string(0) ""

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα υπέροχα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Μυρτώ Τζώρτζου

28/08/2023

Photo: Shutterstock

Γεμάτα ενέργεια, όρεξη για ζωή και παιχνίδια, τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι τα πιο αγαπησιάρηκα και φιλικά σκυλιά του κόσμου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά, δείτε 4 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά:

1. Είναι τα πιο δημοφιλή σκυλιά

Τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador retriever) είναι η πιο δημοφιλής φυλή καθώς τα σκυλάκια αυτά είναι από τα πιο φιλικά και ευπροσάρμοστα σκυλιά που υπάρχουν. Όλα αυτά φυσικά χάρη σε γενιές και γενιές προσεκτικής αναπαραγωγής.

Η φυλή δημιουργήθηκε αρχικά στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά στα 1500 με σκοπό τα σκυλιά αυτά να βοηθούν τους ψαράδες. Χάρη στο αδιάβροχο τρίχωμά τους, την αγάπη τους για το νερό και τον υπέροχο χαρακτήρα τους, οι σκύλοι αυτοί ήταν οι ιδανικοί για να βρίσκονται σε σκάφος. Όταν τα ψάρια που έπιαναν οι ψαράδες έπεφταν στη θάλασσα, τα σκυλιά αυτά βουτούσαν στο παγωμένο νερό και τα ανέσυραν για τον κηδεμόνα τους.

Στη συνέχεια άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στη στεριά για κυνήγι. Το μαλακό τους στόμα και η ευφυΐα τους τα καθιστούσαν ιδανικά για να φέρνουν τις πάπιες και τα άλλα πτηνά κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Με την πάροδο δε του χρόνου οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ήταν εξαιρετικά και σαν κατοικίδια ζώα.

Μετά την επίσημη αναγνώρισή τους από το American Kennel Club το 1917, η δημοτικότητά τους ως κατοικίδια απογειώθηκε. Και αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο! Τα Λαμπραντόρ αγαπούν τους πάντες. Άλλα σκυλιά, άλλα ζώα, παιδιά, αγνώστους που περπατούν στο δρόμο, στην κυριολεξία τους πάντες.

2. Χρειάζονται πολλή άσκηση

Τα Λαμπραντόρ είναι ιδιαίτερα αθλητικά σκυλιά και χρειάζονται πολλή άσκηση για να είναι ευτυχισμένα και υγιή. Ένα Λαμπραντόρ που δεν ασκείται επαρκώς δεν θα είναι ευτυχισμένο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα νεαρά σκυλιά, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον μία με δύο ώρες άσκησης κάθε μέρα. Αυτό είναι καλό τόσο για τη σωματική τους υγεία όσο και για την ψυχική τους. Ένα ανήσυχο ή βαριεστημένο Λαμπραντόρ μπορεί γρήγορα να δείξει καταστροφικό χαρακτήρα. Για να διατηρήσετε τα παπούτσια και τον καναπέ σας ασφαλή και το Λαμπραντόρ σας ευτυχισμένο, πρέπει να βρείτε τρόπους για να το κρατάτε καλά γυμνασμένο.

3. Είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία

Τα υπέροχα αυτά ζώα χρειάζονται πολλή άσκηση για να είναι ευτυχισμένα. Στην κυριολεξία θα δυστυχήσουν αν είναι κλεισμένα στο σπίτι όλη μέρα. Το ιδανικό σπίτι για ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι αυτό με μια μεγάλη, περιφραγμένη αυλή, όπου μπορεί να τρέχει ελεύθερα και να εκτονώνει όλη αυτή την ενέργεια που έχει. Αλλά, αν δεν έχετε κάτι τέτοιο, μερικές μεγάλες βόλτες καθημερινά θα είναι επίσης αρκετό.

Ο συνδυασμός γενετικής και αγάπης για το φαγητό κάνει τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην παχυσαρκία. Και το υπερβολικό βάρος θα τους φέρει προβλήματα.

Το υπερβολικό βάρος μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, μειώνει την ποιότητα ζωής τους, μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Αλλά για τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.

Η δυσπλασία ισχίου (μια γενετική δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου που τελικά οδηγεί σε χωλότητα και πόνο) είναι πολύ συνηθισμένη στα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ σε αριθμούς ρεκόρ και το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της ασθένειας, προκαλώντας στον σκύλο πόνο.

Η διατήρηση του σωστού βάρους του ζώου σας όχι μόνο θα βοηθήσει την ποιότητα ζωής του, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιμηκύνει και τη διάρκεια ζωής του. Το να γνωρίζετε ότι τα Λαμπραντόρ είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε προφυλάξεις. Η επαρκής άσκηση, η αποχή από τα αποφάγια και οι σωστές μερίδες υψηλής ποιότητας τροφής θα βοηθήσουν σημαντικά στο να παραμείνει το Λαμπραντόρ σας σε άψογη φόρμα, ευτυχισμένο και υγιές.

4. Δεν είναι όλα τα ίδια

Τα Λαμπραντόρ είναι εξαιρετικά σκυλιά και αξίζουν τον τίτλο της πιο αγαπημένης φυλής σκύλου στις Ηνωμένες Πολιτείες (και στον κόσμο, για την ακρίβεια). Αλλά αυτό έχει και τα μειονεκτήματά του. Και ένα από αυτά είναι οι ασυνείδητοι εκτροφείς.

Δεν εκτρέφουν όλοι τα σκυλιά αυτά αυτή από αγάπη για τη φυλή και από επιθυμία να τη βελτιώσουν. Κάποιοι, όπως καταλαβαίνουμε, το κάνουν καθαρά για τα χρήματα. Αυτοί οι “εκτροφείς της πίσω αυλής” δεν δίνουν σημασία σε πολλά πράγματα και το αποτέλεσμα είναι συχνά κακοαναθρεμμένα Λαμπραντόρ που είναι επιρρεπή σε πλήθος γενετικών παθήσεων. Για αυτό πριν πάρετε κάποιο σκυλί αυτής της φυλής, ψάξτε το πολύ καλά και μην το πάρετε από τον πρώτο τυχόντα. Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχουν τέτοια σκυλιά, ως επί το πλείστον ημίαιμα, σε καταφύγια που είναι καταπληκτικά για υιοθεσία.

Σχετικά άρθρα

Αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες: τα απόλυτα gadgets για το κατοικίδιό σας

Οι καλύτερες ταΐστρες και ποτίστρες για το κατοικίδιό σας

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα