string(0) ""

8 φυλές σκύλων που θα μοιάζουν με κουτάβια σε όλη τους τη ζωή

Μυρτώ Τζώρτζου

07/12/2023

Photo: Shutterstock

Τα κουτάβια είναι ακαταμάχητα. Ερωτευόμαστε τα μεγάλα τους αθώα μάτια, τις μικρές τους μύτες, τις χνουδωτές ουρίτσες τους που πάνε πέρα δώθε από χαρά και το αδέξιο περπάτημά τους.

Και όμως, όπως κάθε κατοικίδιο, τα κουτάβια μεγαλώνουν και γίνονται σκύλοι. Ορισμένες μάλιστα φυλές, όπως το Labrador ή οι Μεγάλοι Δανοί, θα μεγαλώσουν και θα γίνουν μεγαλύτερα σε μέγεθος από τους περισσότερους ανθρώπους.

Όμως δεν γίνονται όλα τα σκυλάκια μεγάλα. Υπάρχουν φυλές, τα σκυλιά των οποίων παραμένουν μικρά σε μέγεθος και μοιάζουν με κουταβάκια σε όλη τους τη ζωή.

Τα μικρά σκυλιά είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά ή για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί μπορούν να τα χειριστούν καλύτερα λόγω μεγέθους.

Σας παρουσιάζουμε 8 φυλές που τα σκυλάκια τους μοιάζουν πάντα, όποια και αν είναι η ηλικία τους, με αξιολάτρευτα κουτάβια.

1. Yorkshire Terrier

Το Yorkshire Terrier -γνωστό και ως Yorkie- είναι γνωστό για τo γλυκό και στοργικό του χαρακτήρα. Η ιστορία αυτών των σκύλων ξεκινά τον 19ο αιώνα, όταν Άγγλοι ανθρακωρύχοι θέλησαν να δημιουργήσουν μία φυλή που να κυνηγά ποντίκια στα ανθρακωρυχεία.

Τα Yorkies φτάνουν σε ύψος 18 με 20 εκατοστά κατά την ενηλικίωση και σπάνια ζυγίζουν πάνω από 7 κιλά. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Σήμα κατατεθέν των Yorkshire Terrier είναι το χαρακτηριστικό τρίχωμά τους. Ένας σκύλος Yorkie έχει τρεις φορές πιο μακριά τρίχα σε σχέση με έναν σκύλο με κοντό τρίχωμα του ίδιου μεγέθους. Το τρίχωμα αυτό μάλιστα μεγαλώνει συνεχώς από 1 έως 1.5 cm το μήνα. Σε αντίθεση με σκύλους άλλων φυλών, τα σκυλάκια αυτά δεν αλλάζουν ποτέ την τρίχα τους.

2. Puggle

Τo Puggle είναι διασταύρωση του Pug και του Beagle. Τα Puggles πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους δίπλα σε Κινέζους ηγεμόνες κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ (πριν από το 400 π.Χ.). Επισήμως έχουν καταγραφεί από το 551 π.Χ. και από τον Κομφούκιο, ο οποίος αναφέρεται σε ένα είδος “μικρού σκυλιού με περίεργο στόμα”.

Τα σκυλάκια αυτά, τα οποία μοιάζουν πάντα με μικρά σκυλάκια, τα πάνε καλά με τα παιδιά και είναι πολύ παιχνιδιάρικα. Τα πολύ μικρά Puggles είναι σαν παιχνίδια στο μέγεθος, ζυγίζουν 8 με 10 κιλά και έχουν ύψος μικρότερο από 32 εκατοστά. Τα κανονικά Puggles φτάνουν τα 33 έως 36 εκατοστά και ζυγίζουν από 6 μέχρι 8 κιλά. Χρειάζονται επίσης συχνό καθάρισμα ανάμεσα στις ζάρες του προσώπου τους για να αποφευχθούν πιθανά δερματικά προβλήματα. Το πρόσωπό τους δε παραμένει κουταβίσιο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

3. Toy Poodle

Αυτά τα μικρά κανίς δεν γίνονται μεγαλύτερα από 26 εκατοστά και ζυγίζουν από 4 έως 6 κιλά. Η φυλή Toy Poodle είναι ένας σκύλος με ευγενή εμφάνιση, λεπτό ρύγχος και μακρύ λαιμό.

Η ονομασία Poodle προέρχεται από το γερμανικό όνομα της ράτσας, Pudel. Στη γερμανική γλώσσα, το ρήμα puddeln σημαίνει «πλατσουρίζω». Στη γαλλική γλώσσα, οι σκύλοι αυτοί ονομάζονται Caniche, μία ονομασία βασισμένη στη λέξη cane, η οποία σημαίνει θηλυκή πάπια. Αρχικά τα σκυλιά αυτά τα είχαν για κυνήγι υδρόβιων πουλιών.

Οι σκύλοι Toy Poodles δεν μαδάνε. Το τρίχωμα τους απαιτεί μεγάλη προσοχή και θέλουν επαγγελματική περιποίηση, καθώς και τακτικό χτένισμα και βούρτσισμα στο σπίτι. Ο σκύλος Poodle θα πρέπει να πηγαίνει σε επαγγελματία Groomer περίπου κάθε έξι εβδομάδες για το κούρεμα.

4. Cavalier King Charles Spaniel

Τα απίστευτα και χαρακτηριστικά αυτιά τους θα σας τρελάνουν. Τα Cavalier King Charles Spaniel δείχνουν πολλή αγάπη και στοργή στους κηδεμόνες τους.

Η γούνα των πραγματικά υπέροχων αυτών σκυλιών είναι μέτριου μήκους και μεταξένια. Οι ενήλικοι σκύλοι φτάνουν τα 30-33 εκατοστά και ζυγίζουν 5,5 έως 8 κιλά.

Πρόκειται για φιλικά με όλους σκυλιά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, κατάλληλα για παιδιά και ηλικιωμένους, κυρίως λόγω μεγέθους. Τα πηγαίνουν καλά με όλους, συμπεριλαμβανομένων των γατών και των άλλων μικρών κατοικιδίων. Είναι επίσης καλοί σύντροφοι ταξιδιού.

5. Maltese

Μια από τις αρχαιότερες φυλές, τα μικρόσωμα και μακρύτριχα Maltese πήραν το όνομά τους από το νησί της Μάλτας. O Ρωμαίος μάλιστα κυβερνήτης της Μάλτας τον 1ο αιώνα μ.Χ., είχε ένα σκύλο τύπου Maltese που ονομαζόταν Issa. Τα σκυλιά αυτά εκτράφηκαν για να γίνουν σκύλοι συντροφιάς.

Τα μαλτεζάκια είναι πάντα σαν κουτάβια. Δεν ξεπερνούν τα 7 κιλά και το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 18 με 22 εκατοστά. Έχουν επίσης εκφραστικά και, παιχνιδιάρικα μάτια, και θα σας δίνουν κουταβίσια χαρά σε όλη τους τη ζωή.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα σκυλιά αυτά πρέπει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία προκειμένου να μη γαβγίζουν με τον παραμικρό ήχο. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 έτη. Τέλος να ξέρετε ότι είναι πολύ ενεργά μέσα στο σπίτι και προτιμούν κλειστούς προστατευμένους χώρους.

6. Shih Tzu

Γνωστό για το ωραίο μακρύ τρίχωμά του, το Shih Tzu είναι ένα αξιαγάπητο σκυλάκι. Η φυλή Shih Tzu πιστεύεται ότι προέρχεται από το Θιβέτ. Τα ζώα αυτά ζούσαν στους ναούς και δίνονταν ως δώρο στους αυτοκράτορες της Κίνας.

Μόλις έφτασαν στην Κίνα, διασταυρώθηκαν με τα Pekingese για να δημιουργηθεί η φυλή που γνωρίζουμε σήμερα. Έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία μετά το 1912, αλλά αναγνωρίστηκαν τέλος της δεκαετίας του ’40.

Το Shih Tzu είναι τόσο παιχνιδιάρικο και εξωστρεφές όπως όλα τα κουτάβια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ζει από 8 έως 10 χρόνια. Και σε αυτά τα σκυλιά η φατσούλα τους παραμένει κουταβίσια.

7. French Bulldog

Οι σκύλοι αυτοί αναγνωρίζονται εύκολα από τα αυτιά τους που μοιάζουν με αυτιά νυχτερίδας. Τα σκυλιά της φυλής Toy Bulldog ήταν ένας δημοφιλής σύντροφος των γυναικών που ύφαιναν δαντέλα στα Midlands και τις συνόδευαν στα εργοστάσια. Οι εργαζόμενοι που μετακόμισαν στη Γαλλία πήραν τους σκύλους μαζί τους. Εκεί έγινε η διασταύρωση με σκύλους με μικρότερη μουσούδα και δημιουργήθηκε η φυλή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Τα French Bulldogs έχουν ύψος 27-34 εκατοστά και σπάνια ξεπερνούν τα 12 κιλά.

Το κοντό, γυαλιστερό τρίχωμά τους απαιτεί ελάχιστη περιποίηση – ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι περισσότερο από αρκετό. Ωστόσο, οι ρυτίδες του προσώπου τους χρειάζονται τακτικό καθαρισμό. Τα αυτιά τους επίσης μπορεί να εμφανίσουν θέματα για αυτό χρειάζονται συχνό έλεγχο.

8. Pembroke Welsh Corgi

Η φυλή Pembroke Welsh Corgi υπήρξε στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον από το 920 μ.Χ.

Τα σκυλάκια αυτά είναι αξιαγάπητα και δεν είναι τυχαίο που έχουν αγαπηθεί από όλους, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας της Αγγλίας. Πρόκειται για αξιολάτρευτα πλάσματα, παιχνιδιάρικα, με υπέροχο χαρακτήρα και μοιάζουν πάντα με κουτάβια.

Φτάνουν σε ύψος τα 25 με 30 εκατοστά και ζυγίζουν το πολύ 12 κιλά στην ενηλικίωση.

Τα Pembroke Welsh Corgi είναι υπάκουα και πιστά στην οικογένειά τους. Η συγκεκριμένη ράτσα είναι λιγάκι επιρρεπής στην εκδήλωση παχυσαρκίας και αυτό μπορεί να κάνει τα σκυλιά αυτά να δυσκολεύονται στο περπάτημα, στη βόλτα και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Για αυτό χρειάζονται μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και φυσικά την απαραίτητη άσκηση για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους