string(0) ""

8 πράγματα που κάνετε και βάζετε σε κίνδυνο τον σκύλο σας

Μυρτώ Τζώρτζου

29/11/2023

Photo: Unsplash

Το ότι οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τους σκύλους μας είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και λέμε οι περισσότεροι γιατί δυστυχώς δεν βλέπουν όλοι το κατοικίδιό τους σαν μέλος της οικογένειάς τους.

Όμως ακόμα και εμείς ενδέχεται να κάνουμε λάθη εν αγνοία μας, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν τόσο την υγεία όσο και τη ζωή -σε κάποιες περιπτώσεις- του αγαπημένου μας ζώου. Γιατί μερικές φορές είτε η χαλαρότητα σε κάποια πράγματα είτε οι μη ασφαλείς πρακτικές είτε η έλλειψη πληροφοριών είτε η λανθασμένη πεποίθηση του ότι αφού δεν έχει συμβεί τίποτα κακό μέχρι τώρα, πιθανώς δεν θα συμβεί και στο μέλλον, όλα αυτά μπορεί να μας φέρουν αντιμέτωπους με πολύ άσχημες καταστάσεις. Με άλλα λόγια αρκεί ένα λάθος για να γίνει κάτι κακό.

Ακολουθούν 8 συνηθισμένα πράγματα που κάνουμε και θέτουμε σε κίνδυνο τους σκύλους μας.

1. Τους βγάζουμε βόλτα χωρίς λουρί

Ακόμη και τα καλύτερα εκπαιδευμένα σκυλιά διατρέχουν κίνδυνο όταν περπατούν χωρίς λουρί σε πάρκα και γενικά δημόσιους χώρους. Κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συμβεί κάτι, το οποίο θα κάνει τον σκύλο σας να ξεφύγει, ενδεχομένως μέσα στην κυκλοφορία. Το περπάτημα χωρίς λουρί σας δίνει ελάχιστο έλεγχο σε τέτοιες καταστάσεις.

Όσο επιμελείς και αν νομίζετε ότι είστε, ένας σκύλος χωρίς λουρί, κακά τα ψέματα, κινδυνεύει. Δεν ξέρετε επίσης πότε ο σκύλος σας μπορεί να ενδιαφερθεί για τα σκουπίδια κάτω, για άλλα ζώα, για τα απορρίμματα άλλου ζώου ή για οποιαδήποτε άλλα πράγματα που μπορεί να του προκαλέσουν πνιγμό ή να τον αρρωστήσουν.

2. Κάνουμε μαζί τους μη ασφαλείς διαδρομές με το αυτοκίνητο

Ο σκύλος σας πιθανόν να λατρεύει τις βόλτες στο αυτοκίνητο με τη γλώσσα του κρεμασμένη έξω από το παράθυρο, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές που μεταφέρονται με τον άνεμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε τη διαδρομή με το αυτοκίνητο ασφαλή και για αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο δεν θα πρέπει ποτέ να κατεβαίνει αρκετά ώστε εκείνος να μπορεί να πηδήξει έξω. Το να μπορούν οι σκύλοι να βγάλουν τη μύτη τους έξω για να μυρίσουν είναι συνήθως χαρά για αυτούς, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρουμε πότε μπορεί να πηδήξουν έξω λόγω κάποιου πράγματος που θα τους τραβήξει την προσοχή. Και υπάρχει και κάτι χειρότερο από αυτό. Αν για κάποιο λόγο πεταχτούν έξω, να τρέξουν να φύγουν και είτε να τους χτυπήσει αυτοκίνητο είτε να μην τους βρείτε ποτέ. Για αυτό πάντα ο σκύλος μας θα πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δεμένος με την ειδική ζώνη για ζώα.

3. Δεν τους εμβολιάζουμε

Οι εμβολιασμοί σώζουν τους σκύλους από διάφορες ασθένειες, πολλές από τις οποίες ήταν κάποτε αρκετά συχνές. Αυτό είναι ως επί το πλείστον καλό, αλλά δυστυχώς κάνει ορισμένους γονείς σκύλων να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να εμβολιάζουν τα ζώα τους επειδή αυτές οι ασθένειες είναι πλέον σπάνιες. Με αυτόν όμως τον τρόπο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημίας.

Για κάνετε κάθε χρόνο τα απαραίτητα εμβόλια και κρατάτε ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας τους.

4. Αφήνουμε προσβάσιμες για αυτούς ανθρώπινες τροφές

Αν στον σκύλο αρέσει να τρώει κρυφά ένα κομμάτι από το τραπέζι, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές τροφές που είναι τοξικές αυτόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τη σοκολάτα, αλλά υπάρχουν επίσης η ζάχαρη, τα σταφύλια, το αβοκάντο, το αλάτι, το σκόρδο, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά τρόφιμα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε.

Ακόμη και το φυστικοβούτυρο, το οποίο μπορεί να περιέχει ξυλιτόλη, μπορεί να είναι επιβλαβές για το σκύλο σας, οπότε διαβάστε πρώτα τα συστατικά. Επιπλέον, τα κόκαλα κοτόπουλου, τα κόκαλα πλευρών ή τα κόκαλα μπριζόλας μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού ή να σπάσουν σε αιχμηρά κομμάτια με αποτέλεσμα να προκαλέσουν εσωτερική βλάβη.

Μην αφήνετε λοιπόν αυτές τις τροφές έξω σε σημείο που μπορεί να τις πάρει ο σκύλος σας και βεβαιωθείτε ότι τα απορρίμματα τροφής τοποθετούνται σε ασφαλή κάδο απορριμμάτων μακριά από αυτόν.

5. Αφήνουμε τα χημικά έξω

Τα οικιακά καθαριστικά είναι γεμάτα χημικά. Πολλά όμως από αυτά μυρίζουν ωραία και έχουν γλυκιά γεύση. Αυτά, όπως γνωρίζουμε αλλά συχνά ξεχνάμε, είναι τοξικά για τα σκυλιά και μπορούν εύκολα να τους προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια σε μέρη που δεν μπορούν να τα φτάσουν οι σκύλοι σας. Οι επιφάνειες που καθαρίζονται θα πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν, καθώς τα σκυλιά μπορούν να πάρουν ουσίες στις πατούσες τους και να τις γλείψουν.

6. Είμαστε αμελείς τις μέρες των γιορτών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα συνδυάζουν πολλούς κινδύνους ταυτόχρονα. Το φαγητό, το αλκοόλ, τα γλυκά, οι δυνατοί θόρυβοι, είναι μερικοί από αυτούς. Αλλά και το χτύπημα του κουδουνιού από τους καλεσμένους μπορεί να γίνει επικίνδυνο επειδή ο σκύλος σας από τον ενθουσιασμό του ενδέχεται να πεταχτεί έξω.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα πυροτεχνήματα. Κάθε χρόνο αμέτρητοι κηδεμόνες ψάχνουν τα κατοικίδιά τους που το έσκασαν από πανικό και φόβο.

Για αυτό βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ασφαλής σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με χαλαρωτική μουσική ή τηλεόραση.

7. Τους αφήνουμε χωρίς επίβλεψη με μικρά παιδιά ή άλλα ζώα

Εάν ο σκύλος σας είναι απόλυτα φιλικός, μπορεί να είστε άνετοι να του επιτρέψετε να γνωρίσει νέους ανθρώπους, σκύλους ή γάτες. Το πρόβλημα είναι αν δεν γνωρίζετε αυτούς τους άλλους ανθρώπους, τα σκυλιά ή τις γάτες.

Αφήνοντας τον σκύλο σας μόνο του με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει, ειδικά ένα παιδί ή βρέφος, τον βάζετε σε μια νέα κατάσταση που μπορεί να του προκαλέσει άγχος. Ειδικά τα παιδιά δεν είναι πάντα εξοικειωμένα με το πώς να χειρίζονται τα ζώα και ο σκύλος σας μπορεί να αντιδράσει άσχημα από φόβο.

Μπορεί όμως και το πρόβλημα να ξεκινάει από τα άλλα ζώα, τα οποία ενδέχεται να μην έχουν τόσο καλή συμπεριφορά ή κοινωνικοποίηση και να ξεκινήσουν καυγάδες. Είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Γιατί αρκεί μια στιγμή χωρίς επίβλεψη για να δημιουργηθούν προβλήματα.

8. Δεν τους έχουμε τα κατάλληλα αξεσουάρ

Δεν είναι πάντα εύκολο να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή. Τα λουριά είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένα βάρη ζώων. Επίσης πολλά περιλαίμια είναι ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένες φυλές. Τα κυνηγόσκυλα χρειάζονται διαφορετικά περιλαίμια από τα Pitbull λόγω του μεγέθους και του σχήματος του κεφαλιού τους, για παράδειγμα.

Τα περιλαίμια και τα λουριά δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Ο σκύλος σας χρειάζεται κατάλληλα παπουτσάκια για τις βόλτες του, αν ζείτε σε περιοχή όπου κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη. Το καυτό οδόστρωμα μπορεί να βλάψει τα πόδια του, όπως και ο πάγος ή το αλάτι που χρησιμοποιείται για το λιώσιμο του χιονιού.

Τέλος ακόμα και τα μπολ με τροφή είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων. Τα πλαστικά μπολ μπορεί να διαλυθούν ή να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στα τρόφιμα και το νερό. Ορισμένα μπολ έχουν σχεδιαστεί με εμπόδια που εμποδίζουν τον σκύλο σας να τρώει γρήγορα, όπως τείνουν να κάνουν τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ. Για αυτό κάντε την έρευνά σας πριν τους πάρετε οτιδήποτε.

Σχετικά άρθρα

Οι δύο σημαντικές εντολές που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας και θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Οι ερωτήσεις που θα σας έκανε η γάτα σας αν μπορούσε να μιλήσει

Αυτές είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στους σκύλους και τους λύκους