγαλύτερο ρίσκο βρίσκονται κατοικίδια με υποκείμενα νοσήματα, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ενδοκρινοπάθειες κ.ά. Μπορεί, όμως, να κινδυνεύσουν και υγιή ζώα.

Συμπτώματα

Οι δύο παραπάνω ηλεκτρολυτικές διαταραχές είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό και εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα:

● Λήθαργος ή αδυναμία
● Αποπροσανατολισμός
● Απώλεια συντονισμού ή παραπάτημα
● Επιληπτικές κρίσεις
● Σιαλόρροια
● Ναυτία ή έμετος

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν τα παραπάνω ασαφή συμπτώματα ή που το κατοικίδιο βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Διάγνωση

Στα πλαίσια ιατρείου ή κλινικής θα δοθούν στο κατοικίδιο οι πρώτες βοήθειες, ενώ παράλληλα με εργαστηριακές εξετάσεις, μπορούν να διαπιστωθούν οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οι οποίες, σε συνδυασμό με το ιστορικό, θα θέσουν την υποψία τοξίκωσης από νερό.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης είναι επείγουσα και αφορά εντατική νοσηλεία και συνεχή κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση. Η όλη προσέγγιση εξαρτάται από το βαθμό της διαταραχής του οργανισμού και κυρίως τη σοβαρότητα της νευρολογικής εικόνας. Σε ήπιας μορφής τοξίκωση, το κατοικίδιο μπορεί να πάρει εξιτήριο σε ένα με δύο 24ωρα, ενώ σε πιο βαριές μορφές, η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά ζωτικής σημασίας όργανα.

left arrow
right arrow

Πρόληψη

Η ιδιαιτερότητα της τοξίκωσης από νερό είναι πως, ενώ μπορεί να προκύψει σχετικά εύκολα, παραμένει μια έννοια άγνωστη στην πλειοψηφία του κόσμου. Είναι εντυπωσιακό πώς ένα τόσο κοινό και απαραίτητο στοιχείο της φύσης, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προκαλέσει νόσηση. Η ενημέρωση των κηδεμόνων, λοιπόν, αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο για την πρόληψη.

Η παροχή πόσιμου νερού είναι σημαντική και απαραίτητη κατά τις δραστηριότητες, για να διατηρηθούν τα κατοικίδια ενυδατωμένα και υγιή. Οι σκύλοι που παίζουν στο νερό ή γύρω από αυτό, καλό θα ήταν να έχουν το δικό τους πόσιμο νερό σε επαρκή, αλλά ελεγχόμενη ποσότητα, ώστε να μην καταφεύγουν στο νερό της θάλασσας ή της λίμνης για να ξεδιψάσουν. Οι σκύλοι και οι γάτες που τείνουν να πίνουν μεγάλη ποσότητα νερού θάλασσας, λίμνης, πισίνας κ.ά., θα πρέπει εγκαίρως να απομακρύνονται από αυτό και να αποθαρρύνονται απ’ το να συνεχίσουν.

Αν παρ’ όλα τα μέτρα διαπιστωθεί ανησυχητική συμπεριφορά του κατοικιδίου ή συμπτώματα που μοιάζουν με τα παραπάνω, η άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας μπορεί να περιορίσει και να μετριάσει τη σοβαρότητα της πάθησης.

Η τοξίκωση από νερό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τους σκύλους, αλλά με σωστό έλεγχο και πρόληψη, μπορείτε να τους κρατήσετε ενυδατωμένους και ασφαλείς. Δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία τους και ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Έμυ Τόττα DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπεδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ. Κ.Ζ.Σ., Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

8 τρόποι να καταλάβετε αν σας εμπιστεύεται ο σκύλος σας

Πάσχα και πυροτεχνήματα: Πώς να ηρεμήσετε τον σκύλο σας