string(0) ""

6 πράγματα που πιστεύουμε αλλά δεν ισχύουν για τα μικροσκοπικά τσιουάουα

Μυρτώ Τζώρτζου

15/11/2023

Photo: Shutterstock

Τα σκυλάκια τσιουάουα είναι μια μικρή φυλή σκύλου με μεγάλη προσωπικότητα.

Κάποια από αυτά βέβαια έχουν το σύμπλεγμα του Ναπολέοντα ή αλλιώς σύνδρομο μικρού σκυλιού που είναι κάποιες συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι μικροσκοπικοί σκύλοι λόγω του μεγέθους τους. Συμπεριφορές που συχνά μας κάνουν να γελάμε, όπως η εικόνα ενός τέτοιου σκύλου που γαβγίζει σαν τρελό σε έναν άλλο σκύλο.

Τα καθαρόαιμα τσιουάουα δεν ξεπερνούν τα 6 κιλά, οπότε οι γενναίες προσπάθειές τους να φοβίσουν κάποιον άλλον σκύλο μπορεί να είναι περισσότερο κωμικές παρά οτιδήποτε άλλο. Η φήμη τους ως μια ιδιότροπη, χαδιάρα αλλά και απίστευτα πιστή ράτσα προηγείται και δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες σκύλων που ονειρεύονται να γίνουν οι αγαπημένοι ενός τσιουάουα.

Όμως υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις για αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια. Κάποιοι μύθοι που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Δείτε 6 από αυτούς:

Μύθος 1: Τα τσιουάουα δεν χρειάζονται πολλή άσκηση

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για τα τσιουάουα. Αν και η φυλή είναι μικρή, τα τσιουάουα είναι γεμάτα ενέργεια και χρειάζονται να εκτονώνονται, να κάνουν πράγματα, μεταξύ αυτών και άσκηση. Κάθε σκύλος μπορεί να γίνει υπέρβαρος και τα τσιουάουα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην παχυσαρκία. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε το τσιουάουά σας υγιές. Αν και δεν χρειάζονται τόση σωματική δραστηριότητα όσο μια μεγαλύτερη φυλή, όπως ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ, για παράδειγμα, παρόλα αυτά χρειάζονται συχνή άσκηση. Υπολογίστε περίπου 30 λεπτά περπάτημα τη μέρα.

Μύθος 2: Τα τσιουάουα είναι επιθετικά

Αναφέραμε για αυτά τα σκυλιά το σύμπλεγμα του Ναπολέοντα, κάτι που δεν είναι υπερβολή. Η φυλή αυτή έχει πράγματι τάσεις φύλακα. Όμως υπάρχει διαφορά μεταξύ του “σκύλου φύλακα” και της “επιθετικότητας”. Ως φυλή, τα τσιουάουα δεν είναι επιθετικά. Κάθε όμως σκύλος γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανίσει επιθετικές τάσεις. Τα σημάδια ενός επιθετικού σκύλου περιλαμβάνουν γάβγισμα, όρθια αυτιά, γρύλισμα και σπασμωδικές κινήσεις. Η επιθετικότητα έχει διάφορες αιτίες, όπως ο φόβος, η ασθένεια και η προηγούμενη παραμέληση. Εάν παρατηρήσετε επιθετικές συμπεριφορές στο συγκεκριμένο σκύλο σας, μιλήστε με έναν κτηνίατρο και ενδεχομένως με έναν ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς. Σίγουρα υπάρχει ένας λόγος που μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι και όχι απλά επειδή είναι επιθετικό.

Μύθος 3: Τα τσιουάουα δεν πρέπει να κρατούνται από λουρί

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη φυλή είναι επιρρεπής στην κατάρρευση της τραχείας. Η τραχεία αποτελείται από μικρούς δακτυλίους χόνδρου με μια λεπτή μεμβράνη ιστού που σχηματίζει την άνω επιφάνεια. Η κατάρρευση τραχείας είναι μια χρόνια, προοδευτική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξασθένηση των χόνδρινων δακτυλίων και τη χαλάρωση της επιφανειακής μεμβράνης. Συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα λόγω της υπερδιέγερσης ή του κολάρου που σφίγγει το λαιμό τους.

Το τράβηγμα από το λουρί μπορεί να προκαλέσει συριγμό του ζώου. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να κρατάτε το τσιουάουά σας προσεκτικά με λουρί για την ασφάλειά του. Θα το αποτρέψει από το να εμπλακεί σε συμπλοκή με άλλο ζώο ή άνθρωπο και θα το προστατεύσει από το να τρέξει στο δρόμο και να χτυπηθεί από αυτοκίνητο.

Μύθος 4: Τα τσιουάουα είναι ιδανικά για μικρά παιδιά

Τα μικρά σκυλιά και τα μικρά παιδιά ταιριάζουν. Σωστά; Όχι πάντα. Τα τσιουάουα δεν είναι ο ιδανικός πρώτος καλύτερος φίλος για ένα μικρό παιδί. Ένα μικρό νήπιο μπορεί να φαίνεται σαν απειλή σε ένα ακόμη μικρότερο τσιουάουα. Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι τα τσιουάουα και τα παιδιά δεν μπορούν να μοιραστούν ένα σπίτι, αλλά θα πρέπει να δουλέψετε και με τα δύο ώστε να σέβονται το ένα το άλλο. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ακόμη και τα πιο καλά και φιλικά κατοικίδια, όπως και τα παιδιά άλλωστε, μπορούν να κάνουν λάθη. Αν πρόκειται να υιοθετήσετε ένα τέτοιο σκυλάκι είτε από καταφύγιο ή από μια διάσωση οι υπεύθυνοι θα σας πουν αν είναι κατάλληλο για την οικογένειά σας.

Μύθος 5: Τα τσιουάουα δεν τα πάνε ποτέ καλά με άλλα κατοικίδια ζώα

Ορισμένες φυλές, όπως τα λαμπραντόρ, συνήθως τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια ζώα. Με ένα τσιουάουα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπορεί να τα βρει με το άλλο ζώο, μπορεί και όχι. Πριν υιοθετήσετε κάποιο, μάθετε αν έχει ελεγχθεί η συμπεριφορά του προς τους σκύλους ή τις γάτες. Ή προγραμματίστε μια δυο συναντήσεις μεταξύ των δύο για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν.

Μύθος 6: Τα τσιουάουα είναι πολύ νευρικά από τη φύση τους

Λόγω του μικρού τους μεγέθους και της ισχυρογνωμοσύνης τους, τα τσιουάουα συχνά φαίνονται νευρικά ή και φοβισμένα. Ωστόσο δεν είναι από τη φύση τους πιο νευρικά από άλλες φυλές σκύλων. Στην πραγματικότητα, ένα σωστά κοινωνικοποιημένο και φροντισμένο τσιουάουα μπορεί να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και να είναι ήρεμο. Εάν το νέο σας τσιουάουα φαίνεται νευρικό, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι και στη συνέχεια αρχίστε να το κοινωνικοποιείτε με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορεί να βγει από το καβούκι του όταν του δοθεί η κατάλληλη αγάπη και προσοχή.

Τα τσιουάουα είναι μια διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα φυλή. Τα σκυλιά αυτά μπορούν να γίνουν τέλεια κατοικίδια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε τσεκάρει κάποια πράγματα πριν καλωσορίσετε ένα από αυτά στο σπίτι σας.

Αυτή η φυλή θέλει να έχει πολλά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Τέλος δεν είναι, όπως είπαμε, επιθετικά, αλλά προστατευτικά. Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο από την αρχή θα ασχοληθείτε μαζί τους.

Σχετικά άρθρα

4 συμβουλές για να κοιμάται το κουτάβι σας ήρεμο το βράδυ

Γιατί η γάτα σας αντιπαθεί τον νέο σας σύντροφο

Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων