Δείτε τους λόγους που ο σκύλος σας τρώει πολύ γρήγορα το φαγητό του- Τι μπορεί να του συμβεί
Μυρτώ Τζώρτζου
09/10/2024
Εμείς οι άνθρωποι συνήθως αφιερώνουμε λίγο-ή και περισσότερο- χρόνο για να απολαύσουμε τα γεύματά μας. Το φαγητό είναι κάτι σαν ιεροτελεστία.
Τι γίνεται όμως με τους σκύλους; Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά αν έχετε κάποιο ζώο που τρώει πάρα πολύ γρήγορα και εξαφανίζει το φαγητό του σε ελάχιστο χρόνο. Κάποιες μάλιστα φορές επειδή δεν μασάει καλά την κροκέτα πνίγεται.
Το να τρώει ο σκύλος σας σε δευτερόλεπτα είναι κάτι που μπορεί να του φέρει από μικρά έως μεγάλα προβλήματα. Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, εμετό, αν δεν έχει μασήσει κάτι καλά, πνιγμό ή συστροφή στομάχου σε ακραίες περιπτώσεις.
Επίσης, αν τρώει το φαγητό του χωρίς να το μασάει καλά, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να πρηστεί το στομάχι του, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρό.
Αν λοιπόν και εσείς έχετε έναν τέτοιο ”γρήγορο” στο φαγητό σκυλάκο, μάθετε πρώτα τους λόγους που συμβαίνει αυτό και στη συνέχεια ακολουθήστε κάποιες συμβουλές για να τον σταματήσετε.
Ένας διαφορετικός ουρανίσκος
Μπορεί να έχετε αναρωτηθεί: Έχουν οι σκύλοι γευστικούς κάλυκες- μικρά ορατά εξογκώματα στη γλώσσα που βρίσκονται στα θηλώματα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά λιγότερους από τους ανθρώπους. Η γλώσσα ενός σκύλου είναι εξοπλισμένη με περίπου 1.700 γευστικούς κάλυκες, ενώ οι ανθρώπινες γλώσσες έχουν πολύ περισσότερους- περίπου 9.000.
Λιγότεροι γευστικοί κάλυκες σημαίνουν όχι και τόσο έντονη αίσθηση της γεύσης. Οι αγαπημένοι μας σκύλοι δηλαδή δεν διακρίνουν ιδιαίτερες διαφορές στις γεύσεις. Η αίσθηση της γεύσης λοιπόν παίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο για αυτούς. Έτσι, για τον σκύλο σας, το φαγητό μπορεί να είναι περισσότερο κάτι για να γεμίσει γρήγορα το στομάχι του παρά, όμως συμβαίνει με εμάς, απόλαυση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Γραμμένο στο DNA
Πολλά σκυλιά έχουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στο φαγητό, την οποία έχουν κληρονομήσει από τους συγγενείς τους, τους λύκους, και τους επίσης προγόνους τους, τους άγριους σκύλους, που ζούσαν στη φύση. Αυτά τα ζώα δεν ήξεραν αν θα βρουν ξανά φαγητό, οπότε έτρωγαν πολύ γρήγορα για να μην τους κλέψει την μπουκιά κάποιο άλλο ζώο, όπως ύαινες κτλ.
Οπότε είναι κάτι που κάνουν ενστικτωδώς και δείχνει ανταγωνισμό. Αν έχετε δύο ή περισσότερους σκύλους που τρώνε ταυτόχρονα, ο ένας μπορεί να δει τον άλλο ως πιθανό ”επιδρομέα” την ώρα του γεύματος και να εξαφανίσει το φαγητό του αμέσως.
Μπορεί επίσης όταν ήταν πιο μικρός ο σκύλος σας, να ”ανταγωνιζόταν” με τα υπόλοιπα αδερφάκια του για το φαγητό. Και να του έχει μείνει αυτή η συμπεριφορά.
Θέματα υγείας
Το να τρώει πολύ γρήγορα ο σκύλος σας μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά και θα πρέπει να προσέξετε. Τα παράσιτα, τα οποία κάνουν το ζώο να πεινάει συνέχεια, είναι κάτι συνηθισμένο. Ασθένειες επίσης όπως ο διαβήτης, ή η νόσος του Cushing, μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και το μεταβολισμό ενός σκύλου σε μεγάλο βαθμό. Τέλος οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της όρεξης, με αποτέλεσμα ταχύτερη κατανάλωση του φαγητού.
Πώς να σταματήσετε έναν σκύλο από το να τρώει πολύ γρήγορα
Και επειδή λοιπόν η γρήγορη κατανάλωση φαγητού είναι επικίνδυνη, δείτε κάποια πράγματα που μπορεί να κάνουν τον σκύλο σας να τρώει λίγο πιο αργά.
Ταΐστρες παζλ – Αυτές μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να του δώσετε λίγο ή όλο το γεύμα του, παίζοντας μαζί του ταυτόχρονα.
Μπολ για σκύλους που τρώνε πολύ γρήγορα – Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μπολ αργού ταΐσματος. Υπάρχουν πολλά τέτοια μπολ στην αγορά αλλά τα καλύτερα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι- μην επιλέξετε κάποιο από πλαστικό.
Σε αυτή την περίπτωση το γεμίζετε με το φαγητό του σκύλου σας, όπως ακριβώς κάνατε κανονικά, και το ίδιο το μπολ κάνει όλη τη δουλειά. Οι ανυψωμένες γραμμές- ειδικά χωρίσματα– λειτουργούν ως εμπόδια και βοηθούν στο να τρώει ο σκύλος πιο αργά.
Ταΐστε τον σκύλο σας με το χέρι – Αυτή είναι η τελευταία λύση όταν όλες οι άλλες έχουν αποτύχει. Σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για αυτό αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχετε το πώς εκείνος τρώει.
Τέλος δεν πρέπει να απογοητευόμαστε και να ξεχνάμε ότι πάντα μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Γιατί συχνά όση προσπάθεια και αν καταβάλουμε, ότι και αν κάνουμε, είναι πιθανό να πέσει στο κενό. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού, κτηνίατρου ή εκπαιδευτή. Με τις συμβουλές τους σίγουρα τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ο σκύλος σας θα αρχίσει να τρώει πιο αργά και εσείς δεν θα ανησυχείτε ότι μπορεί να πάθει κάτι.