string(0) ""

Μπορεί ένας σκύλος να έχει καλύτερο φίλο; Με τι άλλα ζώα μπορεί να κάνει παρέα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

30/03/2024

Photo: Shutterstock

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς τον καλύτερο σας φίλο;

Εμείς σίγουρα όχι. Είναι αυτός που μας καταλαβαίνει, μας ακούει να γκρινιάζουμε, μας στέκεται στα δύσκολα, είναι εκεί στις χαρές μας, μας στηρίζει και ας μας κρίνει κάποιες φορές. Τον θαυμάζουμε και θέλουμε να του μοιάσουμε γιατί για εμάς είναι ο καλύτερος άνθρωπος που υπάρχει στον κόσμο. Είναι ο κολλητός μας.

Τι συμβαίνει, όμως, με τους σκύλους; Έχουν οι σκύλοι καλύτερο φίλο; Έχουν κάποιο άλλο ζωάκι που να θέλουν να είναι συνέχεια μαζί, να παίζουν και να βγαίνουν βόλτες;

Το δικό μου κοκόνι, η Ρούμπη, όσο απίστευτο και να φαίνεται, θεωρώ έχει μία κολλητή, την Κανέλα. Κάθε πρωί πηγαίνουν βόλτα μαζί, παίζουν σαν να έχουν να ειδωθούν χρόνια ολόκληρα, κλαίνε όταν είναι να χωριστούν. Ίσως μάλιστα η Ρούμπη να έχει υιοθετήσει και κάποιες συμπεριφορές της Κανέλας ως γνήσια κολλητή της. Δε νομίζω ότι παίζει με άλλο σκυλάκι τόσο πολύ όσο με την Κανέλα. Έχει μάθει να μοιράζεται και να είναι ευγενική με όλους και όλα αυτά οφείλονται όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην αγαπημένη της φίλη.

Και δεν είναι μόνο το δικό μου σκυλάκι που ως χαζοσκυλομαμά μπορεί να τα ωραιοποιώ όλα. Σκεφτείτε όλα αυτά τα βίντεο που βλέπουμε στο Instagram, στο TikTok και στο Youtube, με σκυλάκια που έχουν όντως κολλητούς και όχι μόνο σκυλάκια. Έχουμε δει σκυλάκι με γατούλα ή με κοτοπουλάκι, ακόμα και με χάμστερ. Κοιμούνται αγκαλιά, παίζουν και εμείς το αντιλαμβανόμαστε όλο αυτό ως χαρά.

Τι ισχύει στα αλήθεια όμως για τους τετράποδους μας;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε σκύλους να επεκτείνουν την συντροφικότητά τους και σε άλλα ζωάκια και να προτιμούν να κάνουν παρέα με αυτά, συμπεριφορά που μοιάζει πάρα πολύ με την ανθρώπινη. Διάφορες μελέτες έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με συμπεριφορές των ζώων, και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα υπέροχα πλάσματα μπορούν να αναπτύξουν δεσμούς είτε με μέλη της αγέλης τους είτε όχι, είτε ζουν στο φυσικό περιβάλλον είτε μαζί με ανθρώπους.

Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και για τους σκύλους. Μπορούν να έχουν την αγαπημένη τους τετράποδη ή δίποδη παρέα, απλά οι δεσμοί που αναπτύσσουν μεταξύ τους μπορεί να διαφέρουν από αυτούς των ανθρώπων. Φυσικά, όταν μιλάμε για ένα τόσο κοινωνικό είδος όσο οι σκύλοι, το να έχουν φίλους είναι πολύ σημαντικό γιατί επωφελούνται απίστευτα πνευματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία τους.

Οι επιστήμονες εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές συμπεριφορές των σκύλων. Έχουν καταγράψει εντυπωσιακές φιλίες και το πώς αυτές διαφέρουν από το μια απλή συνάντηση σκύλων στο πάρκο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σκύλοι έχουν κολλητούς, άτομα και ζώα που θέλουν να βρίσκονται μαζί, να τα προστατεύουν και να τα φροντίζουν.

left arrow
right arrow

Ποια είναι τα οφέλη μιας φιλίας;

Το να έχει ένας σκύλος φίλους μπορεί να τον ωφελήσει στα εξής: να μειώσει το άγχος του, να συμβάλλει στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, να εξαλείψει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, να τον μάθει να μοιράζεται, να τον μάθει πώς να συμβιώνει ομαλά με ένα σύνολο και γενικά να του διευκολύνει τη ζωή του. Έχοντας φίλους, ένας σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να επιδείξει επιθετικές συμπεριφορές τόσο σε άλλα ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει κολλητό;

Αν ο σκύλος σας θέλει να είναι συνέχεια μαζί με ένα άλλο ζωάκι, το κοιτάει στα μάτια και «λιώνει», αν αγνοεί όλα τα άλλα ζωάκια που βρίσκονται γύρω, αν είναι πρόθυμος να μοιραστεί τα παιχνίδια, το κρεβάτι και το φαγητό του μαζί με ένα άλλο ζωάκι, τότε μάλλον αυτό το ζωάκι είναι το δικός του καλύτερος φίλος.

Αν και σε ό,τι αφορά το φαγητό και τα παιχνίδια μπορεί να μην είναι και τόσο πρόθυμος να τα μοιραστεί, όλα τα παραπάνω ισχύουν.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο καλύτερος φίλος του σκύλου σας μπορεί τελικά να είστε εσείς!

Σχετικά άρθρα

Μολοσσός: Ποιος είναι ο αγαθός γίγαντας του ζωικού βασιλείου

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

Γιατί οι σκύλοι τρώνε πέτρες και τι μπορείτε να κάνετε για να τους σταματήσετε